_
Az Arbesz rét Ágfalvánál
  • 2012. ápr. 13.
  • 1193
  • 25
  • 10
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Az Arbesz rét Ágfalva és az osztrák határ között húzódik. Különleges és rendkívüli flórája és faunája miatt a Soproni Tájvédelmi Körzethez csatolták. A felvételt Ausztria felől készítettem, innen nem messze van az Ikva patak keletkezése.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/320
ISO: 100
Készült: 2012. ápr. 11. 15:58
Kevesebb
Több

arcsikex   2012. április 13.

Szia tacsi!
Bementél a patakig?
Most nyílik a tavaszi kankalin, amiből elég sok van a réten. Állatok közül ha nagyobb a fű akkor gyakrabban jönnek őzek, nyulak, és madarak közül ott ahonnan a képet csináltad van egy vörös vércse fészek. Egerészölyvek, darázsölyvek, hamvas rétihéja, bagoly, haris, fürj és fácán is szokott lenni. (Egyszer fácánból kb 10et láttunk a szomszédommal). Sok darázspók is van.
Bár az esetek felében nem látunk semmit, de gondolom akkor is ott vannak, csak előbb észrevesznek minket... (egerész ölyv és vörös vércse szinte mindig van, de az máshol is elég elterjedt...)

tacsifoto   2012. április 14.

Ági: nekem is, de most nem a képre gondolok, hanem a rétre. Elbűvölő. Muszáj lesz végigmenni rajta.

tacsifoto   2012. április 14.

Szia Arcsi!

Fordítva. Autóval Ágfalván és Somfalván keresztül átmentünk Lépesfalvára. Ott letettük a kocsit és gyalog kerestük meg az Ikva keletkezési helyét, amit meg is találtunk. Annál a pontnál, ahol fotóztam, osztrák oldalon van egy mezőgazdasági út, mellette tehenészet, különleges tehenekkel. Két képet feltettem róluk, (ennél jóval több kép készült ott Innen kb. 5 percnyire van a határ, aminek a szélén folyik a Loosbach (még nem az Ikva). A pataktól nem kellett 20 métert menni, hogy odaérjünk az Arbesz rét szélére.

Annyira, de annyira tetszik, hogy most még jobban oda vagyok érte. Maga a táj csodálatos. Ha Pocak megtudja, hogy egy vércsefészket elszalasztott, megpukkad mérgében. Feltétlenül vissza fogok oda menni, de most már képben vagyok, végre sikerült betájolni magam.
A fő célt (az Ikva keletkezését) is sikerült megtalálni és megörökíteni, nem olyan messze innen, a lépesfalvi focipálya sarkánál kezdődik egy szinte átjárhatatlan erdő, annak a dzsungelében rejtőzik az Ikva születési helye. Nem hiszem, hogy mostanában járt valaki arrafelé. Ezzel majdnem teljesen készen van az Ikva című albumom.

Ági mama   2012. április 14.

Tacsi, ha indulsz megyek veled gondolatban, remélem használ az egészségemnek ez a szép kis séta a jó levegőn:))

tacsifoto   2012. április 14.

Ági, nem lesz nehéz séta, már el is terveztem. De még a nyári melegek előtt kell odamenni, mert akkor tényleg jobb az erdő hűvöse.

arcsikex   2012. április 14.

A fészkeket még nem láttam, meg erre a részre nem is nagyon gyakran mentem, de állandóan ott köröztek év elején csak 2, nyártól meg már 3 vércse, és ha arra mentünk el kezdtek "kiabálni"..
A két patak forrása nem tudod hogy hol van?

tacsifoto   2012. április 15.

A Loosbach (ami az Arbesz rét mellett folyik a borsóhegy vizeit gyűjti össze. Forrása nincs, mert sok kis patak ér és szivárgó összefolyásából keletkezik.
Az Aubach patak, ami Lépesfalva település közepén folyik keresztül (egy jó darabig beboltozva, föld alatt az Asztalfő vizeit gyűjti. Hasonlóan a másik patakhoz itt sincs forrás, hanem több kisebb patak folyik össze egyetlen nagyobbá.
Legalább is a térképen ezt látni, fel nem mentünk a hegyekbe, azt majd a Hidegvízvölgyből indulva keressük meg. mert magyar terület.

iiilona   2012. április 15.

Most is rengeteg mindent megtudtam. A leírásból, na meg a beszélgetésből. Ha nem lenne ez, látnék egy nagyon szép, természeti fotót, ez az első szempont. De nem utolsó sorban, még érdekesebbé teszik a fotót, ha tudjuk ezeket a dolgokat.
köszi a leírást!

Csodálatos szép és jó fotó!

Kedvencnek jelölték
Albumokban