_
21. Ikva (jobboldalt) és Rák patak (baloldalt) összefolyása
  • 2011. márc. 08.
  • 3505
  • 4
  • 25
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

traxi50   2011. március 08.

Jó messzire elcsatangoltál!!! Próbálom behatárolni.

tacsifoto   2011. március 08.

Ez még semmi, ez kb. a távolság fele. Leszek még messzebb is.
traxi: amit a messze távolban látsz az a TESCO Nagyáruház, és az Ipar körút. Az Ikva a Tesco mögül folyik ide, a Rák patak a vasúti híd után elkóricál jobbra, az ipartelepen belül folydogál, és kb. 100 m-re a Tescotól folyik át az Ipar körút alatt.

kamu   2011. március 08.

Jé! van TESCO Sopronban? és mi van az ipar köruton? ipar? Mint a rák patakban rák?

tacsifoto   2011. március 09.

TESCO van,

Ipar körút: ahogy Árkágyij Rajkin mondaná:
Válámi ván, de nem áz ígázi.....

kisklau   2011. március 14.

sose jártam még erre :) A Rák patakot többnyire Fertőrákoson látom :)

tacsifoto   2011. március 14.

Szia kisklau!

Megsúgom, én is először jártam itt, direkt azért, hogy ezt a "Nagy találkozást" lefotózzam.

A Fertőrákosi patak nem azonos ezzel, a turista térképen, Rákos patakként szerepel, ami beleömlik a Fertő tóba a Vitorlás telepnél (Virágos major)

Ez a Rák patak a Soproni hegységben ered, végigfolyik a Hidegvíz-völgyön, majd a Brennbegi völgyön, Sopronban az Erzsébet kertnél látható utoljára, mert leburkolták, a föld alatt szeli át a várost, és a Kőszegi útnál bukkan elő, onnan újra felszíni vízként folyik az Ikváig.

kamu   2011. március 14.

Igazad van Tacsi. Multkor megnéztem a Gogle-n és meglepödtem, hogy a Fertőrákoson keresztülmenő patakot - amiben azok a gyerekek horgásztak amikor Krisztit 3 éves korában kivittük - Rákospataknak hívják. Ott volt egy ellenőrző pontja a határőröknek annak az útnak a közepe táján, amelyik kivezetett a vitorláskikötőbe

kamu   2011. március 14.

A Rák patak az más. Abban rákok voltak valamikor majd a fejlődés során átalakultak rozsdás gyerekkocsikká, lyukas lavórrá, műanyag flakonná

tacsifoto   2011. március 14.

kamu: gyors vagy, mint a villám. Ilyen hamar átszelted a fél országot? Úgy tűnik, az előbb még a Balcsin voltál?!
Hideg volt a víz? Gondolom, mivel ilyen gyorsan hazamentél.
Vagy ott is fenntartasz egy számítógép centert?

tacsifoto   2011. március 14.

kamu: a Rák patakban nem csak rákok voltak (kézzel lehetett összefogdosni őket, hanem kiváló pisztrángozó patak is volt. Sajnos azok is átlényegültek minimum műanyag flakonná....:(

kamu   2011. március 14.

A balcsi hullámzik, a víz hideg, az idő csoda szép. Sajnos kevés időm volt, úgy mentem mint a villám.

kisklau   2011. március 14.

Köszönöm a tájékoztatást. Én sem tudtam, pedig fertőrákosi voltam még 12 évvel ezelőttig :)

tacsifoto   2011. március 14.

Látod, mindig van új a nap alatt. Örülök, hogy segíthettem.
(Mellesleg nem vagyok földrajz tanár, pusztán egy térképismerő, érdeklődő természetjáró....:))))

kisklau   2011. március 15.

Legalább mindenkit arra ösztönzöl ezzel, hogy ismerjük meg jobban a környezetünket :) helyes! :))

tacsifoto   2011. március 15.

kisklau: magamat mindenképpen ösztönzöm, mert ha már nem jutok a Bahama szigetekre, legalább a közvetlen környezetemet jól ismerjem.....:))))

tony1987   2011. október 30.

Abba a rák patakba azért még elég sok pisztráng van! ;)

tacsifoto   2011. október 30.

tony1987!

Örvendetes hír, amit mondasz, bár különösen az alsó folyásnál már annyira piszkos a patak vize, hogy nem tudok pisztrángot elképzelni. Sőt, állítólag a Fehér úti pisztrángos tóban sincs már, legalább is egy ottani beavatott horgász ezt állította a jó műltkor.

tony1987   2011. november 01.

Nem kell semmit se elképzelni csak nézz bele patakba. :) Pl.: szoborparknál ahol elbújik patak (szerintem ott vannak a legnagyobbak) nikával szembe meg kicsiket szinte folyamatosan látni. Tegnap voltam körülnézni a Sopron táblától az autóspihenőig dobtam is 1-2kőt és sikerült fognom is. A Fehér úti tóba nem tudom hogy volt-e valaha pisztráng (bár valahonnan biztos kapta a nevét) de szerintem a patakba mindig is több volt. Meg lenne egy kérdésem: a Fehér úti tó feletti szakaszon mekkora a vízmennyiség a lentibb szakaszokhoz képest?

tony1987   2011. november 01.

Azt még elfelejtettem írni hogy a képeid gyönyörűek! :)

tacsifoto   2011. november 01.

Szia tony! Én is emlékszem rá, hogy valamikor gyerekkoromban a szomszéd bácsi az Ifjúsági tábor alatt lévő zúgónál fogott ki pisztrángot, de mostanában nem néztem a vizet. Alkalmasint meg fogom nézni. A Rák patak felső folyása már jóval kevesebb vizet visz, de azért a pisztráng ott meg tudna élni. Pont ma jártam arra, de megmondom őszintén meg se néztem a patakot, a környező tájat fotóztam.

Köszönöm a képimre vonatkozó elismerést. Jól esik a dicsérő szó. ))))
Te is rakhatnál fel több képet. Biztos jó fotós vagy.

tony1987   2011. november 03.

Szia Tacsi! Igen a pisztrángnak nem kell sok hely még szerencse! :) Ma is voltam túrázni és el is jutottam a Fehér úti tóig sőt kicsit tovább is és nem bántam meg sikerült ott is fogni 1-2 szivárványost csak nem volt sok időm.. Fehér úti tótól milyen messze van a patak forrása? Mert az a cél odáig eljutni. :D Meg még egy kérdésem lenne ahogy felkanyarodsz a fehér úti tóhoz elötte még valamilyen patak (víz) belefolyik a rák patakba arról mit lehet tudni látott abba már valaki halat? (sötét volt már nem tudtam megnézni és csak visszafele vettem észre amikor a buszra vártam.)

tacsifoto   2011. november 03.

SzisTony1987!

A Fehér úti tótól elég messze van a patak forrása: kb 6 km gyaloglás a Hidegvízvölgyi úton. Félúton elágazik az út, a jobboldali elágazást kell választani, ( a baloldali leágazás a Szent István aknához, végső soron Újhermesre visz.)
A térkép szerint a forrás az út mentén van. Nem hiszem, hogy látványos forrás lenne. Onnan már nincs messze az Asztalfő.

tacsifoto   2011. november 03.

A Rák patakba Görbealomnál belefolyó patak Brennbergbányából folyik. Neve nincs, legalábbis a térkép alapján, sőt, forrását sem látom. Valószínű a környező apróbb vizeket gyűjti össze. Pisztrángról ne kérdezz, mert fogalmam sincs. Inkább a Kovács patak vízében tudok elképzelni pisztrángot. Ez a patak a Kovács árkon folyik keresztül.

Kedvencnek jelölték
Albumokban