_
Ükapám
  • 2014. jún. 27.
  • 505
  • 9
  • 9
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
(Köbüki)

franszoá   2014. június 28.

Tacsi, az évszám világos-de, hogy hol volt rendőrőrmester az úr, azt nem sikerül elolvasni !

tacsifoto   2014. június 28.

Sopron város rendőrőrmestere volt haláláig. Előtte pedig hivatásos katona.

franszoá   2014. június 29.

A rendőr-szót csak harmadszorra sikerült kibetüznöm !
(Gondolom ő volt eredetileg huszár,- amint azt írtad korábban.)

tacsifoto   2014. június 29.

Nem, ő gyalogsági hivatásos katona volt előtte. egyébként Nagymamám nagypapája. Lovassági katona (huszár) az anyai nagyapám volt.

franszoá   2014. június 29.

Ha esetleg lenne a nagypapádról egy kép (uniformisban) akkor ki lehetne deríteni, hogy huszár vagy vértes esetleg dragonyos lovasvitéz volt !
Soproni lakosként jó eséllyel lehetett a 9.gróf Nádasdy h.ezred tagja.

tacsifoto   2014. június 30.

Egyetlen egyenruhás képe maradt fenn, az esküvői, de azt nem akarom közszemlére tenni. Nem valószínű, hogy Nádasdy huszár volt, inkább a k.u.k. hadsereg lovasságé, mert állomásozott Kőszegen, valamilyen Lajta-hídnál (vagy valami efféle volt a magyar neve a városnak) Pápán és Sopronban. Mivel a lovasságnak már nem volt szerepe az első világháborúban, hisz az egy árokásó háború volt, leszerelték őket, és a továbbiakban civilként dolgozott, mint a soproni Fűrészüzem könyvelője. Sajnos anyai ágról az összes családi okmányunk és képünk elveszett, mert aki őrizte, korán meghalt és a házastársa nem adta ki nekünk, hanem bevitte a következő házasságába, ott meg nem tudom mi lett vele.Gondolom eldobták (szokás szerint)

franszoá   2014. június 30.

Nekem még ilyen szerencse sem jutott- nagybátyám (Nádasdy e.-nél főhadnagy, elesett 1944.nov.Tököl, Csepel sziget)két képéről tudok, még kissrác koromból.Az egyiken akadályt ugrat a lovával, a másik v.leg érettségi kép.Az első szőrén-szálán eltünt, a másik a tavaly elhalt nagynéném fiókjából ismeretlen helyre került.Jó 3 éve bottal ütöm Anti nyomát és ehhez hozzájárul erősen ez a képhiány.
Amit a lovasságról írtál az ennyire nem de facto - ugyanis 1914.decemberben a Limanowai magaslatok elfoglalására több ezredet is inditottak.Ott halt hősi halált a soproni Muhr Otthmár ezredes parancsnok is.Az valóban gilt, hogy a lovasság nem "ásható be", de mégis alkalmazást nyert később is a II.vh.-ban.Engem eléggé érdekel ez a fegyvernem és persze a ló is, de a "szakmai" részletekbe most nem alkalmas belemennünk azt hiszem.A családi fényképek és relikviák sorsa a közömbös (és trehány) családtagok miatt elég mostoha, ezért megerősíthetem a pejoratív szavaidat (szokás szerint)Mit lehet csinálni ? Nem igazán tudom.

tacsifoto   2014. június 30.

Nagyapám a első világháborúban még élt, sőt, legkisebb gyermeke, Sarolta 1914-ben jött világra, miközben a legidősebb fia már érettségizett. Állítólag nem is állt szóba nagyapánkkal (kvázi miért molesztálja még a nagymamát. Szegény nagypapa, 4 érett fia volt és pont nem értették meg őt. hogy relatíve fiatal ember volt) a kistestvérét viszont nagyon szerette....Szó, mint szó, elég fiatalon, 1935-ben halt meg agyvérzésben, pont akkor, amikor a hatodik unokája (a bátyám született) Érdekes világ volt.

tacsifoto   2014. június 30.

Egy szóval nagyapám az első világháborúban már nem volt katona, ellenben a két legidősebb fia már igen, bár ők nem voltak hivatásos katonák.....minden gyermekét taníttatta minimum érettségiig, ez nyolc gyermek esetén nem kis dolog....

Kedvencnek jelölték
Albumokban