_
Sopron, Szent György utca
  • 2012. aug. 31.
  • 740
  • 18
  • 18
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Mi ez és milyen stílusban épült?
Gyártó: Nikon COOLPIX L19
Fókusztáv: 6.7mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/42
ISO: 800
Készült: 2012. aug. 30. 09:18
Kevesebb
Több

dzsaguar   2012. augusztus 31.

hááát urambocsá, én ezt kigugliztam :))
találtam valamit, ami kísértetiesen hasonlít erre, ezért egyelőre nem mondok semmit, mert félmegoldás. talán valaki tudja kútfőből a megoldást.

nevetnijo   2012. augusztus 31.

ülőfülkék, gótikus :) puskáztam egy régi képedről :)))

tacsifoto   2012. augusztus 31.

Igen, igen kedves nevetnijo, eltaláltad és gratulálok! Jól tetted, hogy puskáztál, én is megnéztem előtte, hogy van-e nálam hasonló kép, és örömömre volt.
Sopron igazi gótikus város volt, az 1600-as évek vége felé egy hatalmas tűzvész majdnem mindent elpusztított, így a gótikus maradványok barokk stílusban kerültek újjáépítésre. A történelmi belváros kapualjaiban nagyon sok helyen megmaradtak ezek az ülőfülkék, amelyek most is láthatók.

Nem csuklottál ma délelőtt? Csoro40-el találkoztunk és jót beszélgettünk arról, mennyire szeretjük a képeidet, hozzád járunk épületfotózást tanulmányozni. Hogy lehet szűk helyen remekül megoldani.....

tacsifoto   2012. augusztus 31.

Milyen palacsintát óhajtasz? Csokisat, kakaósat, túrósat vagy baracklekvárosat? Űrpostán szállítom, csak az ablakot kell kinyitni.

tacsifoto   2012. augusztus 31.

Kedves dzsaguár, kíváncsi vagyok, hogy a gugliban milyen eredményre jutottál?

nevetnijo   2012. augusztus 31.

Sopron gyönyörű város, még jó hogy nem égett le teljesen. Utoljára még középiskolás koromban jártam arra, osztálykiránduláson, ami ugye nem mostanában volt :)
Közben rájöttem, hogy elírta Csiri nevét :))) nem csuklottam, de örülök, hogy tetszenek a képeim :))) most a baracklekváros palacsintát kívántam meg, azt kérek, és ablakaimat kitártam :)))

dzsaguar   2012. augusztus 31.

én a Szent György utca 14 szám alatt találtam az evangélikus konventháznál hasonló ülőfülkét.
a stílusra nem mertem volna semmit mondani, mert a művészettörténet nem tartozik az erősségeim közé :|

tacsifoto   2012. augusztus 31.

dzsaguár, valóban ott is van és még legalább 20 -30 helyen a műemlék házakban, de mindegyik gót stílusú, mert annak a kornak volt a sajátossága a kapuk alatti ülőfülke.

Biztos ott traccsoltak a gótikus asszonyok:)))))) Ahelyett, hogy a gyerekekre vigyáztak volna, aki felgyújtották a várost (véletlenül, ugyanis játékból szelídgesztenyét sütöttek, és ez lett a vége)

dzsaguar   2012. augusztus 31.

kedves Tacsi, az még nagyon más világ volt. akkor még kedvükre csavaroghattak a gyerekek, nem voltak ilyen rövid pórázon mint manapság. egy ilyen szabadságba még a egy kis városgyújtogatás is belefért.
mindezek mellett én fenntartással kezelem az efféle eseteket és mindig az az első gondolat a fejemben: kinek az érdeke?
ha jól tudom ez után a tűz után épült a soproni tűztorony....
nem is olyan régen még mi is szabadon csatangoltunk egész nap, dorgálás legfeljebb azért volt ha elmaradt valami kiosztott munka. arról nem is beszélnék, hogy 17 éves koromban egy hónapig voltam az egykori NDK-ban úgy, hogy a szüleimnek fogalmuk sem volt éppen hol vagyok :)))
persze ha most visszagondolok, nem tudom hova szaladgáltam volna, ha az én gyerekeim lettek volna olyan csavargók mint én :)

tacsifoto   2012. augusztus 31.

Hát igen, részben igazat kell adnom neked, mert egyrészt jóval több gyerek volt, szinte egymása vigyáztak. A mi bérházunkban volt legalább 25-30 gyermek, a nagyobbak vigyáztak a kisebbekre, jártuk az erdőt, és ami ennél jóval veszélyesebb volt, a háborús romok között mászkáltunk.
Még a fiam is sokkalta nagyobb szabadságban élt, kint kerékpározott az utcákon, néha több kilométernyire lévő falvakba is elkarikázott, többször körbebiciklizte az országot, most meg az udvarba sem lehet felügyelet nélkül kiengedni egy 5-6 éves gyereket. Mi még egyedül ártunk óvodába és egyedül jöttünk haza, most meg már az iskolába is kísérni kell. Sokkal veszélyesebb lett a világ.....

tacsifoto   2012. augusztus 31.

Másrészt a tűztorony ennél jóval régebbi keletű, már a római korban is létezett. A városkapunál (amit most Előkapunak nevezünk) tornyosult, bár nem volt olyan magas, mint most. Az őrök állandóan kémlelték a környéket, ellenséget keresve.

dzsaguar   2012. augusztus 31.

ezt nem tudtam köszönöm az infót. Sopron, meg a tűztorony szívem csücske, nagyon régen jártam ott, voltam fent a tűztoronyban is.

tacsifoto   2012. augusztus 31.

Most újul-szépül, be van bugyolálva, kíváncsian várjuk, milyen lesz. A torony körüli régi római városrészt is feltárják, és az is láthatóvá válik majd. Majd megírom, ha lekészült, akkor lesz érdemes a Tűztorony imádóknak eljönni. Bár most is érdemes, mert Sopron mindig szép és érdekes....én minden nap találok új, meg új szépségeket, bár már ezerszer is láttam....

tacsifoto   2012. szeptember 05.

Köszönöm, bár néha félek, hogy ez a téma már unalmas kezd lenni...

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban