_
89. soproni peremes lejtméreti tábla
  • 2012. márc. 26.
  • 1122
  • 15
  • 22
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A tizennegyedik, valószínűleg utolsó lejtméreti táblát Dr. Szádeczky Kardoss Gyula segítségével találtam meg. Ismerőseim és barátaim biztatására felhívtam telefonon, kiderült, hogy évtizedeken át figyelemmel kísérte e táblák sorsát. Ezt a táblát a GYSEV állomás falán találtam meg, eléggé elrejtve. Dr. Szádeczky Kardoss Gyula elmesélte, hogy amikor kiderült, hogy a régi GYSEV állomást lebontják, barátjával megmentették a régi épületbe beépített lejtméreti táblát, ez után sikerült elintézni, hogy az új épületbe is be legyen építve. Köszönet nekik, hogy megmentették.

A lejtméreti táblák rövid története:
1895-96-ban Sopronban 100 db lejtméreti táblát helyeztek el a város különböző pontjain. A második világháború után felmérték és megállapították, hogy ezekből már csak a fele van meg. Hogy napjainkban mennyi lelhető fel, azt nem igen lehet tudni, de valószínű, hogy az általam lefotózottakon kívül már csak egy-két tábla meglétére és megtalálására lehet számítani.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/8
ISO: 125
Készült: 2012. márc. 26. 11:03
Kevesebb
Több

traxi50   2012. március 26.

Szerintem találsz még párat!
Olvastam sztoridat.

iiilona   2012. március 26.

Tacsi, gratulálok. Éreztem, hogy még találsz és nagyon örülök! Szerintem is találsz még.

Jó a történet is. Köszönöm!

tacsifoto   2012. március 27.

Traxi köszönöm. Nem hiszem, tegnap Pocakkal felmentünk az Almhoz, ahol állítólag van még egy tábla, de már nincs meg. Kitatarozták a házból.

Ilona, Traxi nem ere célzott, hanem a blogon van egy fotós történetem. Itt elolvashatod, ha kedved van hozzá:
http://indafoto.blog.hu/2012/03/25/indafotos_sztorik_t...

kamu   2012. március 27.

Tiszteltetem a Dr. urat, de azon túlmenően, hogy vannak ilyen táblák, elmondhatta volna, hogy mi célból helyezték ki a táblákat, ha mérési pontok vannak rajta hol van az nyilvántartva? A vasútállomási tábla vajon kellő pontosan lett ismét kirakva, vagy csak úgy, ahogy a kőmíves gondolta?
Hány tábla meredt meg a bombázások után? a fele? Hol a tőbbi? ilyen táblát nem tataroznak ki! még akkor sem, ha a házat újra vakolják

kamu   2012. március 27.

Szerintem még legalább annyi van , mint amennyit eddig felleltél.
Öreg, stabil házak falaiba építik be az ilyesmit, amikről várható, hogy évszázedokig állni fog, ill. évszázadok óta áll

Ne add fel!! Gondolatban Verled vagyonk Tacsi

tacsifoto   2012. március 27.

Szia kamu: tudomásul kell venni, hogy nem nagy interjút készítettem az illető úrral, hanem csak telefonbeszélgetést, ráadásul éppen sietett valahová, de azért türelmesen válaszolt a kérdéseimre. A fenti kérdéseket én nem tettem fel, így nem is válaszolhatott rá. A II. világháború bombázásai sajnos rengeteg kárt tett a városban, ezen belül a történelmi belvárosban is. Nem csodálkozom, hogy a táblák fele megsemmisült.

Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy nem tatarozzák ki a házból, vagy kőburkolattal elrejtik. Mit számít nekik egy ilyen lejtméreti tábla.
Annyit tudok, hogy mérnöki jelentősége ma már nincs, csakis műemléki jelentősége van, és mivel Sopron ebben nagyhatalom, még az ilyen ipari műtárgyakat is számon tartja. Hogy eredetileg miért tették fel, azt még nem tudom, de talán arra is fény derül.

kamu: én lennék a legjobban meglepve, ha további táblák kerülnének elő, de külön expedíciót nem tervezek a felderítésükre.

tacsifoto   2012. március 27.

kamu: mivel mérnök nem vagyok, ezért a műszaki dolgokat csak ugatom, vagy inkább nyávogom. Hogy tudnám megítélni, hogy méretarányosan falazták-e be a GYSEV-es táblát? Sejtésem szerint nem, hisz mint fent mondottam, műszaki jelentősége ma már nincs ezeknek.

Te viszont fakultatív módon felvehetted volna ezt a tantárgyat a műegyetemen. Miért nem tetted?

Puffancs   2012. március 27.

Remélem, még találsz táblákat :-)
Valahol olvastam, hogy egyébként Sopron azért is különleges hely, mert az első polgári térképhivatal székhelye is volt. Elballagtam a szabadtéri térképészeti múzeumba, és egy csomó furábbnál furább szerkezetet alkalmaztak a magasság meghatározásához - ilyenből Budapesten maradt pár, de eddig rozsdás valaminek néztem őket :-)
Egyébként lenyűgöző, hogy egyszerű eszközökkel milyen pontosságra voltak képesek.

kamu   2012. március 27.

Kösz a leírást, ezekszerint 1951.ben még 61 táblát ismertek
Van még belőle

tacsifoto   2012. március 27.

Puffancs: egyszer egy rém izgalmas és elképesztően jó tudományos filmet láttam a Himalája méreteinek megállapításáról. Az 1800-as évek végén India angol gyarmat volt, akik nagyon féltek a kínaiaktól. Szerették volna megmérni a Himalája magasságát, és kitaláltak egy "észrevétlen" módszert. Szerzeteseket indítottak el, akiknek a papucsában egy lépésmérő volt, a csomagjukban pedig egy teafőző edény és hőmérő. Bizonyos időnként teát kellett főzniük és megmérni, hány fokon forrt fel a víz. Ezt és a lépésmérő adatát feljegyezték, így mérték fel a Himaláját. Mikor később, modern eszközökkel pontosítva lett, kiderült, hogy alig volt eltérés a szerzetetek mérése és a legmodernebb műszerek adatai között. Ilyen találékony az ember. .

tacsifoto   2012. március 27.

kamu, ha 61 nem is, de 14-nél biztos több. De vajon hol?
Listát sajnos nem kaptam.

kamu   2012. március 28.

Hát a sinus és a cosinus tételt sem ma fedezték fel, avval pedig sok mindent ki lehet számolni

franszoá   2013. március 26.

Tetszik nekem ez a sztori az angol módszerről, de gyanítom, hogy kissé "jókais" !
Ha nem volt náluk óra, hanem a lépések számát rögzitették csupán akkor egy közelítőleges úthosszat kaphattak meg (az átlagos lépéshossz alapján) A szerzetesek nem biztos, hogy mind ugyanazon az úton mentek-lehet, hogy versengtek is, ki tud hamarabb felérni a lámakolostorokhoz.Az angol hadsereget nyilván érdekelte egy s más a Himalája, Lhassa stb. megközelítésével kapcsolatban és ha az angol katonaság "utánozza" a szerzeteseket (ha tudja) akkor lesz (lehet) adatuk arról, hogy fix lépésszám milyen magasságemelkedést eredményezhet.A titkos ösvények nyilván girbe-gurbák arrafelé és lassuló a tempó is.A konkrét útvonal igy nem volt rögzíthető, ahhoz legalábbis jeleket kellett volna hagyniuk a szerzeteseknek (vagy magot szórni, mint Jancsi-Juliskának)
A probléma tehát a hely és a magasság összerendelése körül van - bár az is igaz, hogy már ismerhette a vezérkar a legjobb útvonalat, mer ez csak kellő számu angol ( vagy indiai) font kérdése nyilván.
A mi Kőrösi Csománk tudná ezt tisztázni, hogy "bulvár"- e ez a story.

tacsifoto   2013. március 26.

franszoá: ha nem igaz, akkor a film készítői a felelősök, hogy ezt így elmesélték és előadták... számomra nagyon hihetően hangzott. Az angolok mindenre képesek voltak, ráadásul nagyon találékonyak is voltak.

franszoá   2013. március 26.

Oké, de gondolj bele az alábbiba:
Folyamatosan "toronyiránt" haladás esetén valóban csak össze kell adni a szintmérések adatait (egyre csökkenő forráspontok) és az utolsó és első mérés különbsége kiadja a hegy magasságát.A többi vizforralás akár el is hagyható, a lépésszámlálással együtt ! A víz forráspontja az ún. tenzió függvénnyel meghatározott módon változik, a víztükörre nehezedő levegőoszlop súlya határozza meg, mely felfelé haladva csökken és vele a forráspont is.
Az a szerzetes, aki nem felfelé hanem körbejár a hegyen megtehet ugyanannyi lépést, de nagyobb forráspontot mér és alacsonyabb hegyet "hoz ki" , jól megtréfálva az angol urakat !

tacsifoto   2013. március 26.

Hűha, ez most meghaladta a szellemi képességeimet.....
A filmet nézve (anno) én semmiben nem kételkedtem..

franszoá   2013. március 26.

A teaforraló nyilván "szabványfelszerelés" volt, irogatni i szerettek a lámák, igy már csak egy angol hőmérőt kellett adni mellé.Az is lehetséges, hogy soknak adták ki a feladatot és ezek aztán megcélozva a csúcsot, kúlónböző útvonalakon másztak fel a célba.Így az élelmes angoloknak csak azt az egyetlen szerzetest kellett kiválasztani, aki az adott szinteket a legkevesebb lépésszámmal teljesítette-ugyanis az valóban "toronyiránt" haladt-(gradiensfüggvény és ezt "használja" a viz is amikor lefelé folyik a hegyről ! )
Így a derék gyarmatosító még spórolt is, mert ennek az egynek fizetett, a többit me elzavarhatta zsolozsmázni.
Azt pedig, hogy az utat így nem ismerték ki, feloldották a serpák alkalmazásával, aminek szükségességét a praktikus britek már úgyis tudták !
Tehát ez akár indokolhatta is a lépésszámlálót, amit kombináltak a teásküblivel és hőmérővel és mellesleg a Himalája magasságát is megtudták.
Ma meg egy helikopterről ultrahanggal vagy lézeres távolságméróvel mérik meg és nem abajgatják a szerzetes urakat.
Apropos múszerek :
Karinthy új barométer találmányt is közölt - ismered-?

tacsifoto   2013. március 27.

Az volt a lényeg, hogy milyen magas a Himalája, és nem véletlen, hogy alig tévedtek a lézeres méréshez képest. Az emberi elme hihetetlen dolgokra képes (pozitív és negatív irányba egyaránt). Én ezt csodálom a legjobban.
Nem furcsa, hogy megcsodálunk egy szép szobrot, festményt, fényképet, végig izgulunk egy filmet, könyvet, zenét hallgatunk, de a mérnöki találékonyságot teljesen természetesnek vesszük, vagyis szinte észre sem vesszük.
Nem rémlik, hogy ismerem Karinthy barométer találmányát, pedig azt gondoltam, hogy tőle már mindent ismerek:)
Elő vele, most aztán ne írd, hogy gyenge, mert az gyenge érv lesz.

franszoá   2013. március 27.

Barométer készítés (by Karinthy) :
Végy egy darab deszkát !
Üss bele egy szöget, melyre spárga kerüljön és tedd ki az ablakba.
Máris megtudod milyen idő van, mert:
1.Nedves a spárga-esik az eső
2.Száraz madzag : napos, jó idő
3.Himbálódzik a spárga: szeles, viharos idő
Az író egyéb hasznos találmanyai közül megemlíteném neked pl. az ajtós fürdőkádat, kényelmes és/vagy elhïzott állampolgárok számára.(ismert kütyü-gyüjtő mániája és, hogy repült Zeppelinnel is, mert imádta a technikát Ifikorom kedvenc írója, aki humorban nem ismert tréfát.)

tacsifoto   2013. március 27.

Igen, igen, ezt a madzagos írását valóban ismerem.....Én is imádom a humorát, állítólag a való életben is jó humorú pasi volt.

franszoá   2013. március 27.

Persze.
Nemrég unokája (a Márton) írt egy kónyver a családról, ami bestseller lett.
Jelezd az illetékeseknek, hogy szülnapodra lepjenek meg vele.
(Bocsi)
Az alap-az alkotó elme.
Minden abból sarjadzik.
(A művelt vilagban jó a híre a magyar mérnöknek egyelőre, jó lenne nem elkótyavetyélni ezt az erkölcsi tőkét-úgy mint a nemzeti vagyon zömét.Ld. Öntöde, Russ-villa....)

tacsifoto   2013. március 27.

Na ez jó téma lenne kamunak, kár, hogy mostanában nem ér rá internetezni. Neki ez a legfájóbb dolog, hogy nálunk el lett kótyavetyélve minden erkölcsi tőke, amit csak elképzelni lehet. Sajnos kézzel vezérelt ország lettünk.

Kedvencnek jelölték
Albumokban