_
Birkalegelő a harkai platón
  • 2012. júl. 17.
  • 955
  • 21
  • 13
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/125
ISO: 100
Készült: 2012. júl. 17. 10:11
Kevesebb
Több

tacsifoto   2012. július 18.

Köszönöm Szusi, ez valóban gyönyörű táj, csak állandóan fúj a szél.

arcsikex   2012. július 24.

Szia tacsi!
hogyan lehet ide eljutni? sokszor hallom, hogy itt rendeznek csillagászati megfigyeléseket, és néha mi is kimennénk este rétre, de nem találunk olyan helyet, ami messze van a településektől, és nem tiltott a sátorozás a vadászat miatt.

tacsifoto   2012. július 24.

Arcsi: egészen könnyű és nincs is messze. Harka és Sopron között van, a 33-as busz visz a Gida pataki lakótelepig, ott kell kiszállni. Ha biciklivel mész, akkor tekerj végig a Lőver Körúton, és mielőtt lekanyarodik a város felé, a Citadella előtt még jobb irányban letérsz róla a Lőver kemping felé (ahol a Volt Fesztiválok is voltak) aztán addig tekerj a bicajjal, míg a Gida pataki lakótelep megállójáig nem érsz, akkor jobbra kanyarodj le és a lakótelep végén eléd tárul az egész harkai plató. A Brand majori birkahodályig is tekerhetsz, onnan még közelebb a Gida tó és a harkai plató. Ott tényleg kevés fény van, talán még kevesebb, mint az Arbesz réten (mert ott közel van egy osztrák falu).
Gyönyörű táj,. imádom, és állandó ott a forgalom.

arcsikex   2012. július 24.

Köszönöm :) Az Arbesz rét is sajnos vadász terület :( Még a Fáber rétre gondoltam, mert hozzám most az van a legközelebb, majd augusztusi csillaghulláskor tervezzük, hogy páran kimegyünk :)

tacsifoto   2012. július 24.

Arcsi: a Faber rét nagyon jó ötlet, de legjobb, ha a műúton mentek. Én túráztam már éjjel, nem veszélytelen. Arrafelé rengeteg a vaddisznó. Kondékban vándorolnak. Pocak képeket is készített, mikor legalább 50 disznóból álló kondába keveredett. A fiam ott szokott futni, a turista úton egyszer csak szembe jött vele egy hatalmas vadkan. Képzeld el!
De a legveszélyesebb az, hogy közvetlen sötétedés előtt vadásznak ott, amíg tart a lő világ, mert éppen augusztusban van a golyó érett őzbakok vadászata.

arcsikex   2012. július 26.

én úgy tudtam, hogy párzás idején nem szabad lőni, bár ebbe nem vagyok biztos. Egyébként jobban félek a vadásztól mint a vaddisznótól :) bár eddig még nem sokszor volt szerencsém hozzájuk. A vadász meg remélem olyanra nem lő este ami világít.

tacsifoto   2012. július 26.

Pedig pontosan akkor lövik ki a golyó érett bakokat és bikákat is. Az őz ideje július közepétől augusztus végéig, a szarvasbikáké szeptember. Ilyenkor elvesztik az eszüket és könnyen becserkészhetők. Csakis azokat szabad kilőni, amelyeknek az agancsnövése elérte a maximumot, vagyis annál nagyobb agancs már nem várható az állattól. Ezt nevezik golyó érett állapotnak. Ha nem lövik ki, az agancsa évről évre deformáltabb és kisebb lesz, tehát veszít az értékéből. Ezt a jó vadász meg tudja állapítani egy távcsővel is, ha megvizsgálja az agancsot. Addigra az miatt már sokszorosan szaporodott, továbbadta a jó génjeit Nem pont abban az évben (bár az is lehet) hanem korábban, hisz átlag 7-8 éves korban érik el ezt az állapotot. Amelyik vadász téved és nem golyó érett állatot lő ki véletlenül, azt büntetik. Pont ezért annyira jó a magyar őz és vadállomány.
Az orvvadászat egy másik történet, azok nem törődnek semmivel, az viszont bűncselekmény.
Szerintem is egy felületes vadász több kárt tud tenni, mint egy vaddisznó. Az ilyenek mindenre lőnek,, ami mozog. Elég sok is a vadász baleset. Mielőtt kimész a Fáber rétre, azért nézz körül, nincs-e kiírva, hogy a területre lépni ekkor meg ekkor tilos.

arcsikex   2012. július 26.

én ilyet sehol nem láttam, de általában az ilyen területeken szoktak lenni magaslesek, de ott nincs.
Egyébként itt a soproni erdő szélén több állat van szerintem mint Ágfalván, mert ott állandóan vadásznak. Itt akármikor elmentem szinte mindig láttam őzet.

tacsifoto   2012. július 26.

Igen Arcsi, az állatok igen hamar rájöttek, hogy a város határában nem szabad lövöldözni, ezért egyre közelebb húzódnak. A Lőver szálló környékén mindig van őz, szarvastehén, vaddisznó, sőt, a jó múltkor az egyetem botanikus kertjében három őzet találtak. Én vadkacsákat. És -most kapaszkodj meg- az Újteleki utcai várfal lakóparkból is ki kellett kergetni az őzeket. Onnan már csak egy ugrás lett volna hozzánk beugrani, mert elég nagy, bekerített, elhagyott telek van mellettünk. Én örültem volna nekik.

tacsifoto   2012. július 26.

Egyik kedves vadász ismerősöm a Lőverek kellős közepén (a Hársfasor és a Lőver körút között pár éve engedéllyel kilőhetett egy szarvasbikát, ami heteken át dúlta a kerteket....:)))))

arcsikex   2012. július 26.

Én azt hallottam, hogy többen a Deák térnél láttak 3 őzet, és onnan futottak a Lőverek fele. Én sajnos szarvast sosem láttam még erdőben, és régóta szeretnék, de Ágfalván szinte semmi esély, mert elég messze szoktak látni ismerősömék, és oda gyalog órákig tart felmenni, és szoktunk is arra menni, de akkor mindig elázunk mostanában...

tacsifoto   2012. július 26.

A Fáber rét felé biztos fogsz látni. Én nagyon sokszor láttam (bár már sokkalta többet éltem, mint Te, magyarán már öreg vagyok) Láttam már bikákat is, sőt egész szarvas rudlit, különösen télen van sok esély rá. Egyszer (kb. annyi idős voltam, mint most Te) csendben málnáztunk a húgommal, egyszer csak egy szarvasbika hirtelen átugrott felettünk. Szinte magunkhoz sem tértünk a rémülettől és már eltűnt. Valószínű Édesapánktól ijedt meg, aki az erdőt gallyazta (akkoriban így jutottunk tüzelőhöz)

Kedvencnek jelölték
Albumokban