_
Gyilkos galóca +++++(halálosan mérgező)
  • 2010. aug. 29.
  • 2723
  • 3
  • 14
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Mivel halálos mérgű gombáról van szó, felhívom a figyelmet Paxillus atrotomentosus igen értékes hozzászólására, melyet mindenki számára elolvasásra javasolok.

Szuzi1   2012. július 17.

Igen mérgező a gomba,méghozzá egy galócafajta.

tacsifoto   2012. július 17.

Igen Szuzi, valóban. Ez a zöld hátú gyilkos galóca. Ez és fehér színű gyilkos galóca felelősek a gombamérgezéses halálok 99%-áért.

tacsifoto   2012. október 18.

Nem vitatom, mert igen kicsi a gomba tudásom, de az én könyvemben az áll, hogy van fehér gyilkos galóca és zöld hátú gyilkos galóca. A hatás ugyanaz: megsemmisítő.

kamu   2012. október 18.

De ha alaposan átsüti az ember, pl. tojásrántotta alá, vagy jó alaposan megfőzi levesbe vagy perkeltnek (természetesen elötte jól megmosva) akkor is mérgező vajon????????
Mert nagyon jól néz ki....

tacsifoto   2012. október 18.

Ne hülyülj kamu, ez még viccnek is rossz......

Sokan éppen azért lesznek az áldozatai a gyilkos galócának, mert úgy tudják, ha leforrázzák, akkor elveszíti a méregtartalmát. Pedig nem így van. Ha csak egy fél gombát is megennél, máris futkoshatnál új máj után......24 órád lenne a kereső akcióra...

kamu   2012. október 18.

Hát ha a májat jobban szereted, akkor a Lehel piacon nagyon szépet lehet kapni,(de azért gombával az igazi !)

tacsifoto   2012. október 18.

Ha úgy érted, hogy galócapörkölt májátültetéssel, azt nem szeretem, de képzeld el újabban a májat sem kedvelem.... valahogy megváltozott az ízlésem.

kamu   2012. október 18.

Nem is erre a gombára gondoltam mert látom ez nektek nem szimpi, hanem van az a szép piros pettyes fajta, ha nem csapkodja a kalapját a földhöz, akkor épen nem mérges.

tacsifoto   2012. október 19.

Jaj kamu, nekem a sem szimpi, bármilyen gyönyörű....

Paxillus atrotomentosus   2012. október 19.

Kedves Tacsifoto!

Valóban van Fehére galóca ( Amanita verna), de mint alább írod, sok a félreértés és néha egy kis félreértés okozza a bajt. Ránéz, hát ez barna "hátú" és ugye akkor nem zöld, bele a kosárba.
A gombák rendkívüli színváltozatokra képesek, ezért nem megjegyezzük, hogyan néznek ki, hanem az azonosító jegyeket térképezzük fel, ha megvannak, mert ez sem biztos. ( Ilyenkor az biztos, hogy kuka). Az elnevezések is ezért változnak, hogy lehetőleg kizárják a mellékvágányokat. A sárguló csiperke is könyvanyag volt, miszerint az rossz csiperke. Persze ez sem igaz, hiszen sok ehető, jó csiperke is sárgul.

Nem nagy gond egy ilyen melléknév, csak ugye "egy nyelv pontosabb megértés" elve azért meggondolandó.
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?actio...

http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?actio...

Üdv. PAX.

tacsifoto   2012. október 19.

Kedves PAX!

Teljes mértékben meggyőzött a hozzászólásod. A kép alatti párbeszédet már nem tudom kijavítani, de a kép címét igen és a kép leírás részben felhívom a figyelmet a nagyon értékes hozzászólásodra.

Megjegyzem a rövidített nevedet jóval könnyebb megjegyezni:)))))

tacsifoto   2012. október 19.

Nagyon köszönöm az értékes hozzászólásodat.

Nem tudom, van-e időd ilyesmivel foglalkozni, de van egy kitalálós játékunk, ahová gyakran tesznek fel felismerendő gombákról fényképet. Az egyiknél számomra nyugtalanító hozzászólásokat írtak. Nem néznéd meg?
http://indafoto.hu/arozi/image/16889809-a6b23924/gyujt...

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban