_
Tés, szélmalom
  • 2012. ápr. 29.
  • 1561
  • 27
  • 18
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas folyóvíz nincs, így őseink az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorlájába. Tésen több szélmolnár is dolgozott. A tési szélmalmok ipartörténeti emlékek. Ma is működőképes állapotban van a két felújított szélmalom.

Valaha négy ilyen szélmalom működött a faluban. A Rotter és Vaszlav malmoknak már a nyoma sem található. A Táncsics utcai kertekben álló malmok közül a Helt malmot 1840-ben építette Pircher János malomács. Népi műemlék. Köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel fedve. Szegmens-íves kis ablakok. Hatvitorlás szélkerék hajtja. A malomban két pár kő van, 8-as vámra dolgozott, napi mégy mázsát őrölt. Ozi János asztalos által 1924-ben épített szélmalom Helt József malmától 200 m-re épült. A malmok szerkezete azonos, az eltérés az, hogy az Ozi-malomban csak 1 pár kő van. A malmok országosan védett műemlékek, egész évben látogathatók.

A Táncsics utca 20. szám alatt működik egy kovács múzeum. A kert végében találhatók a szélmalmok.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/6.3
Zársebesség: 1/800
ISO: 100
Készült: 2012. ápr. 29. 12:39
Kevesebb
Több

tacsifoto   2012. április 29.

Nagyon érdekes volt, magába a szélmalomba is bemehettünk (mert múzeum) ott is készültek érdekes képek.

iiilona   2012. április 29.

Nagyon jó kép!!! Az ismertetőd jeles!

tacsifoto   2012. április 30.

A malom utolsó működtetője sajnos már nem él, így csak a magunk módján jártuk be a malom belsejét, ami működőképes lenne, ha volna rá igény.

Vinelandjutka   2012. április 30.

Köszönöm a részletes magyarázatot. a szép képet. Nem tudtam, hogy Magyarorszégon is vannak szélmalmok!

tacsifoto   2012. április 30.

Jutka, csak voltak, ma már nem működnek. Viszont szélturbinák vannak és egyre több. A tési fennsíkon állandóan fúj a szél, most is szinte levitt bennünket a fennsíkról, miközben máshol szélcsend van. Itt jó helyük van a szélkerekeknek. Kettőt menet közben az autóból lefotóztam, de nem tudom feltehetem-e, mert nem tartom annyira jónak. ....

kamu   2012. május 02.

Nagyon szép fotót késuítettél a malomról, de most inkább ismerjük el annak az "asztalos"-nak -OZI mester- a tudását, amit inkább mérnöki tevékenységnek kell elismerni még a mai éertelemben is. ( doktárussal azért nem sérteném meg)

tacsifoto   2012. május 02.

kamu: megfogtál, mert fogalmam sincs mi az.
A malom készítőjének mesterségbeli tudását mi is megcsodáltuk. Szinte minden fából van, egy kis remekmű. A malom teteje forgatható (volt) hogy mindig megfelelő szélirányban legyen szélkerék. .

kamu   2012. május 02.

Most olvasom, hogy ott, a Tés fennsíkon állandóan fúj a szél. Csodálkozol? A szélkerekek állandóan fújják a szelet
Le kellene egyszer állítani és látnád hogy nincs is szél ha nem forog a szélkerék

tacsifoto   2012. május 03.

kamu: az biztos, majdnem elvitt bennünket a viharos szél, pedig máshol szélcsend volt. Na de emlékszel-e, ó pár éve nagy összecsapások voltak azon, hogy a tésiek és a természetvédők megakadályozták, hogy a tési fennsíkra (ami egy kopár, árvalányhajas mező) szélturbinákat telepítsenek.
Most egy faluval odébb telepítették őket, bár ott nem olyan hatékonyak. Hivatkoztak a madarak veszélyeztetésére, zúgó hangra, természet károsításra, árvalányhajra, mindenre, ami csak létezik. Ez kb. a Zengő hegyi lokátor vitával együtt volt.
Kétféle ember tud igazán ártani a természet és haladás összhangjának: a természetrombolók és a természetvédők. Most van árvalányhajunk és vad bazsarózsánk, ha megépülhettek volna ezek az objektumok, akkor mindkettő lenne. A Bős-Nagymarosról pedig nem is beszélek.

anna schwelung   2012. május 07.

A 8-as sz. Vámhivatal a józsefvárosi pályaudvaron üzemelt.....elég sok finánclábat láttam ott:-))

anna schwelung   2012. május 07.

...és lám a tubesi bazsarózsás pasas is úgy eltűnt, mint az aranyóra, mely leesett, de nem volt ideje koppanni. Én már a nevét sem tudom szerencsétlennek, de nehogy megírjátok, nem is érdekel!

tacsifoto   2012. május 07.

Anna: elég horrorisztikusan hangzik: finánclábakat őröltek? És mi lett a többi testrészükkel?

Tubesi bazsarózsává váltak?

anna schwelung   2012. május 07.

:DDD....bár őrölték volna Őket, az őrült fináncokat!...volt, hogy órákat kellett várni munkatársaimnak a vámárunyilatkozat leigazolására, ha úgy szottyant kedvük. Máskor meg szemrebbenés nélkül akár vasszögeket is vámoltathattunk volna aranyrudak nevében...

tacsifoto   2012. május 08.

Anna: erről eszembe jutott Johnny Depp egyik horrorisztikus filmje: Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya, melyben egy bosszúra szomjas, őrült borbély öldösi a hozzá betérő vendégeket, a szomszédasszonya meg húsos piteként kiárusítja őket.

(avagy hogy lehet a tési szélmalomtól Londonig jutni)

kamu   2012. május 08.

Szerintem a Tiszai vízlépcsőt is le kellene bontani, Tiszafüredet visszafejleszteni, a Tiszát kanyargóssá tenni.
A honvédséget már leépítettük, most a várakat hozzuk helyre hogy valami véderő mégiscsak legyen

És különben is, hol lehet azt a húsos pitét kapni? Esetleg érdemes lenne ráálni?

tacsifoto   2012. május 08.

Akkor már értem, hogy mostanában miért lesznek egyre nagyobbak a várak és épülnek fel a falak. A városok viszont tönkremennek.

Az a húsos pite jelenleg csak Londonban kapható a Fleet Streeten. Én egyelőre maradok a csirkeszárnynál.....

Kedvencnek jelölték
Albumokban