_
Sopron, Kecske templom főoltára
  • 2011. okt. 22.
  • 1580
  • 11
  • 14
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt csarnoktemplom onnan kapta népies nevét, hogy az oldalához illesztett, 47 méter magas torony homlokzatát gótikus füzér és egy kecske díszíti. A kecske az építtető Geisel Henrik címerállata volt (Geisl németül kecskét jelent). Ábrázolása az épületen máshol is fellelhető, így az ezüst mezőben lépdelő kecskével díszített címeren, a karzat kecskét stilizáló konzoljain. A szájhagyomány külön történetet kreált a kecskék köré: eszerint a templom egy kecske által kikapart kincsből épült. Déli kapujának timpanonját 15. századi, gótikus köpenyeges Mária-szobor díszíti.

A soproni ferenceseket először egy 1280-as iratban említik — a templomot feltehetően az 1270-es években kezdték építeni. Először a hosszú, sokszög alaprajzú, boltozott és hatalmas mérműves ablakokkal díszített szentély készült el. Az 1300 körüli években országszerte elterjedt a francia eredetű kései klasszikus stílus; ebben az időben építették ki a templom hosszházát. Ugyanebben a periódusban épült a lettner. A hajó építése elhúzódott a 14. századig, boltozatát és tornyát pedig csak 1400 körül építették meg. A 13. század utáni nyugat-magyarországi épületek egyre erőteljesebb osztrák hatást mutatnak.

Geisel Henrik adományából 1379–1409 között építették ki a templom hosszházának pilléreit, boltozatát és a főtérre néző északi oldalához épített tornyát.

Ötször (1553, 1622, 1625, 1635, 1681) tartottak itt országgyűlést. Itt koronázták meg 1622-ben Gonzaga Eleonóra és 1681-ben Pfalz-Neuburgi Eleonóra királynét, 1625-ben pedig III. Ferdinánd királyt magyar királlyá.

II. József császár 1787-ben feloszlatta a rendet. A templom ezután bő évtizedig használaton kívül állt, majd a bencések kapták meg.

2007 nyarán restaurálták. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a templom belsejét és a hozzá tartozó Káptalantermet azóta ismét restaurálták, előtte feltárási munkákat végeztek.
Ez a belső munkálat 2011-ben fejeződött be.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 1/2
ISO: 125
Készült: 2011. okt. 16. 14:45
Kevesebb
Több

tacsifoto   2011. október 22.

Köszönöm. Ez egy vadonatújan renovált és feltárt templom.

tacsifoto   2011. október 22.

Valóban az lett a teljes rekonstrukció után. Minden ragyog, teljes pompában van a templom....

csiri40   2011. október 22.

Kifogni ezt a fényözönt, már főnyeremény----köszi a fotót---- a királykoronázás emlékére egy obeliszk van a Koronázó dombon---nemrég fotóztam--- a soproni albumomban megtalálod----

tacsifoto   2011. október 23.

Köszi Csiri! Pedig akkor úgy éreztem, hogy sötét a templom és féltem, hogy kicsit komor felvétel lesz (mint a Szent György templom főoltáros kép, bár azt direkt misztikusnak szántam. )

Csiri:privi figyelemfelkeltésedet is megkaptam, hálás köszönet érte. Megnéztem, tényleg úgy van, ahogy írtad, de akkor vagy a szobor felirata nem jó, vagy a Wikipédia adata pontatlan, mert ezt a szöveget onnan ollóztam ki. Még azt sem mondhatom, hogy elgépeltem magam.

Ennek utána fogok járni egy történelem tanárnál....

tacsifoto   2011. október 23.

Csiri: Az általad lefotózott szobor adata a helyes, utánanéztem a Wikipédiában a királyok életének, és valóban III. Ferdinándot koronázták magyar királlyá a Kecske templomban. Szívesen jeleztem volna a Wikipédiának is, hogy javítsák a cikket, de nem találtam meg, hogyan kell.
Lényeg, hogy itt most jó lett.

Igazi sas szemed van!
Nem vagy belső ellenőr véletlenségből?

csiri40   2011. október 23.

HÁÁÁT nem is tudom ???? Egy biztos, ez a királykoronázás, engem nagyon birizgált mindig is, mert szerintem nagy dolog, mivel a történelem mindig is feljegyzi az ilyen dolgokat..... ugyanígy nagyon unikum, hogy a Kecske templomban országgyűlést is tartottak....annyiszor belegondolok, hogy Sopron micsoda kincsesbánya történelmi vonatkozású dolgokban.... Igaz???

tacsifoto   2011. október 24.

Valóban gyönyörű és vadonatúj a helyreállatása is. Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

tacsifoto   2011. október 24.

Csiri: lehet, hogy koronázásnak olyan történelmi vonatkozása van, hogy a törökök sokáig utalták Budát és ott nem lehetett királyt koronázni...Meg aztán közel is volt Bécshez, mert főleg Habsburg királyokat és királynékat koronáztak itt..

Igen, Sopron vlóban egy kincses bánya, de sajnos nincs egy tisztességes, összefoglaló könyv, ami a város történetével, fejlődésével, műemlékeivel foglalkozna, pedig téma van bőven, mert a helytörténészek úgyszólván mindent feltártak.

csiri40   2011. november 07.

Kár, hogy nincs ilyen vénám.... bizony nekimennék és megírnám.... biztosan keresett könyv lenne

tacsifoto   2011. november 07.

Lehet, hogy most a lelkes és felkészült helytörténész, ifj. Sarkady Sándor majd megírja.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban