_
Hosszú, forró nyár
  • 2013. júl. 25.
  • 1399
  • 23
  • 37
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Sopron
Gyártó: NIKON COOLPIX L27
Fókusztáv: 4.6mm
Rekesz: f/3.2
Zársebesség: 1/125
ISO: 80
Készült: 2013. júl. 24. 19:29
Kevesebb
Több

iiilona   2013. július 25.

Nem is bánnám, ha hosszú lenne. Nagyon tetszik ez a fotó.

tacsifoto   2013. július 25.

Ilona, szinte biztos, hogy nem. A szívem azonnal megsúgta volna, mert nagy színész szerelmem volt....

tacsifoto   2013. július 25.

Ilona köszönöm, ez hogy úgy mondjam kulcslyuk fotó....egy pici résen fotóztam be.

tacsifoto   2013. július 25.

Ha hosszú lenne én se bánnám, de holnapra 38-39 fokot mondtak, ez már nem nekem való.

anna schwelung   2013. július 26.

Tacsi: Mi már bevásároltunk ételt-italt, az biztos, hogy kedd délutánig nem hagyjuk el a lakásunkat!....örül is majd ennek az ELMÜ.
Aki nem sajnálja az egészségét és fotómasináját, menjen csak a pixelekre vadászni.

tacsifoto   2013. július 26.

Holnap kora reggel megyek bevásárolni, aztán én is beveszem magam a hűvös lakásba. Este muszáj az udvarig kimenni a virágokat megöntözni.

rezirezi   2013. július 27.

Azt hiszem, hogy ha lesz időm, akkor megnézem a filmet...
Egyébként Ti biztosan tudjátok, hogy Zalatnai Saroltának is van egy ilyen című dala, Ő múlt héten elénekelte Szegeden.

A fotóhoz is illik a cím, mert a forróság elől menedéket nyújt egy ilyen árnyas terület. :)

tacsifoto   2013. július 27.

Igen, ismerem a dalt és Zalatnai Saci tényleg szépen énekli (egyébként is jó hangja van). Kár, hogy a magánélete zűrösre sikeredett.Ez egy több részes filmsorozat volt, a főszerepben Paul Newman és a felesége Joanna Woodward. Ha jól tudom, itt ismerkedtek össze és alakult ki a nagy szerelem....

rezirezi   2013. július 27.

Hát..., gondolom, hogy sokan voltak szerelmesek a jóképű színészbe... :)
Köszönöm az információt, akkor több részt is megnézek... :))

franszoá   2013. július 27.

Lehet, hogy az itt látszó fal már része volt az Ujteleki kapu körüli várfalnak is ??
(Mint ahogy a romos, romantikus "kerti lak"-romnál a kevés falmaradvány - amit mindketten fényképezgettünk már, - ui. is itt a Deák-téri zárt házsor mögött húzódott a külső várfala a városnak, amit elbontottak a XIX.sz.-ra teljesen)

tacsifoto   2013. július 27.

franszoá! Nem hiszem, mert az Újteleki kapu és a külső várfal ennél jóval feljebb volt. Ez egy viszonylag régi kerítés, az viszont könnyen lehet, hogy az építőanyag a külső várfalból való....

tacsifoto   2013. július 27.

A Deák téri múzeum Csatkai utcai része a külső várfal maradványa, ami aztán a Deák téri házak mögött húzódik....

franszoá   2013. július 27.

A szép Lenck villa/Múzeum falára gondolsz (felújítás alatt ki tudja meddig ?)
Ok.
Na ez ugyanaz a külső falvonulat lehetett, mint ami az én "Kerti rom" c.képeim és a tiedek megörökítenek! Azért utaltam vissza rá, mert akkoriban ez talányként szerepelt és volt többféle tipp rá.Szóval te is igy gondolod ?
Thirring doktor 1911-es kis könyvében vagy egy várostérkép és azon még ábrázolják a Magyar uti Magyar kapu és Erzsébet utca közötti falszakaszt (a Martos középsuli mögött, húzódott, a beboltozott Rák patakkal párhuzamosan.A felszámolt evangélikus temető már ezen a várfalon belülre esett !) A Patak utcában is van egy kis darab belőle, a bástyával együtt még-meghagyták mementónak az utókor számára.Rendesek voltak.

franszoá   2013. július 27.

Az udvar ahol ezt fényképezted az Ujteleki utca közepetáján van és nincs is annyira messze a Csatkay utcától ! Ezért a külső falból hordhatták el - sőt azok a falmaradványok amelyek a Buszpályaudvarnál láthatók, a folytatása a Patak utca felé és fel a Szent Mihály temető, Panoráma mellett is lárható itt-ott !

tacsifoto   2013. július 28.

Pontosan! Várjál csak, van valahol egy digi térképem, hol húzódott a külső várfal. Ha megtalálom, elküldöm. A Storno utcán jó hosszan megvan még, a hiányzó részt a Szent Mihály kapu lebontása idején hordhatták el. Sztem annak az anyagából épültek a Szt. Mihály utcai házak, ami télen, amikor nincs lomb a fákon jól látható. A várfal a Patak utca Bécsi utca találkozásánál kanyarodik lefelé (itt volt a Bécsi kapu, ami szintén lebontásra került) annak a helyét tábla is őrzi.) A várfal a Patak utca mentén húzódott a házak kertje mögött (az egyik ismerősöm kertje is ezzel a várfallal zárul) egy nyitott részen az egyik bástya az utcáról is látható. A piac mögött folytatódik (ami valamikor a kertünk hátsó kerítése volt, ott is volt egy Pázmány Péter utcához hasonló épület, de sajna lebontották) aztán az Újteleki utcai házak mögött is sok rész megvan még, és ott megy át a Múzeum utcába, ahol a volt Lenk villa egyik falrésze a várfal stb. Keresek ki pár képet és a hozzáférését ideeszem, mert mindent lefotóztam már.

tacsifoto   2013. július 28.

Még egyet találtam, ez volt valamikor a kertünk hátsó fala, ami a Jezsuita kerttel volt határos, később a Vitnyédi utcával
http://indafoto.hu/tacsifoto/image/17188907-cd8674ef

franszoá   2013. július 28.

Na, akkor majd télviz idején elkeverek a Szent Mihály dombra is !
A Bécsi-kapu tábláról tudok-feltették a Városszépítő honlapra is (elég szegényes és nemigen frissitik.Nincs rajta pl. Lackner Kristóf táblája, viszont Ali bácsi tábláját feltették!) Ahogy viszed a várfal vonalát, az elég valószinü.Holl Imre régész (fiával a Cuncival jártam a Hunyadiba) publikált Sopron várfalainak feltárásáról és persze Gömöri János is ért ehhez a témához, amit igen érdekesnek tartok, mert a római-korba vezet vissza.(Sopszem 1968/4) Vmi 36 db bástyával csipkézett várfalat kapott Scarbantia municipium, tehát erősen védték már akkor is, ami érthető.Ezekből jónéhány fennmaradt a mai napig, de én nem láttam az összeset, mert pl. a Cézár-ház belső udvarába be se engednek.Apropos, az Orsolyiták csillagvizsg. tornya is bele lett építve a római várfalba, sajnos egy komoly bástyát lebontottak akkor (Holl I. dolgozata)
Tacsi, Te elég alapos értékmegőrző munkát végzel a Civitas Fidelissima érdekében a fotózás terén, mint jeles lokálpatrióta.
Köszönöm a kimeritő választ és feltétlenül megnézem a linkjeidet és betájolom a kerteteket is, ami a történelem részévé vált !

tacsifoto   2013. július 28.

Érdekes dolgokat írtál...én itt egy nagy semmi vagyok, csak saját szenvedélyből és érdeklődésből fotózok. Nem hiszem, hogy sokat teszek a városomért, ahhoz vannak itt sokkal nagyobb, jelentős potentátok. De nincs is ilyen törekvésem, talán egyszer használható dokumentum lesz a képgyűjteményem, amik közül már nem egy megismételhetetlen, mivel az az állapot nincs többé.... Ja, és az a kert nem ám a mienk volt, mi csak ott laktunk és használhattuk a kertet. Igen sok szép emlékem fűződik hozzá,,,,,
Arról a Holl Imréről beszélsz, akik a Madách téren laknak?

tacsifoto   2013. július 28.

Apropos: A Cézár ház magánrészében jártam már nem is egyszer. Fantasztikus, a kert fent van a várfalon, valóságos függőkert, a Cézár ház és a P. Müller ház között. A lakást is ismerem, és a lakóit is....

franszoá   2013. július 28.

Újabban le van zárva ez a belső udvar és egy nagy farkaskutya örzi (biztos az is Cézár) mikor közelítettem majdnem bedöntötte a rácsos átjárót, hogy elkapjon.Visszavonultam tehát és az éppen kijövő pincér srácnak szegeztem a kérdést,- tud-e a római bástyáról -.Tudott, -meg arról is, hogy az "ottani lakó" lezárta, hogy ne háborgassák holmi turista népek.Te viszont ismered őt (?), úgyhogy akár le is fotózhatod-ha találsz benne fantáziát és tényleg olyan szép.
( Elnézést, hogy programot csinálok !)

franszoá   2013. július 28.

Madách-tér vagy utca, nem is tudom már de ott az Alsólöverekben.Még az is lehet, hogy nem az apja a régész, hanem ő maga (a Cunci) vagy a fiútestvére? Utána lehetne nézni és talán még örülnénk is egymásnak (régész-kohász találkozó)

tacsifoto   2013. július 28.

No, majd megkérdem Jenőt, az ott lakó tűzoltó apukáját (vagy a feleségét,)hogy vigyen fel oda, és akkor fotózok egy csomót,,, úgyis nálam van az egyik könyvük (A soproni és a sopronbánfalvi molnárcsaládok.....) c. könyvÖ Az illető, aki említek kb. a Te korosztályod lehet, faipari mérnök, felesége tanárnő....

franszoá   2013. július 28.

Oké !
A térképed sajnos nem jött át még eddig.

tacsifoto   2013. július 28.

Hát a Holl család ügyében nem tudok segíteni, Neked kell eldönteni, hogy melyik generációról van szó? Közöttünk kb. 10 év korkülönbség van a Te javadra....

franszoá   2013. július 28.

Semmi gond, majd utánanézek a kedves osztálytársnak (ha ő az, akkor nyugdíjas gondolom már)
Nemcsak a húszéveseké a világ....

tacsifoto   2013. július 28.

Így van......Ezt nem is panaszként írtam, csak tájolásként....

tacsifoto   2013. július 28.

Igen, Varga Jenő ( Pocak47) az indafotón és felesége igen jó barátaim....

http://indafoto.hu/Pocak47

tacsifoto   2013. július 30.

Anna: a üzeneteket nem érzem annyira forrónak, sőt kimondottan üdítő, ellenben az időjárás....
Nem avval kevered?

anna schwelung   2013. július 30.

Már az időjárás is üdítővé vált egy napra, hogy erőt merítsen a következő támadására...

tacsifoto   2013. július 30.

Éppen arra volt elég, hogy kissé átszellőzzenek a lakások.

Kedvencnek jelölték
Albumokban