_
Gótika és barokk
  • 2012. szept. 22.
  • 851
  • 44
  • 26
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Sopron, Szent György Plébániatemplom
Gyártó: Nikon COOLPIX L19
Fókusztáv: 6.7mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/38
ISO: 400
Készült: 2012. szept. 22. 16:51
Kevesebb
Több

csuru   2012. szeptember 23.

A fenyek kiemelik a boltivek szepseget!

tacsifoto   2012. szeptember 23.

Köszönöm. Szerencsém volt, mert éppen esküvő volt dísz kivilágítással.

Chromcsi   2012. szeptember 24.

Nagyon sok szeretettel várom a http://indafoto.hu/gyujtemenyek/gotika_csodai c. gyűjteményembe... Köszönettel... Tetszik... , szép fényhatások ! :)

tacsifoto   2012. szeptember 24.

Köszönöm az elismerő sorokat és a meghívást. Betettem a gyűjteménybe.

oldfire   2012. szeptember 24.

Kedves tacsifoto! Gratulálok! Nagyon szépen komponált kép!

tacsifoto   2012. szeptember 24.

Zsazsa, Dittus Photo, csuru: nagyon köszönöm.

tacsifoto   2012. szeptember 24.

Sassy köszönöm. Az ablakok biztos, hogy nem.

DogTheDog   2012. szeptember 24.

Pedig szinte az osszes stilusjegyet magukon viselik.
Sajnos nem tudom rendesen kivenni az ornamentikat az ivek korul,es termeszetesen nem tudom kivulrol vannak-e mas stilusjegyek rajta,viszont a boltiv formaja es az ablak tagoltsaga megfelene a klasszicista stilusjegyeknek.
Ezzel egyutt elter a gotikus es a barokk ablakok stilusatol is.
Felre ne erts,nem vitatom a dolgot,csak erdekel.
Amennyiben en tudom rosszul,es vki tudja a megoldast szivesen vennem ha kijavitana.

DogTheDog   2012. szeptember 24.

Illetve van meg vmi,ami nagyon zavar mostanaban,mert egyre tobb kepen latok ilyesmit,de a fotosokhoz ennek semmi koze:)
Itt is tobb olyan elem lathato a kepen,ami a modern idokben kerult felszerelesre,de semmi keresni valoja egy ilyen epuletben.

A bal also sarokban a tripla gotikus ivek feletti falrol lelogo valami,es a jobb oldali ablak parkanyanal szinte teljes hosszban elterpeszkedo szinten valami teljesen erthetetlen egy feltetelezhetoen muemlek jellegu epulet belsejeben.
Aki azt igy beszerelte,illetve aki erre rabolintott,hogy az ugy jo sajnos kontar es vak is.
Megerne ilyenkor szolni az ott dolgozo szemelyeknek,hogy ez muveszeti terrorizmus.

balmár   2012. szeptember 24.

Gratulálok nagyon szép fotódhoz!!!!

tacsifoto   2012. szeptember 25.

Kedves DogThe Dog.
Sajnos nem vagyok művészettörténész, az épületekhez és az építészethez legfeljebb annyit értek, mint az átlagnál valamivel jobban érdeklődő műkedvelő. A plébániatemplomunkkal kapcsolatban leírom, amit tudok, ugyanis hozzászólásod hatására elővettem Dr. Czellár Katalin művészettörténész könyvét, és az idevonatkozó részt újra elolvastam.
Rövidre fogva ez áll benne: a templomot 1368-tól kezdődően a 15. századig építették, a kornak megfelelő gót stílusban, majd folyamatosan bővítették. Az évszázadok folyamán többször megsérült, (például az 1676-os nagy soproni tűzvész jelentős károkat okozott benne, 1705-1706-ban, a kurucok ostromakor is megsérült, valamint az 1860 táján ledőlt torony helyébe új tornyot kapott a szentély fölé. A restaurálások során mindig az uralkodó stílus jegyében történt a helyreállítás. Utoljára a második világháborúban, a város bombázásakor, a templomot is bombatalálat érte. Az ezt követő helyreállítás során feltárták a régi, történelmi részeket és eredeti állapotában hozták helyre. Ekkor került elő a bal oldali ablak alatt látható középkori eredetű hármas ülőfülke. (A képen csak a gótikus csúcsok látszanak, de képem csakis a két ablakra irányul. A jobboldali ablak alatt egy gyönyörű, faragott padsor felső része látható, ami a szentély mindkét oldalán végighúzódik. Mindkét padsor barokk stílusú. Ide ülnek a díszvendégek (például esküvők során az örömszülők, máskor az egyházközség elöljárói stb. ) A kép baloldalán „belógó, oda n

tacsifoto   2012. szeptember 25.

folytatás:

) A kép baloldalán „belógó, oda nem illő valami” az örökmécses, amely minden római katolikus templomban megtalálható és mindaddig ég, míg a tabernákulum az Oltáriszentséget őrzi.

A könyv sajnos nem tér ki az általad vitatott két ablakra, így arról írni nem tudok és vitába sem tudok szállni, mert ismereteim odáig nem terjednek ki.

A régi épületek mindig magukon hordozzák más korok kézjegyeit. Még folynak a viták (és valószínűleg sosem fognak befejeződni) hogy milyen formában történjen egy műemlék épület helyreállítása, aminek még funkciója van, nem puszta emlékmű.

Kedves DogTheDog, ennyit tudtam írni a mi belvárosi, csodálni valóan szép plébániatemplomunkról. Van egy fényképalbumom az indán: Sopron templomai, ott több felvélt is látsz a kérdéses templom homlokzatáról, tornyáról, belső mellékoltárairól, a főoltárról stb. Ha ezeket is megnézed, talán kialakul benned egy kép, hogy milyen is lehet ez a templom. A legjobb persze az, ha eljössz, és személyesen megnézed.
Köszönöm az érdeklődésedet, mindig örülök, ha valódi érdeklődést látok valamelyik képem iránt.

tacsifoto   2012. szeptember 25.

annabell, Ilona, Márti, szívből köszönöm a kedvenceléseket.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban