_
Károlyi kastély
  • 2014. júl. 06.
  • 419
  • 20
  • 13
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Fehérvárcsurgó

franszoá   2014. július 08.

A leghatalmasabb földbirtokkal rendelkező főrendi, grófi familia volt Nagymagyarországon egykor,- de feltételez-hetően a leszármazottaik ma sem szegények !

tacsifoto   2014. július 09.

Valószínűleg, mert a kastély rendbehozatalára alapítványt tettek. Az pedig nem kis pénz annak ellenére sem, hogy az állam is hozzájárult a teljes rendbehozatalhoz.

franszoá   2014. július 09.

Na akkor ez még a jobbik eset,- a kastély úgyanis itt marad és nem mint rom várja a "szép új világot".Remélem közhasznosításra van kijelölve.

tacsifoto   2014. július 10.

Nem tudom pontosan, mi a rendeltetése, bent nem jártunk, csak a parkjában, de azt tudom, hogy Fejtő Ferenc, Franciaországban élő író halála előtt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynak adományozta több ezer kötetből álló könyvtárát, köztük saját műveit is. Szép könyvtára lehet. Nem is tudom, miért nem mentünk be. Végül is a nádasladányi kastélyt néztük meg tüzetesebben.

franszoá   2014. július 10.

Fejtő egyik könyve-, amit a Monarchia (k.u.k.) szétrobbantásáról írt-nekem is megvan.(Egyébként nemigen olvasom.)Nem véletlenül adta oda, hiszen a "vörös gróf" híve volt, ha nem tévedek.
Nádasdladány Nádasdy-kastélyát taval ymár majdnem megnéztük amikor Várpalotán jártunk.Tervbevettem-márcsak amiatt is, mert a neves familia 2.vh-ban elesett huszártiszt sarja - gr.Nádasdy Ferenc - a parkban nyugszik.(2004-ben exhumálás után került ide és Katona Tamás mondott beszédet az újratemetéskor.) A hősi halott egyik nagybátyám katonatársa volt a soproni ezrednél (Úgymint pl. Flandorffer Tamás.Nagybátyám is elesett 1944-ben, de Ő már fönn Csepel-szigeten, míg a gróf a Kecskemét melletti kemény védekező harcokban.)Kanadában élő fia - szintén N.Ferenc -pedig a Nádasdy Alapitványt tette itthon és talán tavaly hunyt el.
Gondolom szép a kastély és a parkja !

tacsifoto   2014. július 11.

Nagyon! Szokás szerint sajnos itt is túl rövid volt az idő az elmélyült fotózáshoz....

csiga32   2014. július 20.

Gyönyörű ez a kevésbé ismert kastély. A hozzászólások jól kiegészítik a képet.

Vinelandjutka   2014. szeptember 27.

Bagyon szép kastély, jó karban van tartva és a felvétel nagyon jó!

tacsifoto   2014. szeptember 28.

Igen, nagyon tetszett. Belülről is szívesen megnéztem volna, de valami miatt nem mehettünk be.

Vinelandjutka   2014. szeptember 29.

Az a szerencséd, hogy Neked még mindig van alkalmad belüröl is megnézni

tacsifoto   2014. szeptember 29.

Á, nem hiszem ,hogy eljutok odáig még egyszer...

Kedvencnek jelölték
Albumokban