_
Egykori Steiner malom a Rák pataknál 3.
  • 2013. jún. 06.
  • 802
  • 24
  • 9
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Ez a rom akár szép és romantikus is lehetne....
Az ősi Steiner malom, Sopron, Dóczi Lajos u. 3
Gyártó: NIKON COOLPIX L27
Fókusztáv: 4.6mm
Rekesz: f/8.0
Zársebesség: 1/100
ISO: 80
Készült: 2013. jún. 06. 08:53
Kevesebb
Több

franszoá   2013. június 07.

Szépek lettek a képeid, a délelőtti fényben.
Amikor sráckoromban a kertünk Rák-patakig lefutó végében a korombeli srácokkal a téglafalra felmászva először átugrottam a patakot, az nagy érzés volt.A kertészethez tartozó füves terület határa a Siketek fala volt, még utca sem volt itt.Kis vizimalmot szereltünk a vízbe, télen meg volt, hogy koriztunk a göcsörtösre befagyott patakjégen.Volt ott egy szegényes kis porta is, a mai parton lévő garázsok helyén és az takarta a Steinert, ezért nem láttuk mi ott a helyzet-de nyilván laktak ott is.
Ha ma átugranék a falmaradványról, fennakadnék valamelyik törpefenyőn !

tacsifoto   2013. június 07.

Nagyon izgalmas környéken éltél, gondolom kisfiúként milyen élvezetes és vadregényes volt számodra. Jelenlegi állapotában tömény életveszély.....sajnálom az ottani gyerekeket, különösen a fiúkat, akik kalandvágyóbbak. A kisfiam is olyan hajmeresztő sztorikat mesélt, hogy mi minden van a házunk mögött és most látjuk, hogy tényleg, ott van az "Árok utca" egy kb. 2 méteres sikátor az Újteleki utcai és az Ógabona téri házak között. Fiam rendszeresen ott mászkált, a macskáját keresve.... Mi be tudunk jutni ebbe a közbe. Állítólag a várostérképen is rajt van ez a köz, ami az Újteleki utcai Don kanyartól a Hátulsó utcáig ér....

franszoá   2013. június 07.

:)))
Hm....Don-kanyar, azt inkább hagyjuk, mert a köszönőviszony rovására megy ha eldurranok.
Szóval-az az Ujteleki utca meg nekem fő liblingem, mindig végigporoszkálom és kattintgatok.
A fiúgyerek az már ilyen - fóleg ha nemigen nő fel (lelkileg gondolván) mint pl. én is.
(Amúgy félreértés ne essék, díjazom a humorod.)

tacsifoto   2013. június 07.

Jaj ne robbanj !!!!!!!

Nem t'om honnan kapta azt a bizonyos nevet, de azt tudom, hogy a háború alatt, vagy után egy tank rosszul vette be a kanyart (gondolom a vezetője nagyobb adag vodkát ivott a kelleténél) és az átjáróház falát átütve egy család hálószobájában kötött ki.
Szerencsére senkinek nem lett semmi baja, de a falazás nyoma évtizedekig látszott.

Ezt a bizonyos Árok utcát szerencsére minden irányból elkerítették, mert áldatlan állapotok lennének (akárcsak itt a malomnál ) Bár most sem a "legrendezettebb" van, aki kiskertnek használja és kiül napozni, van aki oda dobálja a lomtalanításra szánt cuccait. Ki-ki a hajlama szerint....

franszoá   2013. június 07.

A folyóvíz, zárt csatorna ugyancsak újkori találmány.Csak a pénznek nincs szaga ? ( Róma főwc-se mondta vmelyik imperátornak !)
Emlekszem a kertünk vége felöl, ahol a Rák folyt, melegebb nyarakon gyanús szagok jóttek és eszünkbe sem jutott belegázolni-aszályosabb idóben hamisítatlan "kanális" jelleget öltött, belefolyt Banfalvától minden.Tőlünk egyszer görény-koma lehozott vagy 6 db tyúkunkat megfojtva, kiszívva (Drakula megirigyelte volna) Apám-Anyám szeme meg szikrát szórt mert elég szűkös idők voltak !

tacsifoto   2013. június 07.

Kellemetlen élmény lehetett....
Az Ikva is régen jóval koszosabb volt. Attól függően, hogy milyen színű volt vize, tudtuk, milyen kelmét festenek a Pamutiparban. Van egy albumom, amely végig követi az Ikva útját a forrástól a torkolatáig, ott látni, hogy mennyire megváltozott a vize. A torkolat tájékán, ahol a Kardos ér is belefolyik, már halak is élnek benne.

A Rák patakban régen (a mostani Ifjúősági tábor helyén) még pisztrángozni is lehetett....sokszor elvoltunk az egyik házbeli bácsival, aki egész délután elvillantózott a patakparton, mi meg játszottunk. Egyik brennbergi kedves ismerősöm meg a Hidegvíz völgyben a kövek alól kézzel húzta ki a pisztrángokat, rákokat a Rák patakból gyerekkorában Valahol Bánfalván romlott meg a víz minősége..... Az egyik indafotós fiú szerint a Rák patakban most is élnek pisztrángok. Tavaly, a nagy aszály idején pisztrángokat mentettek....vagyis vittek át bővizűbb öblökbe....

tacsifoto   2013. június 07.

Ja és mint volt banktisztviselő, aki bankpénztárosi munkakörrel is megismerkedett állíthatom, hogy a pénznek igen is van szaga....ráadásul nem is kellemes, és mindenféle allergiát lehet kapni tőle....:(((((

franszoá   2013. június 08.

Döbbenetes amít a pisztrángozásról írsz (ilyet utoljára Cowper-nél olvastam, amikor leírja a mohikánok életét) Jómagam úgy 1972 táján Lillafürednél a Garadna torkolatanál tettem ilyet, de villantó nélkül és figyelni kellett nagyon a biciklis, serény halőr-embert.Koca-horgász szép élményem volt ez.
A mesterek utcája ott az Ikvahíd és Festőköz között mindig izgatta a fantáziámat, mint múzeumjáró srác, sokat fantáziáltam a régi soproniak életéről.
Sopron egy kincsesbánya !.....mondta (volna) Cato.

tacsifoto   2013. június 08.

No, hogy lásd, nem hírlapi kacsa, hanem Áron fényképe, amely igazolja a pisztráng mentést: arcsikex egy Széchenyis srác (gimista) srác, aki simán az unokám lehetne. Korábban az Arbesz rétről rakott fel képeket, és tudvalevő, hogy én Arbesz rétt imádó vagyok.....Évek óta nézem a képeit, még a Tejútról is látható nála kép.
Pisztráng itt:
http://indafoto.hu/arcsikex/image/16195999-2871570f/user

Kedvencnek jelölték
Albumokban