_
Szobor (kérdés a kép alatt)
  • 2012. júl. 23.
  • 917
  • 22
  • 26
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Melyik szakma mesterét ábrázolja a szobor?
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/6.3
Zársebesség: 1/160
ISO: 100
Készült: 2012. ápr. 18. 08:07
Kevesebb
Több

tacsifoto   2012. július 23.

Úgy van, kohász. Bár Funyi is nyertes gyanús, mert elsőre azért mégiscsak ő írta le ezt a szót, ezért mindketten kaptok egy-egy fél hangszórót. Átvehető a Központi raktárban.
Ez a szobor a Soproni Egyetem botanikus kertjében áll és az áll alatta: A kohász. Ehhez tudni kell, hogy 1963-ig Sopronban működött a Bánya és Kohómérnöki kar, ami aztán Miskolcra költözött. De a soproni Erdőmérnöki egyetem és a Miskolci Bányamérnöki egyetem között igen testvéri a kapcsolat, mindkettő a selmeci hagyományok alapján működik. Van egy csille, amit ide oda tologatnak a diákok a két város között (gyalog persze) Jelenleg pont itt van.

tacsifoto   2012. július 23.

Funyi: lehet, hogy ez az akkori védősisak. Vannak széles karimájú fejvédők is....úgy tudom...

tacsifoto   2012. július 23.

Óh, akkoriban még nem ment a Dallas.....mert akkor a szobor Bobby Ewingre hajazna.....

tacsifoto   2012. július 23.

Kész csoda, hogy Bobby él még. Már kétszer volt máj átültetése. Elitta a sajátját is és a kapottat is...

tacsifoto   2012. július 23.

Ja igen, bocsi. Tudod Ági, én annak idején a bécsi tévében néztem, és ott nem Jockey volt a neve, hanem J.R. (DZSÍÁR)
azóta is keverem a neveket..... az átkosban még tudtam osztrák és német adókat nézni, mióta kitört a szabadság, azóta nem.....

Szuzi1   2012. július 24.

Hát szerintem a szobor az olvasztárról szól.Ő végzi és ellenőrzi a fém olvasztási folyamatát.

tacsifoto   2012. július 24.

Szuzi: az nem azonos a kohásszal? Csak azért kérdem, mert a szobor alá az van írva.

Szuzi1   2012. július 24.

A kohász kifejezés több szakmát takar.Az olvasztár is kohász.
Lehet ,hogy ezért adta ezt a cimet a szobornak,mert azoknak állit emléket akik a kohó mellett dolgoznak.

tacsifoto   2012. július 24.

Nagyon is értem, és mindannyiunk nevében nagyon köszönöm ezt az értékes kiegészítést. Az biztos, hogy a szobor a kohók dolgozóink állít emléket és ezt az olvasztár ábrázolásával kívánja megjeleníteni.

Másrészt: hol vannak ma már olvasztárok, meg kohók. Még a harangokat is Németországba kell küldeni újraöntésre és javításra.....korábban városunkban is volt Vasöntöde, nyilván ott is volt olvasztókemence kohászokkal és olvasztárokkal.....
Ma már nincs.Eltűnt, ahová a többi gyár.

tacsifoto   2012. július 25.

Szuzi: látom, Te vágod ezt a szakmát, akkor talán azt is tudod, hogy miért van az a ménkű hosszú bot a szobor kezében?

tacsifoto   2012. július 25.

Vagy ezzel kevergették az olvasztott vasat, hogy oda ne égjen. :))))

tacsifoto   2012. július 26.

Látod Szilvi: ez egy valóságos IQ felmérő. Vagy az másként működik? Nem is tudom, az én eredményem IQ-ból szerencsére negatív.

kamu   2012. július 27.

Először azt gondoltam, hogy Winnetu figyel a lándzsával a hegy tetején, aztán gondoltam hogy halász a pákával a Tihanyi hegy tetején ( csak a villa nem látszik), de ez mégis inkább olvasztár, a rúddal nyitja meg a kemence likát csapoláskor

tacsifoto   2012. július 27.

kamu, köszönöm a korrekt választ. Tudtam, hogy előbb-utóbb leereszkedsz valahonnan közénk, és válaszolsz.
Bár egy Winnetou szobornak jobban örültem volna:)))))

franszoá   2013. május 19.

Szuzi1 és peekaboo jól írták le a martinászt, aki valóban olvasztár, de egy mára már elavult acélolvasztó kemence tipus kiszolgálója. Az acélgyártás során nyersvasból és acélhulladékból salakképző-, frissítő-, dezoxidáló- és ötvözőanyagok hozzáadásával folyékony acélt gyárt, kollégái segitségével.Nagy gyakorlatot, speciális ismereteket igénylő felelősségteljes és nehéz munka, amit viszonylag jól megfizettek.Magyarországon Siemens-Martin kemencék 4 üzemben voltak-ezek: Csepel Művek, OKÜ (Ózd) LKM (Diósgyör) DV/Dunaferr (Dunaujváros).
Ma már csak a Dunaferr dolgozik, kb.1,7 millió tonna acélt állit elő évente, de nem martinkemencében, hanem full-automatizált, számítógépes folyamatirányítású LD-konverterekben.(LD=Linz-Donawitz eljárás) Ez a mennyiség csak a fele, a 90-es évek előtti mennyiségnek és nem is igen elég, így a korábbi exporttal szemben az ország behozatalra szorul.A Dunaferr fejlett technológiával dolgozó nyreséges cég, de újabban ennek ellenére "gyengélkedéséről" hallunk-mely elég rejtélyes (de nem megmagyarázhatatlan) tény.Az acélhulladék pedig igen keresett, nagy profitot generáló alapanyag, amit előszeretettel exportálnak egyes hazai cégek Nyugatra és főleg Kínába.Ez lett az egykor jelentős "konvertibilis valuta" (dollár) -bevételt biztosító fontos iparágból, amely az "ipar kenyerét" biztosította.Fürdővízzel a gyereket is......!?

tacsifoto   2013. május 20.

Nagyon érdekes dolgokat írtál. Nem vagyok műszaki ember, de a gazdaságtanhoz értek (értettem). Régebben mindent rá lehetett fogni arra, hogy a szovjetek minden hasznot lefölöznek és elvisznek, meg a gaz imperialisták mind ellenünk vannak stb.
Az utóbbi 23 évben már csak a saját hozzá nem értésünkre (műszaki, és gazdasági értelemben egyaránt) hivatkozhatunk.

franszoá   2013. május 20.

Tacsi, a Vasöntöde kapcsán már kicseréltük impressziónkat, érintve a privatizáció fonákságait is.Legjobb az arany középút lenne, de azt nemigen sikerül eltalálni és a politika minduntalan beleszól abba amit komoly szakembereknek kellene megvitatni és eldönteni.Szerintem ezt a magyar gazdasagnál jóval nagyobb és összetettebb rendszereknél is megoldják, tőlük kellene tanulni és nem átesni a ló tulsó oldalára ! A XX.sz.-ban kb. 9 impériumváltás volt és 2 v.háború amiből képtelenség volt kimaradnunk itt a Kelet-Nyugat határán.Olyan "békekötésekkel" amibe csoda hogy nem pusztult bele ez az ország.Ahogy pedig most kezelik az országot az rávilágít, hogy milyen felületes és zavaros a kép rólunk mind a mai napig.Mindez képezi a keretét a gazdaságnak, ez pedig a rossz földbe ültetett növény tengődéséhez hasonlít.Amit kiemelsz-a másra mutogatás, felelósség áthárítás-nekem sem szimpatikus attitüd, de azért a Münchausen-mutatvàny sem várható el, főleg ennyi erős ellendrukker között.A kohászattal kapcsolatban, a média jóvoltából él egy sztereotípia-ez a "vas-és acél országa" szlogen gúnyos emlegetése-ezt a bányászattal nem szokták összekötni, pedig azt is leépítették. pl. az alu.kohászat ásványával rendelkezünk (bauxit) míg vasbányáinkat sok egyébbel együtt Trianonban elvették.A kettő szorosan összefügg ezért "montanisztikának" is hívják és szoros testvéries a kapcsolat a banyász-és kohász szakma között.
Szóval én fenntartom a "fürdővízzel a gyereket....?" hasonlatot, mert nem így ke

tacsifoto   2013. május 20.

Nagyon sok dologban egyetértek veled, főleg azzal, hogy a politika dönt el mindent (ez a dolog rákfenéje minden bajnak)
Olvastam egy mondást: amibe nem pusztulsz bele, attól erősebb leszel. Mondjuk nem egészen így van, mert le is gyengülhetsz tőle, de azt továbbra is tartom, hogy közel száz éves bármily tragikus eseményekre mégsem húzhatók rá a jelen súlyos hibái.....

tacsifoto   2013. május 20.

Közben a korábbi hozzászólók közül kitöröltem mindenki mást, hogy ne zavarja őket, mert mindenről értesítést kapnak. Csak Szuzit és kamut hagytam benne...

franszoá   2013. május 20.

Rá valóban nem húzható, csak a kauzális kapcsolatok azok működnek folyamatosan.
Jó az idézet és bíztató is-én még megtoldanám ezzel : " Hajózni muszáj " ( Navigare necessere est ?-ha jól idéztem.) A hajó súlyos, nehezen fordul, a kormánylapát néha törik (na és vannak akik visszafele eveznek vagy pihennek inkább.A legfontosabb a jó irány !)

tacsifoto   2013. május 20.

Az utóbbi hozzászólásodra adom meg a választ először: csak a saját képeink alatt tudunk törölni. A képeidnél minden hozzászólás jobb alsó sarkában látsz egy kis kukát. Ha rákattintasz, az adott hozzászólás törlődik. Ha mások képénél szeretnéd a hozzászólásodat törölni, meg kell kérned a kép tulajdonosát, hogy tegye meg helyetted. Ha nem teszi meg, akkor marad...

tacsifoto   2013. május 20.

Az evangélikus templom melletti pici kertben a kitelepítettek részére van egy emléktábla: "Alámerül, de el nem süllyed" (Taucht unter, versinkt aber nicht) Latinul is fel van írva, de azt nem tudom hibátlanul idézni.

Szóval ez az országra is kéne, hogy vonatkozzon, nem jó dolog az örökös visszatekintés. Kellő tisztelettel adózni a múltnak, de újra meg újra talpra kell állni, ha kell százszor is újra kezdeni és a jövőbe nézni.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban