_
Részleges napfogyatkozás - szűrő nélkül
  • 2011. jan. 04.
  • 1414
  • 0
  • 21
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A kép érdekessége, hogy pontosan a 2011.január 4-i részleges napfogyatkozás ideje alatt készült reggel 9 órakor. Sajnos csak egy órával később tudtam meg, hogy ez az esemény közben lezajlott. Mivel éppen akkor készítettem egy fényképet (Feketefenyő fekete sziluettje) melyen oldalt látszik a fák közül előszűrődő nap, ezért azt a részt utólag kivágtam és kinagyítottam. Közvetlenül akkor sem tudtam volna lefotózni ha tudok róla, mert nincsenek megfelelő szűrőim egy ilyen jelenséghez. Ez a fénysugár az emlékeztető a fel nem készültségemre. De aki kíváncsi, Sopronban hogyan zajlott le ez a folyamat, a legutóbb általam kedvencelt képek között megtalálja Schaul Mátyás Sopronban készült kitűnő fényképét erről az eseményről.

anna schwelung   2011. január 04.

...így jár, aki csak kommentelget, kommentelget, de nem olvas híreket:-(((
Nálunk tegnap és ma is a ködtől az orrunkig sem láttunk, így kimaradt ez az élmény:-(
Felszerelésem nekem sincs, de egy üveget prímán bekormoztam volna, hogy lássam, mint gyermekkoromban.
A teljes napfogyatkozásból 99-ben is kimaradtam, a következőt viszont már nincs türelmem kivárni!

tacsifoto   2011. január 04.

Anna az 1999-es teljes napfogyatkozást teljes pompájában átéltem, méghozzá a siófoki strandon a keresztfiammal. Igen nagy élmény volt. Fotó természetesen arról sincs, mert akkor éppen nem volt gépem, viszont mélyen bevésődött az emlékeimbe. Azóta is megvan az erre a célra vásárolt fekete szemüveg. De a gépet hogyan lehetett volna leárnyékolni, arról fogalmam sincs.
Azt olvastam valahol, hogy napfogyatkozáskor a lombos árnyékok piciny félholdak, de még ilyet sem találtam, mert most lombos árnyék nincs.

traxi50   2011. január 05.

Nekem még ilyen sincs, nem akartan sem a szememet, sem a gépemet károsodásnak kitenni, szűrőm meg sajnos nincs, de még kormozni sem tudtam volna, panellakásban nincs ilyesmi.

Manóvezér   2011. január 06.

A 99-es napfogyatkozást a Velencei tónál volt szerencsém 100%ban kiélvezni.Csodálatos volt a látvány,és a csend.A madarak is elmentek aludni e pár percre.Amennyiben nem látom el sem hiszem... Szerintem nem lehetett volna fotózni csak megfelelő-és nem amatőr-felszereléssel,és mélyebb szaktudással.mint az enyém...

tacsifoto   2011. január 06.

Traxi, Manóvezér: köszi a látogatást.

Visszatérek a napfogyatkozás árnyékára: tegnapelőtt, mikor majdnem maximumon olt a fogyatkozás, a Deák téren lefotóztam egy feketefenyőt, sarkában a fogyó nappal, fenn is van az indafotón. Sajnos az kicsinyített kép, kissé kezelve, továbbvizsgálásra nem alkalmas. Tegnap viszont a eredeti felvételt hatszorosára nagyítva alaposan átnéztem a fenyőfa lombozatát, és igenis, mintha apró félholdak lennének a fénybeszűrődések. A többi részt kivágva eredeti nagyságában, mindenféle utókezelés nélkül készen áll a feketefenyő lombját ábrázoló kép arra, hogy azt is feltegyem, de mindaddig nem merem, míg meg nem találom azt az irodalmat, ahol ezt olvastam, vagy hasonlót olvasott ember meg nem erősíti. Nem szeretném blamálni magam. Vagy kérdőjellel tegyen fel a képet? Mit tanácsoltok?

Evaneni38   2011. január 06.

Tacsifoto: Latom, feltetted. De nem 2011. jan. 4.-erol van szo a masik kepen is? Nem hallottam felholdakrol, de ez nem jelent semmit:), kivancsiak, mit szolnak a tobbiek.

anna schwelung   2011. január 06.

Evaneni38: ...hogyhogy nem hallottál a félholdról??...és a 150 éves török megszállás?

Evaneni38   2011. január 06.

Akkor me'g nem eltem kedves Anna;), a szuleim meg, ugy latszik, szukszavu emberek voltak:)

tacsifoto   2011. január 06.

Evanneni: de mégis feltettem, és arra várom a válaszokat, hogy ki-mit szól. Ez is a 2011.01.04-i napfogyatkozás, sőt, ugyanaz a felvétel, csak másként van kivágva, csak nincs sem kicsinyítve, sem nagyítva.

Anna: Még hogy török megszállás? Én arra nem is emlékszem. Igaz, hogy a pótérettségin ebből is meghúztak, de hát mit tehetek.
Egy strapás dolog van benne: képzeld, a fiam pont történelemtanár, milyen nehéz eltitkolni előtte hiányos ismereteimet.

Evaneni38   2011. január 06.

Tacsifoto: azt akartam irni az elobb, hogy kivancsi vagyok, mit szolnak a tobbiek.

anna schwelung   2011. január 06.

Evaneni38:..látod, egyelőre csak én vagyok a többiek...viszont ismeret hiányában nincs véleményem...más kérdés, hogy tényleg nem látok semmiféle félholdakat.

anna schwelung   2011. január 06.

tacsifoto:...akkor most itt a ragyogó alkalom, hogy a félholdak kapcsán finoman korrepetálást kérj a török hódoltságról a fiadtól:-)

tacsifoto   2011. január 06.

Evaneni: értettem ám! Mint látom, Anna már megnyilvánult, hogy ő semmiféle félholdakat nem lát, de ő már írta, hogy nála éppen aktuális egy új szemüveg csináltatása.
Több vélemény még eddig nem érkezett.

tacsifoto   2011. január 06.

Anna: nem jó ötlet, mert a végén még házi feladatot is adna, amit nagyon utálnék.....

Manóvezér   2011. január 06.

Kedves Hölgyeim!Csepp türelmetek kérem,hazaértem,gyerek,vacsora,majd nézegetek és reflektálok... jó?

Manóvezér   2011. január 06.

Megvallom őszintén,hogy mindegyik képet alaposan megnézve,sajnos nem látom a félholdacskákat.Szakvéleményt-éppen a szaktudás hiánya miatt-nem adhatok.Szerintem mehet a kép,mert Te így látod...és ez a lényeg.

tacsifoto   2011. január 07.

Manóvezér: ezen ak épen biztos, hogy nem látni, mert agyon kezeltem, de feltettem szinte ugyanezt a képet, de utókezelés nélkül.

http://indafoto.hu/tacsifoto/image/10449845-18b00900#c...

Lehet, hogy a képemen valóban nem fedezhetők fel a pici holdak, de találtam egy képet, ami igazolja, hogy ez a jelenség létezik.

http://indafoto.hu/csakb/image/10436059-41c76efd#comme...

Manóvezér   2011. január 07.

Megnéztem az összes idevágó képedet kinagyítva még este.Sajnos nem látom a holdacskákat.A jelenséget ismerem,sajnos Pesten a felhő,köd akadályozta a látványt... Lemaradtunk...

tacsifoto   2011. január 07.

:-(

Pedig már majdnem elhittem azt, amit hinni szerettem volna.

Evaneni38   2011. január 11.

Tacsifoto: azota mar (egy masik kep kapcsan) megoldott a dilemma. Vannak felholdak, de a hatunk mogott, lekepezve.
A levelek kozti re'sek lyukkamerakent mukodnek.
Szoval, reszben igazad volt.

Albumokban