_
Haladás
  • 2012. aug. 13.
  • 1938
  • 25
  • 11
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: NIKON COOLPIX P500
Fókusztáv: 12.1mm
Rekesz: f/4.7
Zársebesség: 1/40
ISO: 160
Készült: 2012. aug. 10. 07:34
Kevesebb
Több

Bányászlány   2012. augusztus 13.

Egyre jobb képek kerűlnek ki a kezed alól, gratulálok Ati. :-)))

AtiGB   2012. augusztus 13.

Köszönöm szépen! :)))
Egyre többet tanulok itt a közösségtől, s persze "autodidaktázom" is. :D

Bányászlány   2012. augusztus 13.

Meglátod majd egyre jobban élvezed, mellesleg érdemes nézegetni a régi nagy mesterek, mint Andre Kertész, Brassai, Capa munkáit, rengeteget lehet tanúlni tőlük. Vagy ott van a MAGNUM fotós oldal, hatalmas tárháza a kiváló fotográfusoknak. (Bár ezeket Te biztosan mind kiaknáztad már, de melles megemlítettem, ha nem nehesztelsz érte).
Ez a fenti munkád igazol engem, hogy van benned bőven tehetség ehez a műfajhoz. :-)))

AtiGB   2012. augusztus 13.

Még nem jutottam odáig, hogy a régi és jelem mestereinek fotóit böngésszem. Eddig lefoglalt a technikai tudásom gyarapítása, A rekeszértékek,zársebességek, érzékenység egymásra, és a képekre gyakorolt hatásának megismerése. Ami nem késik, múlik. :D
Fogok rá időt szánni, hogy okulva áttanulmányozzam a nagyságok által elkapott időtlen pillanatokat.
Köszönöm segítségedet. Még nem mozgok otthonosan a fotózás történelmében, és a jelen trendekben sem. Persze néhány tucat remekművel már találkoztam a kezdő fotósokat segítő weboldalak példatárában, de tudatosan még nem böngésztem alkotók, és példaértékű fotóik után. :)))

Bányászlány   2012. augusztus 14.

Nálam épp ellenkezően, a technikai oldala egyáltalán nem érintett még meg, mivel egy kicsi gépem van csupán, amivel nem túl sok mindent tudnák amúgy sem elérni, ott van viszont, amit nagyon élvezek a szemlélődés a téma keresés. Nagyon tudok örülni egy jól sikerült felvételnek, de ami igazán izgalomba hoz,az az általad is készített e fekete-fehér felvételek szépsége.. Szerintem ehhez kell az igazi tudás, egyenlőre még nem merek belefogni, de megpróbálok kísérletezni vele....addig viszont tanulmányozom a régi mesterek képeit, bizonyára tanulhatok belőlük. :-)))

AtiGB   2012. augusztus 14.

Egy szép, és figyelemfelkeltő fotó készítésénél fontos hogy elválasszuk a témát a környezettől. Ez nagyon szépen megvalósítható a fekete-fehér felvételeken, hisz a színek nem vonják el a figyelmet a témáról. Viszont, talán ez a legnagyobb nehézség is benne, mert a színek sötétsége, vagy világossága fog csak megjelenni. tehát a képen a tárgyak, emberek sötétségükkel-világosságukkal fognak kiemelkedni vagy beleolvadni a környezetbe. Nekem a színes képeimből ritkán sikerül szép fekete fehér képet konvertálnom. A gépemben vagy egy fekete-fehér program amivel már exponálás előtt monokrómként látom a témát a keresőben. A legutóbbi néhány képem így készült. Az előbb utána néztem, hátha a te gépedben is van hasonló funkció. Sajnos nem találtam ilyet a leírásokban. böngészve a géped kézikönyvét, azt kell mondanom nem is olyan "kis " gép. A képminőség például megközelíti a tükörreflexes gépekét. jó választás volt amikor megvetted.
Visszatérve a fekete-fehérhez. A nagy kontrasztú szituációk segíthetnek a szerkesztésben, mint itt a képen is az árnyékban lévő gyalogost szépen kiemeli a háttérben a napsütötte utca képe, vagy az ablakkeretek sötét vonalait az üveg világos tükröződései hangsúlyozzák ki.
A fekete-fehér képeknél a megvilágítás még fontosabb mint a színes képek esetében. A kora reggeli, és késő délutáni órákban nagy segítségre lehetnek az oldalról jövő napsugarak. Bár ezek mind az én meglátásaim, azt nem tudom, hogy a szakma hogyan is vélekedik minderről.
Ami

AtiGB   2012. augusztus 14.

hopp a regény vége lemaradt :D

Ami fontos: fotózni jó sokat! Meglátod, hamar rááll a szemed, hogy feketén-fehéren lásd a világot magad körül.
Ami még nekem segít: amikor elindulok fotózni, elhatározom, hogy most csak monokróm képeket készítek. Ez egy kicsit ráhangol, megszabja a kereteket. :)))
Remélem tudtam segíteni a nézőpontommal. Sok sikert a kísérletezéshez! :)))

Bányászlány   2012. augusztus 14.

Nagyon szépen köszönöm, véleményem szerint igen sokat segítettél, már a napszak optimális kiválasztásával is.
Igyekszem majd utána olvasni az idevágó szakirodalomban a részleteknek, mégegyszer kösz. Ati a fáradozásodért. :-)))

AtiGB   2012. augusztus 14.

Örülök, hogy a segítségedre tudtam lenni. :)))

brlnpics   2012. augusztus 14.

nemelyek az tanacsoljak, pl ha delben ne is indulj el fotozni, mert unalmas es nehez a feny az arnyekok rovidek es pont rossz helyre esnek, de ne azert neha megis megprobalom...

a b/w-rol. nem tudom, h a kameratok keszit e felveteleket RAW formatumban, ha igen, akkor azt tanacsolom, h ne fotozzatok jpegben es eleve monokrom modban, azt tapasztalom, h izgalmas jatek b/w kepeket `kesziteni´ kulonbozo filterekkel, pl az arcokkal a narancs vagy voros filter sokszor eros kontrasztu, meglepo kompoziciot eredmenyez, neha pedig eppen egy blue filter az ami feldobja a kepet.
az eleve jpegben keszult monokrom kepek eseten asszem elvesznek ezek a lehetosegek.

AtiGB   2012. augusztus 15.

Nálam a raw formátum sajnos hiányzik a kamerából. Igen a b&w módban elvész a filterezés lehetősége. A gépemben ilyenkor monokróm kép készül, nem csak egy de-szaturált színes fotó. Most még úgy érzem segít ez a lehetőség meglátni mi, és hogyan válik monokrómmá a színes világból. később ez úgyis elvész amennyiben dslr-re váltok. Remélem addigra nem lesz szükség erre a segédletre.

Én is szeretek játszani a színek érzékenységével a b&w konverziónál. A karibi főszakács c. képen is állítgattam pont azt a két színt. Bár ott nem az arc miatt éreztem szükségét. :)))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban