_
Kápolna
  • 2011. febr. 07.
  • 626
  • 4
  • 5
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A Nepomuki Szent János Kápolna a Lőverekben, a Villasor és Várisi út kereszteződésében található. A kedves kis barokk kápolna élete 1764-ben az Előkapuban, a Tűztorony árnyékában kezdődött, az utca déli oldalán kapott helyet. Építésekor még nem sejtették a soproniak, milyen értékeket rejt a talaj az Előkapu déli házsora alatt. Erre akkor ébredtek rá, mikor majd másfél évszázaddal később az új városházát alapozták. Ekkor kerültek a felszínre a római kori Scarbantia jelentős szoboremlékei. Megkezdték a feltárásokat, s a munkálatoknak az Előkapu déli házsora, így a Nepomuki Szent János-kápolna is áldozatul esett. A város nem akarta elveszíteni ezt a csodálatos kis épületet, ezért tégláit, faragványait megszámozták, és a kápolnát 1899-ben a Villa sor sarkán eredeti formájában újjáépítették. A kápolna ívesen elődomborodó homlokzatán latin nyelvű felirat őrzi az építés és az átépítés időpontjait.
Aki bővebben akar a kápolna történetéről olvasni, az ide kattintson:
http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/nepomuki_szent_...

traxi50   2011. február 08.

Ezt kivételesen tudom hol van, már fotóztam én is, de lehet hogy újra meglátogatom!

tacsifoto   2011. február 08.

Én reggel fotóztam, lehet, hogy délután a gyönyörű kerámiacserepek jobban érvényesülnek. Szerintem igyekezned kell, mielőtt kilombosodnak a közelében álló vadgesztenyefák, mert akkortól szinte semmi nem látszik belőle.

distance   2011. február 09.

Nagyon szép kis kapolna és akik hozzajarultak az ujjaépittéséhez azok nagyszeru emberek lehettek.

Nagyon tettszik formara és foleg a kék szine kiemelkedik.

tacsifoto   2011. február 09.

Ha a tetőre gondolsz, akkor tényleg, de ha a nap rásütne, még szebb lenne, mert csodálatos, színes kerámiacserepek fedik. Egyszer délután is arra kell menni, amikor ezt az oldalt süti a nap, és másik felvételt készíteni. ,

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban