_
Roston sült süllő
  • 2011. ápr. 05.
  • 1216
  • 0
  • 48
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 1/30
ISO: 125
Készült: 2011. ápr. 05. 18:55
Kevesebb
Több

tacsifoto   2011. április 06.

Szia Manóvezér: én csak kitaláltam, hogy mit együnk az étteremben.
Ezt választottam.

Ági mama   2011. április 06.

Szia Tacsi! Hogy ízlett a Roston sűlt süllő? remélem jó választás volt.
Látom erre is tettek "köményet", csak nem őröltet. Piros paprikától ilyen vörös?
No és hogy állsz a szálkákkal?
Örülök, hogy ismét bepróbálkoztál a hallal legyűrve a félelmedet. .
A hal után borozgatni, beszélgetni, ez olyan jó dolog!
Ja tényleg, milyen italt ittatok utána?

tacsifoto   2011. április 06.

Szia Ági!

A tegnapi süllő nagyon finom volt, szálka nem volt benne, csak a könnyedén leválasztható gerinc. Ketten ettük, semmi köretet nem kértünk hozzá. Nem tudom, mitől lett piros, talán a paprikás liszttől, amivel bedörzsölte a szakács. ilyen haltól nem vélek. Sajnos a képen nem jön ki olyan szépen, mint a valóságban volt, mert ezt a halat egy hal alakú fatálon szervírozták.

Igen finom, száraz fehérbort ittunk hozzá: Chardonnay-t.
Az is nagyon jó volt, és az egész este jól sikerült, este 10--ig eldumálgattunk.

tacsifoto   2011. április 06.

Szia nannanat: nagyon jó választásnak bizonyult. A meghívóm beüzent a szakácsnak, ha nem lesz ropogósan omlós, nem fogja kifizetni. :)))))

Hát nagyon kitettek magukért, apait, anyait beleadtak.

tacsifoto   2011. április 06.

Szia traxi: Igen a Fogas étteremben voltunk. Nem is tudtam, hogy ez ilyen elegánst hely. Most voltam ott először életemben. Remélem, nem utoljára

faterphoto   2011. április 06.

A hal nagyon szép biztos hazavited a vitrinbe mert nem látom
a szálkákat az üres tányéron.

tacsifoto   2011. április 06.

Szia fat: ebben aztán nem volt szálka, nyugodtan lehetett enni. Olyan gyönyörűen szervírozták, hogy eszembe jutott, jaj, ezt le kéne fotózni. Akkor nagy nevetések közepette úgy-ahogy visszarakosgattuk a citromkarikákat a fotózáshoz. Csak a gerincét és a fejét hagytuk meg.

Ági mama   2011. április 06.

Tacsi, akkor jöhet a következő hal. A tányér alakjára rá is akartam kérdezni, mert látszott, hogy biztosan hal a halon volt. A süllő szerintem a pisztráng után a második legfinomabb hal. Ugyhogy jól választottál.
No és a tányér az milyen hal volt?

tacsifoto   2011. április 06.

Hát ez "Fogas" kérdés. Ragadozó hal nem lehetett, ahhoz kissé kerek volt, talán ponty? A keszeg szeme helyét piros arannyal töltötték ki, a fatálon lila hagyma, reszelt sárgarépa, kígyóuborka és citromszeletek voltak körbe körbe. Úgy néztem, hogy petrezselyemmel is megszórták egy kissé a kisütött halat.

tacsifoto   2011. április 06.

Ági, az biztos, hogy hamarosan megyek én még oda enni, mert Jutka is biztos szeretné ezt a remek helyet kipróbálni. Bár nem olcsó hely: a tegnapi hal árán vasárnap négyen ebédeltünk egy másik vendéglőben.

Ági mama   2011. április 06.

Tacsi, ha kerek volt akkor tükörponty, de ha nem hazai hal akkor lepény. Éppen nem űl itt a nagymester! No mit tudok?!
Az izek különlegesek lehettek, sárgarépát eddig el nem tudtam képzelni a halhoz. Talán a szinek összjátéka miatt szedtek össze ennyi mindent.
Éppen akartam kérdezni, hogy milyen érzés szemezni egy hallal a tányéron?
Én soha nem akarom látni a fejét!

Ági mama   2011. április 06.

Az igen akkor a hal apró pénzét arnyban váltottátok meg.

faterphoto   2011. április 06.

Hát én halgericről beszélek kaja után diszitve mint a képeimen.

tacsifoto   2011. április 06.

Ági: engem nem zavart a feje, sőt, inkább érdekes volt, de meg nem ettük, az biztos. Ági, ha legközelebb megkérdezem, hogy milyen halat ábrázol a tányér. :))))

Ezt a vacsorát nem én fizettem, hanem aki meghívott.Mindig nagyon gavallér velem. Nekem sosem lenne pénzem ilyen helyre menni.

tacsifoto   2011. április 06.

Értem már fat: megmondom őszintén ez után a remek vacsora után nem is gondoltam arra, hogy a lekopasztott gerincet és a fejet le kéne fotózni. majd a legközelebbit, mikor Jutkával megyek, de azzal júniusig várni kell....

Ági mama   2011. április 06.

Tacsi, a tányérra visszatérve, rosszabbul jártatok volna, ha csukára raktak volna lepényhalat.
Ugye nem is a halat kellett megfizetni, hanem a helyet?
Legalább élő zene volt?

tacsifoto   2011. április 07.

Ági: mindkét felvetésedre igen a válaszom.
Élő zene nem volt, zenészeknek való helyet sem láttam, de nagyon puccos hely, az biztos.

Ági mama   2011. április 07.

Tacsi, most gondold el, ha élő zene is van akkor még mindíg ott mosogattok!
Egyébként sajnos, hogy egyre kevesebb az élő zenés hely. Pedig milyen jókat lehetett táncolni, mulatni!
Vagy talán ez is az előző életemben volt?
Nem is tudom!
Segítség Cavintont!
Azt hiszem a mai fiataloknak nincs rá igényük, vagy már nem is ismerik pl. az Akácos ut-at. Cigányzene, hmmmm.

tacsifoto   2011. április 07.

Ági, a mostani fiatalok nem éttermekben szórakoznak, hanem a diszkóban és a Mac Donaldsban esznek. Fogalmuk sincs, milyen hangulatos cigányzenére vacsorázni és aztán táncolni, netán énekelni, mulatni stb.
Arról sincs fogalmuk, hogy egy zenés cukrászdában, vagy lokálban milyen hangulatos a zongora és dob kettőse.

De a vendéglősök is megváltoztak. A zenészek és a tánc helyére további asztalok férnek be, ahol további vendégek tudnak ebédelni, vacsorázni. Különben is az élő zene nagyon drága lenne, képzeld el, aki 12-16 évig tanult zenét, nem áll oda egy füstös, vendéglőbe bazseválni. A rossz zenészek meg inkább elriasztják a vendégeket.

Atis4   2011. április 07.

Ínyenceknek való:)Finom lehetett,,,,,

Ági mama   2011. április 07.

Tacsi, itt régen minden üdülő földszintjén volt egy Bár, ahol akár a városból a helyi lakosok, akár az üdülő vendégek élő zenére ropták. Finom sütiket és italokat lehetett fogyasztani.. Annyira hangulatos és elegáns helyek voltak, olyan jó zenészekkel akiket még külföldi turnékra is hívtak, pl. Kanadába. Minden üdülőnek volt külön zenekara. /Akkor még nem Hotelnek hívták őket/.
A privatizálás utáni gyors meggazdagodás reményében az uj tulaj ezeket a zenészeket szélnek ereszte. Munkanélküliek lettek, aztán kimentek külföldre. Ott még azért kellettek! Itt pl. fogalom volt a Béke üdülő bárjának a zenekara. Az ember csak azért is beült egy kávéra, hogy meghallgassa őket. /mert akkor még ennyi fogyasztással is szivesen látták a vendéget!/

tacsifoto   2011. április 07.

Szia Atis, köszi, hogy benéztél hozzám. Nagyon finom volt a vacsi, ide még muszáj lesz visszajönni.....

tacsifoto   2011. április 07.

Ági, ezt a jelenséget ismerem, mert Sopronban is ugyanígy volt. Ma már lámpással sem találni zenés helyeket. A bár, lokál, meg effélék ma már nem is léteznek. Így volt, hogy egy kávéval, vagy egy kis konyakkal szinte egész éjjel el lehetett szórakozni.

Ha jöttünk haza kirándulásról, beültünk egy zöldvendéglőbe, megebédeltünk (30.- Ft-ért) 4 órakor már megszólalt a zene, és mi roptuk egész estig. Hiába no, az igazi természetjárók a parketten is megállták a helyüket.

Ági mama   2011. április 07.

Tudod Tacsi, sajnálom a mai fiatalokat, akik mindezeket nem ismerhették meg.
Milyen finom és olcsó volt a rántott velő, vagy a pirított máj, utána lehetett vigadni! Az volt benne a jó, hogy azért beszélgetni is lehetett.
A mostani discó zene mellett nem lehet! Szóval nagyon sok jóból kimaradnak, de lehet, hogy ők meg fordítva gondolják.
No egy kicsit nosztalgiáztunk, de ez belefér!

tacsifoto   2011. április 07.

Én a fantasztikus, jó zenés kerthelyiségeket is hiányolom. Sopronban, csak a Lőverekben három ilyen is volt:
"Alm" (magyarul: alpesi legelő), a Sweizer Haus és a Nika. Fantasztikus jó helyek voltak, a Nika még az 1980-as években is működött. Mondanom sem kell, hogy már egyik sem létezik. Nekem az Alm kerthelyisége tetszett a legjobban, a Lőverek szívében, nem messze a Taródi vártól, remek schramli zenével.

Igen, ez határozottan nosztalgia.

Ági mama   2011. április 07.

Azért mire jó egy ilyen süllő vacsi? Megelevenedik a mult, de azt hallottam, hogy szeretnék visszahozni az élő zenét a vendéglátásba.
Ez azt jelenti, hogy más is nosztalgiázik?
Vagy csak munkahelyet akarnak teremteni?
Mindenki jól járna.

tacsifoto   2011. április 07.

Ági: a zene "visszahozása" a vendéglátásba nem megy központi utasításra. Megfelelő körülmények is kellenenének.

Az igazsághoz tatozik, hogy a magyar emberek lassacskán leszoktak a szórakozásról és a jókedvről. Túlságosan búsmagyarok lettünk.

Ági mama   2011. április 07.

A mondás "sírva vigad a magyar"!
A másik: "a zene az kell".
Erről jutott eszembe a Japán mentalitás, ők még abban a szörnyű helyzetben is tudnak moslyogni!

tacsifoto   2011. április 07.

Hát igen, pedig állítólag még japán génjeink is vannak. Jó lett volna ezt a jó tulajdonságot hordozó gént örökölni.

tacsifoto   2011. április 07.

Gondolod, hogy a gének is kopnak? :))))
Annyira irigylem az osztrákokat, azok annyira kedélyesek. De szerintem ez nem gén kérdése, mert nekem minden génem három négy nemzedékre visszamenőleg bizonyíthatóan Sopron környéki német. Mégis, akik 10 km-re nyugatra laknak tőlünk, ugyanazokkal a génekkel sokkal vidámabbak és derűsebbek, mint mi.

Zsazsa anyo   2011. április 07.

Nagyon guszta, és olvastam hogy finom volt! Egészségedte!

tacsifoto   2011. április 07.

Köszi Zsuzsa, remélem nyáron folytatódik ez a gasztronómiai sorozat:)

tacsifoto   2011. április 08.

Ági. valószínűleg. A kollektív gondolkodással lehet baj, vagy nem is tudom hogy kell ezt mondani.

A pszichológusok ezt jobban tudják, mert gyakran tárgyalnak arról, hogy "beteg a magyar társadalom"

Ági mama   2011. április 08.

Igen Tacsi, egy kis optimizmus ránk férne. Elég sötéten látjuk a világot. Egy rózsaszinű szemüveg sok dioptriával talán segítene?

tacsifoto   2011. április 08.

Hát nagyon ránk férne egy rózsaszín szemüveg. De majdnem mindenkire. Képzeld, milyen jól néznénk ki, mindenki egyformában. :))

De akkor talán az lenne a baj.

Ági mama   2011. április 08.

Tacsi, de legalább vidáman nevetnénk ki egymást!

tacsifoto   2011. április 08.

:)))))
Ma jöhetne megint az a süllő, máris éhes vagyok. Elég gyatra ebédem volt, ráadásul szomjas lettem tőle. Vedelem a vízzel hígított őszibaracklét.

Ági mama   2011. április 08.

Tacsi, gyere van még egy kis nudli, de ma jött még egy potyka megint, ugyhogy van választék! Holnap halászlé lesz!
Inni való is lesz, no nem vízzel hígitott őszibaracklé,
maradt még Tokaji!

tacsifoto   2011. április 08.

Ági, nagyon vonzóak tűnik, amit írtál, mennék is szívesen, de péntek este általában "Éduázok". Az a szülők szabadnapja. Anyuka megy népi táncolni, apa meg a haverokkal egyet sörözni.

Valamilyen Mézga Aladár trükkel nem lehetne idejuttatni?

Ági mama   2011. április 08.

Meg kellene kérdezni köbükit, biztosan lenne egy jó tippje.

tacsifoto   2011. április 09.

Köszönöm. A választásaimból általában jó dolog sül ki, a főzésemből nem mindig:))))