_
Árnyas
  • 2012. júl. 13.
  • 1382
  • 20
  • 16
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: NIKON COOLPIX P500
Fókusztáv: 5.6mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/1500
ISO: 400
Készült: 2012. jún. 07. 18:10
Kevesebb
Több

AtiGB   2012. július 14.

Koszonom! Orulok,hogy sikerult oromet szerezni a keppel! :)))

Bányászlány   2012. július 15.

Gyönyörű, na igen, a híres,a felülmúlhatatlan angol gyep.....:-))))

AtiGB   2012. július 15.

Köszönöm szépen! :)))
Tudom is a titkát miért ilyen szép zőőd itt a gyep: Locsold, gondozd, nyírd 400 évig s ilyen lesz! :D

jávorfácska   2012. július 20.

Nagyon szép a kép! De amilyen kánikula volt itt, locsolás ide, locsolás oda, kisárgult :-(

AtiGB   2012. július 20.

Köszönöm szépen! :)))
Mit nem adnék egy kis rendes napsütésért, legyen az akár kánikulában. :)))
Az biztos, hogy az esős környezet jót tesz a növények "zöldségének" :)))

AtiGB   2012. július 23.

Köszönöm! :)))
A felhőkön átszűrődő, hanyatló nap sugarai teszik azzá. Készítettem erről a parkról napos időben is fotókat, de azok olyan semmilyenek lettek. :)))

AtiGB   2012. július 25.

Köszönöm! :)))
Azokkal egyenlőre még nem boldogulok, így hát maradok ezeknél a triviális helyzeteknél. :)))

grafi74   2012. augusztus 03.

Klasszikus elemek, szép fotó.
1. Az aranymetszéshez közelítő horizont.
2. A két fa és azoknak lombjai szinte keretként fogja be a képet.
3. Staffként használt állatok.
4. Szép táj.

A rekeszértéket viszont nagynak találom egy tájfotóhoz. Az f/4 portréra való. Kicsi lett a mélységélesség, ami ezen a kis képen nem látszik, de 1600x1243-ban már kiütközik. (Szemben, középen lévő fák és a belógó ágak)
A szélre nem foghatod, nem bemozdultak a levelek. 1/1500-as zárnál kisebb szellő még nem látszik.
Erre talán érdemes lesz figyelni legközelebb, mert soha nem tudhatod, mikor akarsz egy nagyítást egy ilyen, egyébként gyönyörű felvételről.

AtiGB   2012. augusztus 03.

Köszönöm a részletes értékelést! :)
Utánaszámoltam a beállítások alapján: 100m tárgytávolsággal, rekesz f/4, Gyújtótávolság: 5.6mm (35mm-en: 32mm). A 7,66x6mm szenzorra vetítve a mélységélesség 2m-től végtelenig terjed. Ugyanilyen mélységélességet egy DX formátumú (23x15mm) szenzornál f/22 értéknél kapunk. Itt nem gondolom, hogy kis mélységélességről beszélhetünk.
Ami zavaró lehet, hogy az alap zajszűrés elmossa a részleteket a háttérben. Ezzel az érzékelővel, és képminőséggel 18x15cm-nél nagyobb nyomatot nem érdemes készíteni, hiába a 12Mp. Kis mélységélességet ezen a gépen szinte kizárólag a gyújtótávolság növelésével tudok elérni. :)

grafi74   2012. augusztus 03.

Ez igen (:
Meggyőztél.
Tehát itt jön be az az elmélet, hogy jobb gép, jobb minőség.
(Mellesleg jegyzem meg, azért abban igazam van, ha valaki tudja az elméleti részt, akkor szebbek lesznek a képei és fordítva.)
Ilyen tudással és a képeid technikai megoldását elnézve, azt hiszem ebből a gépből mindent kihoztál, amit lehetett. szerintem kinőtted. Nyilván kényelmesebb, mint egy tökörreflexes és olcsóbb is a fent tartása, de ha van rá módod, szerintem szerezz be egy komolyabb gépet.

AtiGB   2012. augusztus 04.

Köszönöm! Örülök, hogy tágíthattam a látókörödet. :)))
Abban teljes mértékig igazad van, hogy az adott gép megfelelő kezelése, a beállítások képre gyakorolt hatásának ismerete, valamint az alapvető szerkesztési elvek (harmadolás, aranymetszés, diagonál,spirális, stb. ) ismerete szükségeltetik a sok jó fotó elkészítéséhez. :)))
Amit még tapasztalta: Az igazán kiemelkedő fotósok sokszor átlépnek ezeken a "kliséken" (flexibilisen használva, időnként elvetve azokat) hoznak létre felejthetetlen alkotásokat. Tehát az alapelvek következetes, és folyamatos alkalmazásával az ember csak egy lesz a sok-sok jó fotós közül. A tanulási fázisban fontos, hogy az ember az alapelvek betartásával sok-sok képet készítsen, integrálva az ismereteket, az intuíció, a kreativitás bázisává tegye azt. ....
Amikor az év elején felmerült bennem, hogy szeretnék fotózni, nem gondolkodtam tükörreflexes gépben. nem tudtam még a különbséget, valamint azt sem láttam előre, hogy nem adom-e fel ezt néhány hét után. Most már látom, hogy a fotózás a mindennapjaim része lesz egy jó ideig, vagy lehet, hogy élethosszig.
Tervbe van véve egy tükörreflexes beruházás, csak még hezitálok a modellt illetően. Három jelöltem van, mind Nikon: D80, D5100, és D7000. Amíg megérik bennem a döntés, maradok ennél a kompakt gépnél. :)))

grafi74   2012. augusztus 04.

Igaz, amit írsz. Sokszor az iskolapélda felrúgása után születik jó kép. De az a fotós tudja milyen szabálynak, törvénynek áll ellen. Ergó, ismeri, megtanulta, amit kötelező elsajátítani.
Örülök neki, hogy megtetszett a fotózás és nem adtad fel! Az ilyen emberek elvesztésével sokat bukik a többi fotós is.
Véleményem szerint a bő fél év alatt sok szép képet készítettél, jó az elméleti felkészültséged is. Azt hiszem, érdemes lenne komolyabb helyen is megmérettetni a fotóidat, ahol nem csak "jajj, de jó" véleményeket írnak, hanem sokszor kemény kritikákat is, még a fotós által tökéletesnek hitt képről is.
Ha érdekel, üzenj. Örülnék, ha csatlakoznál. A látottak alapján nem hiszem, hogy gondot okozna 8 képet kiállítanod a zsűri elé, a regisztráció elnyeréséért.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban