_
Diós bejgli
  • 2011. dec. 23.
  • 807
  • 1
  • 18
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Karácsonyi bejgli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 8 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csipetnyi só. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és a porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk egy egész tojást és 1 késhegynyi sót. Alaposan összegyúrjuk és pár órán át meleg helyen pihentetjük, amíg egy kicsit el kezd kelni. Ezután 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle. A cipókat a tepsi méretéhez igazodva téglalap alakúra nyújtjuk, megtöltjük töltelékkel és zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. A tölteléket úgy kenjük a tésztára, hogy legvastagabban a beigli belsejében legyen a töltelék, kifelé fokozatosan vékonyodjon, és az utolsó részén (kb. egy tekerésnyi tésztán) már ne is legyen töltelék, csak üresen tekerjük fel. Így szép "csigavonalú" lesz a bejglink és masszív tartású. Az elkészült rudakat tojás sárgájával megkenjük és fél óráig meleg helyen tartjuk. (Ettől lesz szép márványos, repedezett mintázatú) Ez után tojásfehérjével kenjük meg, de ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tészta teteje megszárad. Ettől pedig szép fényes lesz a felülete. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig sütjük, míg szép világos, sárgás-barnás színű és márványos lesz a bejglink.

Figyelmeztetések:
Vigyázzunk arra, hogy 1 dkg élesztőnél többet semmiképpen se tegyünk a bejgli tésztájába, mert akkor túlságosan megkel és szétreped, ezen kívül túl vastag lehet a tészta. Az elkészült rudakat úgy tegyük tepsibe, hogy a feltekerés vége mindig az aljára kerüljön. Vigyázzunk arra is, hogy ne süssük túl a bejglit, mert kiszárad a tésztája és ropogós száraz-fájdalom lesz, még húsvétra is marad belőle.

Diótöltelék:
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg finom zsemlyemorzsa, reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola vagy apró kockákra vágott birsalmasajt. 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Kihűlt állapotban kenjük a tésztára. 3 rúd megtöltésére elegendő. Én a töltelékbe egy evőkanál mézet is szoktam keverni, ezáltal sokáig kellemesen zaftos marad a töltelék.

Máktöltelék:
Hozzávalók: 30 dkg darált mák, 20 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 3 dl tej, citromhéj, 5 dkg dara. A tejet a kristálycukorral és a mézzel felforraljuk, hozzáadjuk először az 5 dkg darát, picit forraljuk vele. Mikor a dara megdagadt, hozzáadjuk a mákot, és állandó keverés közben 1-2 percig azzal is főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a reszelt citromhéjat. Kihűlt állapotban kenjük a tésztára. 3 rúd megtöltésére elegendő.


A kihűlt, de még fel nem szeletelt bejglit jó, ha rudanként alufóliába csomagolva tároljuk.
Jó étvágyat!
Tacsi
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 1/30
ISO: 100
Készült: 2011. dec. 23. 15:52
Kevesebb
Több

Ági mama   2011. december 23.

Tacsi nagyon ügyes vagy, gratulálok, ide érezni az illatát:))))

tacsifoto   2011. december 23.

:)))))
Köszönöm a dicséretet. Bejglisütésben tényleg elég ó vagyok.

tacsifoto   2011. december 23.

Gyertek, kezdjük el, az illata finom, csak jó lehet:)))

bokamari   2011. december 23.

Nagyon finom lehet!
Most rágondoltam, és éreztem!
Tacsi!
Gratula!!!

tacsifoto   2011. december 24.

Igen, az. És tartós is lenne, ha villámgyorsan el nem fogyna....

Szilvia68   2011. december 24.

Nagyon szépre sikeredett!!! Gusztusos ez is!!! :))
Pussz!!! :-)))

tacsifoto   2011. december 26.

Jutka, agyon szívesen, szokás szerint jól sikerült...finom is lett, bátran hencegek vele...(mással úgysem nagyon tudok)

sasy   2011. december 27.

Pozsonyban is kalapot emelhetnek!:))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban