_
Sopron, Szent György plébániatemplom
  • 2011. febr. 06.
  • 1630
  • 4
  • 9
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A soproni Szent György Plébániatemplom a várfalon belül, a történelmi belvárosban van, a Szent György utcában. A szűk utcák miatt alig-alig fotózható, feltételezem, hogy csak nagylátószögű lencsével, ami nekem sajnos nincs:(
Sopron egyik legrejtettebb temploma a Szent György utcában, a mai utcavonaltól kissé beljebb, kétemeletes házak között található. Mivel homlokzati tornya nincs, az utca vonala pedig ívesen fordul, a városban először járó szinte csak a templomhoz érve fedezheti fel az épületet. A templom története, elhelyezkedése szorosan összefügg az utca, illetve a belváros kialakulásával.

A középkori történet szerint Schmuckenpfennig János soproni polgár gyilkosságba keveredett. Ugyanabba a gyilkosságba, mint Gaissel Henrik. Ők ölték meg Büki Jánost, és ezért bűnhődniük kellett. Schmuckenpfennig Jánosnak vezeklésül Rómába kellett volna zarándokolnia, azonban IX. Bonifác pápa engedélyt adott arra, hogy a büntetést adományként rója le. Gaissel adományából a Kecske-templom tornyát emelték, Schmuckenpfennig János pedig azt a telket adományozta templomépítés céljára, ahol ma a Szent György- templom áll.
1393-ban kezdődött meg az építkezés a Schmuckenpfennig által adományozott telken. Az építkezést a Sopronban működő Szent Györgyről elnevezett Nagy Testvérület tagjai is támogatták. A társaság a város patríciusait és papjait fogta egybe, akik jelentős vagyonnal rendelkeztek. A templom öt év alatt felépült.
Aki további részletek iránt érdeklődik, az ide kattintson:
http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/szent_gyorgy_do...

distance   2011. február 07.

Ezt a templomot okvetlenul megkell néznem ha hazamegyek mert nagyon érdekes sztorit irtal rola és igy szinte mégjobban furdal a kivancsisag hogy lassam teljes formajaban kivul és bellul is.
Tacsi: Neked torténészetet kellett volna az egyetemen kitanulni, de nem utolso sorban még mai nap is elmehetnél idegen vezetonek.

tacsifoto   2011. február 07.

A történészetet a fiam tanulta helyettem. A helytörténészekkel is együtt dolgozik.

Én csak gyenge amatőr vagyok, mert az embernek valamennyire ismernie kell a városát.

distance   2011. február 09.

Tacsi: Nagyon szerény vagy. Bar én tudnam a felét annak amit te tudsz.
A fiadra nagyon buszke lehetsz. Érdekes hogy az az érdeklodési kor ami benned volt az mégjobban kifejlodott a fiadban. Tehat vitte tovabb a Te géneidben levo tudast és tovabb fejlesztette magas fokon.
Ez dupla orom lehet szamodra.

csiri40   2011. augusztus 17.

Örülök a fotódnak, férjhez menésemig ide jártam, sőt az egynemű karában énekeltem is, bármennyire abszurd, amit írok, itt szemeztem először a férjemmel-----

tacsifoto   2011. augusztus 18.

Csiri: Hogy mik derülnek ki? Én még mindig ezt a templomot szeretem legjobban. Nem tudok betelni a szépségével. A diákmiséken azt hiszem mi is jóval többet foglalkoztunk a karzaton velünk szemben ülő gimnazista fiókkal, mint az áhítattal....

anna schwelung   2019. február 25.

Említettem, hogy a nagy vízen túli barátnő sokszor írt a fotóinkhoz...

tacsifoto   2021. december 31.

:) így van Anna. Jól is van, bár mostanában nem jár erre

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban