_
Paprikás krumpli
  • 2011. ápr. 16.
  • 1135
  • 0
  • 41
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Tejfölös paprikás krumpli

Hozzávalók 4 személy részére:
Kb. 1,5 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10-20 köménymag
1 evőkanál étolaj
1 zöldpaprika
1 db paradicsom
1 dob tejföl
1 evőkanál liszt
30 dkg csípős parasztkolbász
Őrölt pirospaprika


A vöröshagymát felaprítjuk, majd olajon pároljuk a saját gőzében. Ha ezt elfőtte, hozzáadunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát és 10-20 szem köménymagot. Ezt is pároljuk, de időnként egy kevés vízzel feltöltjük. Közben megmosunk, megtisztítunk és felaprítunk 1 db zöldpaprikát és 1 db paradicsomot. Ezt a párolódó hagymához adjuk és együtt pároljuk tovább, időnként vízzel feltöltve. A párolódás ideje alatt meghámozzuk, megmossuk és felaprítjuk a burgonyát, majd a lábosba dobjuk. Kevés vizet adunk hozzá, amit gyakran pótolunk. Ekkor adhatjuk hozzá a pirospaprikát és a sót. A burgonyát víz állandó pótlása mellett puhára pároljuk. Amikor a krumpli megpuhult, el lehet dönteni, hogy tejfölös paprikás krumplit, vagy serpenyős burgonyát kívánunk-e készíteni. A serpenyős burgonya elvileg készen is van, csak a felaprított kolbászt kell hozzáadni és beforralni vele, máris tálalható.

Amennyiben tejfölösen kívánjuk elkészíteni, pár perccel tovább kell dolgoznunk. (mi ezt imádjuk, családunk egyik kedvenc étele )
1 doboz tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, melyet a kész krumplipaprikásba óvatosan belekeverünk. Ez alatt vegyük le a tűzről a lábost. Ha megfelelően összekevertük, akkor visszatesszük a tűzre és újra átforraljuk. Megkóstoljuk, és sózással ekkor állítjuk be a végleges ízét.

Én ilyenkor szoktam szétosztani a paprikást. Egy kisebb lábasba rakok pár merőkanállal, ezt füstlis virslivel gazdagítom, amivel újra átforralom. Ez Édua unokám ebédje. A nagyobbik részébe csípős paprikás parasztkolbászt teszek. Ez a felnőttek ebédje. Átforralás után azonnal tálalható. Friss kenyérrel fenséges eledel.
Mindenkinek ajánlani tudom, mert elkészítési ideje nem egészen 1 óra.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 1/30
ISO: 125
Készült: 2011. ápr. 16. 08:11
Kevesebb
Több

tacsifoto   2011. április 16.

Köszi Wanda, Isteni finom volt, éppen hogy csak egy pici maradt, hogy bizonyítsa: eleget főztem.

tacsifoto   2011. április 16.

Köszönjük!
Holnap vendéglői koszt lesz, nem biztos, hogy olyan finom lesz, mint a mai:)))))

faterphoto   2011. április 16.

Majd küldünk pár képet és lehet a képernyőről tunkolni:)
Sokat fotoztál mikor főztél?Grat-fat:)

tacsifoto   2011. április 16.

Igen, kb. 30-40 felvételt készítettem, ebből válogattam ki a képekhez felhasznált anyagot. Ez egy kissé meghosszabbította a főzést, de nem jelentősen.

Manóvezér   2011. április 17.

Imádom a paprikás krupmlit... enni kicsit jobban, mint nézegetni... de ettől még a kép/ötlet/megvalósítás kiváló!

Manóvezér   2011. április 17.

Ja... a család már az éhkoppot nyelte,Te vígan fotóztál a konyhában.... nem morogtak?

tacsifoto   2011. április 17.

Szia Manóvezér! A mi családunknak is az egyik kedvenc hétköznapi étele. Nekem kétszeresen is, mert nagyon gyorsan elkészíthető étel.

Nem éheztek, én már 1/2 12-kor kész voltam a főzéssel, a kosztosaim pedig csak 12 óra után kezdtek szállingózni.

kamu   2011. április 17.

El tudom képzelni
1, deszka előkészít
2, kezet mos
3, fényképez

4, Hagymát vég
5, kezet mos
6, fényképez

7, hagymát feltesz
8, Kezet mos
stb

anna schwelung   2011. április 17.

szeretem is!...és igen jó kis összeállítás kezdő szakácsok részére...nekem prímán megfelel.

tacsifoto   2011. április 17.

Anna: ne szerénykedj, nem lehetsz Te annyira kezdő:))))
De azoknak megfelelő étel, akik lótnak-futnak (mondjuk tüntetéseken fotóznak) aztán hazamentve ez a jelszó: Gyorsan valami finomat!

Még Hóbogyó is ezt ebédelte, és ami az én külön örömöm: maradt nekem hétfőre, tehát nem kell főznöm:)))):

Zsazsa anyo   2011. április 18.

Ez nagyon finom! Én is szeretem, sajnos ritkán csinálok
mert a férfinépnek állitólag izzad a lába tőle......
Szépek lettek a képek! Én azt hittem, hogy csak egy képet
kell feltenni, de gondoltam, hogy a hozzávalókról sem árt
egy.

tacsifoto   2011. április 18.

Zsuzsa, ez teljesen egyéni, ki hogyan oldja meg.
A Te képeid mind remekművek.
Csak el ne feledd az új címkét:

indakonyha

Zsazsa anyo   2011. április 18.

Tacsi! Aranyos vagy, de nem kell túlozni! Köszi, nem tudtam
az indakonyháról!

Ági mama   2011. április 18.

Szerdán igy fogom megfőzni. Köszönöm a leírást.

tacsifoto   2011. április 18.

Kíváncsi vagyok a véleményedre, és természetesen a családi fogadtatásra is. Remélem, nem csalatkoztok.

Ági mama   2011. április 18.

Közölni fogom, de még olyat nem főztem, ami nem ízlett a férjemnek. Hálás kosztos!

kamu   2011. április 18.

Jé, elveszett amit írtam

kamu   2011. április 18.

A lényeg, hogy az ebédet vörös borral kell bezárni, mert az meggátolja a láb izzadását!

kamu   2011. április 18.

Nagyon szép a kép, de fenntertásaim vannak a szép ételfotókkal kapcsolatban, mióta hallottam, hogy irreálisan vannak szinezve a szép képi megjelenés kedvéért

kamu   2011. április 18.

Csak megjegyzem, ettem én ilyen paprikáskrumplit a szerzőtől, tényleg isteni, a baj csak az, hogy az átlagos tányérok általában kicsik, ezért vagy a nők által tálnak nevezett tányérokat kell használni, vagy 2x esetleg 3x venni, de az nem az igazi mert megszólják az embert.

kamu   2011. április 18.

Érdekes, ma már nem tartozik az igazán olcsó, minden napi eledel közé. ( lecső, paprikás krumpli, pörkölt, halászlé, harcsapaprikás stb. bár ez utóbbi nem tartozik ide)

tacsifoto   2011. április 19.

kamu, ne legyenek fenntartásaid. Én nem szoktam agyon színezni a képeimet (legfeljebb egy ici picit élénkíteni a színeket:)))))

tacsifoto   2011. április 19.

Kamu, köszi, hogy megpártoltad a főztömet.

Egyébként nem ismerlek olyan félénk fajtának, aki -ha ízlik valami- nem mer többet enni.

Legfeljebb az fordulhat elő, hogy a kamaszodó "zabagépek" eleszik előled a legjobb falatokat.

Ilyen van, ez ellen nincs orvosság, mert akármennyit főz az ember, mind eltűnik....
Élelmesnek kell lenni, és idejében biztosítani az adagodat.

tacsifoto   2011. április 19.

Ami az ételek árát illeti, bizony nem olcsó ebéd egy jó, kiadós paprikás krumplit. A krumpli áráról nem is beszélek, mert az eszméletlenül irreális (már krumplink sincs).
De például egy jóféle parasztkolbász meglehetősen drága.

De a családért mindent.

distance   2011. április 22.

Anna: nekem is megfelel kezdésnek a gyakori kézmosas. Ahol nem igy kezdik ott nincs is kedvem enni.

distance   2011. április 22.

Kamu: Neked is izzad a labad? Akkor ez jo ok arra hogy voros bort igyal. Hihihi, hahaha,,,,,,
Erre pld. minden étel utan hivatkozhatsz.
Gondolom kedves Nejed inkabb elnézi azt hogy részeg vagy mint az izzadt labadat.
Foleg akkor ha megkéred hogy jol maszirozza meg.

kamu   2011. április 22.

Szia Distance
A lábam a krumplitól szokott izzadni (ez csak vicc), ha nincs elég hús benne.

Egyébként is rászoktam a koleszterin mentes étkezésre. Nem bírom a tányéromon a koleszterindús ételeket pl. csülök pékné módra, velős rántotta, stb, ezért ezeket minél alaposabban elpusztítom.

kamu   2011. április 22.

italozásnál meg arra kell vigyázni, hogy a sok részeg ember le ne tapossa az ember kezét.

Örülök hogy itt vagy !

tacsifoto   2011. április 22.

distance: kamu most úgy állítja be, mintha Isten tudja micsoda nagy gurmand lenne, pedig igencsak szerény étkű:

reggeli: 1 presszókávé másfél háztartási keksszel.
Ebéd: a húsleves házias módra elkészítésének receptjét felolvassa, ha ízlett, kétszer is:))))
Uzsonna: a délről megmaradt morzsák összesöprögetése, plusz fél órát nézi a "TV paprika" című főzőcske műsort.

Vacsora: kutyusát sétálni viszi, út közben nézegeti az élelmiszer boltok kirakatát.

Csak azt nem értem, hogy miért van plusz súlya (velem együtt)

kamu   2011. április 22.

Hello

Reggeli:
1 szelet parasztsonka ( most húsvét elött elfogadható árban avn) kicsit bevagdalva, hogy ne kunkorodjon, megsütve szigorúan zsírban, max 3 tojás ráütve tükörtojásként, és csak addig sütve, amig a fehérje meg nem szilárdul.
Piros paprikával, megszórva, borssal meghintve

kamu   2011. április 22.

Ebéd:
majd legközelebb

kamu   2011. április 22.

Ki mondfa, hogy + súlyom van?

tacsifoto   2011. április 23.

kamu: én ismerem a reggeli parasztsonkás villásreggelijeidet, de a többiek nem. Jó volna egy fotó róla. Ja, és a szülinapi tortádra is kíváncsiak lennénk. Feltölthetnéd:))))

tacsifoto   2011. április 23.

Én mondtam volna a plusz súlyodat? Bocsi, összetévesztettelek valakivel.(((((

distance   2011. április 24.

Kamu: hat hogy taposnak le a részeg emberek a kezedet ha te is négykézlab maszol? hahaha :-)))

distance   2011. április 24.

Kamu: Apropo! Egyszer feltehetnéd az indafotora legkedvesebb szép
kis baratnodet Szuzit.
Biztos mindenkinek tettszene.