_
Sóska mártás
  • 2011. máj. 04.
  • 1688
  • 0
  • 20
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/500
ISO: 100
Készült: 2011. ápr. 30. 10:42
Kevesebb
Több

Scheffy   2011. május 05.

Nem szeretem! :-)
Én a húsifözeléket szeretem.

tacsifoto   2011. május 05.

Szia Scheffy: szóval Te is húspárti vagy? Mondhatom én is, de a sóska és a kapor mártást zsemlyegombóccal szeretem legjobban. Valahogy így szocializálódtam.

Köszi, hogy bekukkantottál a konyhámba.

traxi50   2011. május 05.

Kedvenc ételem, főtt krumplival és főtt tojással!!!

tacsifoto   2011. május 05.

Na végre, valaki szereti. Mert mi mindnyájan nagyon szeretjük.

traxi50   2011. május 05.

Mi is nagyon szeretjük, Újkérről szokunk hozni, ott van a kertünk.

kamu   2011. május 09.

Ezt ettük, bocs csak majdnem ilyet.
A miénkben volt egy kis zsírban pirítitt hasábburgi, egy rendesebb fasírt, előételként csontleves karajcsontból, zöldséggel. A főtt hús maradt vacsorára tormával

tacsifoto   2011. május 10.

Ehhez is volt ez meg az. Nem az üres mártást kanalaztuk. Egy pár jó kaja fotót Te is készíthetnél, például a pompás, koleszterinnel dúsított villásreggelidről:)))))

Vinelandjutka   2011. december 27.

Egyik kedvenc ételem! Sajnos nálunk nem lehet kapni.....
Sári néni, ha tudta hogy jövök mindig sóskával várt (amig még az otthonában élt)! Én hus és minden nélkül, de galuskával szerettem. Talán legközelebbi látogatásom alkalmán fözöl nekem sóskát

tacsifoto   2011. december 28.

Jutka, nagyon szívesen. Nem baj, ha én zsemlyegombóccal tálalom? Én úgy szeretem legjobban, de ha ragaszkodsz a
nokedlihez, azt is elkészítem.

Vinelandjutka   2011. december 28.

Zsemlyegombóc? Hát az még primább!!!!! Ha nem rösteled a sok munkát ami vele jár, szivesen. Majd az egyik szokásos "hidegtál" helyett sóskát eszünk

tacsifoto   2011. december 29.

Jutka! Zsemlyegombócot jóval gyorsabban tudok készíteni, mint nokedlit. A bajor turista barátnőimtől tanultam a csínját-bínját.

Vinelandjutka   2011. december 29.

Megtanulom akkor én is! A zsemlyegombóc, amit Anyukámtól tanultam elég sok munka, zsemlyét piritani, stb.

tacsifoto   2011. december 29.

Ha jól tudom, bent van valamelyik receptnél, de ha nincs, ide írom. Jó? Ha ezt egyszer megcsináltad, soha többé nem fogsz másféle gombócot gyártani.

tacsifoto   2011. december 29.

Zsemlye vagy kenyérgombóc
Sokszor kipróbált, bevált recept.

(Bajor turista barátaink receptje alapján, szabadon.)


Egy személyre kb. 2-3 szikkadt zsemlyét, vagy annak megfelelő száraz kenyeret (továbbiakban zsemlye) lehet számítani. Én kb. 10 zsemlyének megfelelő mennyiséget szoktam készíteni, amiből nem igen marad másnapra. A 10 zsemlyéhez 2-3 tojást használok fel.

A száraz zsemlye 3/4 részét vízben puhára áztatjuk, miközben a maradék 1/4 részt prézli-darálón ledaráljuk. Az áztatott zsemlyéket alaposan kifacsarjuk, keverőtálba tesszük, majd 2-3 tojást adunk hozzá. Sóval, kevés törött borssal ízesítjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágy, a félretett zsemlyemorzsával kiegészítve mindaddig gyúrjuk, míg masszív, gombóccá formálható masszát nem kapunk belőle. Nagy lábosban vizet forralunk, majd a forró-lobogó vízbe tesszük a keményre gyúrt, megformált gombócokat. (Kb. akkorák legyenek, hogy pont beleférjenek a markunkba) Ha újra forrni kezd a víz, levesszük a gázt, hogy csendesen forrjon tovább. Pár perc után szűrőkanállal hozzásegítjük a gombócokat, hogy forogni tudjanak, és a felszínre jöjjenek. Ekkora méretű gombóc kb. 10 perc alatt fő át teljesen. Ekkor egyet kiveszünk, kettévágjuk, és megnézzük, tényleg teljesen átforrt-e. A kész gombócot szűrőkanállal kivesszük, és a mártásba rakjuk.

Megmaradt gombócok kezelése: ha netán túl sok gombócot készítettünk a mártásunk meg elfogyott, világért se dobjuk

Vinelandjutka   2011. december 29.

Köszönöm a receptet, végre kifundáltam hogy tudom a receptjeim cimü fájlba átteni!

tacsifoto   2011. december 29.

Ügyes vagy, de ha szükséges, priviben is el tudom küldeni. Bent van a könyvtáramban.

Vinelandjutka   2011. december 30.

Köszönöm, de ez igy jó! Ha esetleg a mézesrudat eltudod priviben küldeni, nagyon örülnék neki! Azt még nem sikerült a receptjeimhez átmásolni!

Vinelandjutka   2011. december 31.

Küszönöm, már el is tettem! Azt hiszem rövidesen kipróbálom