_
Mákos bejgli
  • 2011. dec. 23.
  • 1383
  • 1
  • 30
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Karácsonyi bejgli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 8 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csipetnyi só. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és a porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk egy egész tojást és 1 késhegynyi sót. Alaposan összegyúrjuk és pár órán át meleg helyen pihentetjük, amíg egy kicsit el kezd kelni. Ezután 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle. A cipókat a tepsi méretéhez igazodva téglalap alakúra nyújtjuk, megtöltjük töltelékkel és zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. A tölteléket úgy kenjük a tésztára, hogy legvastagabban a beigli belsejében legyen a töltelék, kifelé fokozatosan vékonyodjon, és az utolsó részén (kb. egy tekerésnyi tésztán) már ne is legyen töltelék, csak üresen tekerjük fel. Így szép "csigavonalú" lesz a bejglink és masszív tartású. Az elkészült rudakat tojás sárgájával megkenjük és fél óráig meleg helyen tartjuk. (Ettől lesz szép márványos, repedezett mintázatú) Ez után tojásfehérjével kenjük meg, de ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tészta teteje megszárad. Ettől pedig szép fényes lesz a felülete. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig sütjük, míg szép világos, sárgás-barnás színű és márványos lesz a bejglink.

Figyelmeztetések:
Vigyázzunk arra, hogy 1 dkg élesztőnél többet semmiképpen se tegyünk a bejgli tésztájába, mert akkor túlságosan megkel és szétreped, ezen kívül túl vastag lehet a tészta. Az elkészült rudakat úgy tegyük tepsibe, hogy a feltekerés vége mindig az aljára kerüljön. Vigyázzunk arra is, hogy ne süssük túl a bejglit, mert kiszárad a tésztája és ropogós száraz-fájdalom lesz, még húsvétra is marad belőle.

Diótöltelék:
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg finom zsemlyemorzsa, reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola vagy apró kockákra vágott birsalmasajt. 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Kihűlt állapotban kenjük a tésztára. 3 rúd megtöltésére elegendő. Én a töltelékbe egy evőkanál mézet is szoktam keverni, ezáltal sokáig kellemesen zaftos marad a töltelék.

Máktöltelék:
Hozzávalók: 30 dkg darált mák, 20 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 3 dl tej, citromhéj, 5 dkg dara. A tejet a kristálycukorral és a mézzel felforraljuk, hozzáadjuk először az 5 dkg darát, picit forraljuk vele. Mikor a dara megdagadt, hozzáadjuk a mákot, és állandó keverés közben 1-2 percig azzal is főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a reszelt citromhéjat. Kihűlt állapotban kenjük a tésztára. 3 rúd megtöltésére elegendő.


A kihűlt, de még fel nem szeletelt bejglit jó, ha rudanként alufóliába csomagolva tároljuk.
Jó étvágyat!
Tacsi
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 1/30
ISO: 100
Készült: 2011. dec. 23. 15:10
Kevesebb
Több

Ági mama   2011. december 23.

Nagyon szép márványos, ahogy az a nagykönyvben elő van írva. És még nem is repedt meg. Nagyon ügyes vagy.:)))

tacsifoto   2011. december 23.

Köszönöm. Az, hogy ilyen legyen, annak kimondott szertartása van... Elég sok hókuszpókusszal jár, de mindig bejön....

Zsazsa anyo   2011. december 23.

Nagyon szép lett! Remélem teszel ki egy kicsit.......

tacsifoto   2011. december 23.

Hát persze, gyertek csak, majd felszelem, és süteményes tálcára teszem..... Remélem úgy is mutatós lesz...
Ja és finom....

bokamari   2011. december 23.

Nagyon szép valóban!
Tanítani lehetne!!!

tacsifoto   2011. december 23.

Ha kéritek, feltehetem a kép alá a receptet, bent van a számítógépemben.

bokamari   2011. december 23.

Teddfel kérlek!
Kíváncsi vagyok mennyiben különbözik a miénktől!!!

tacsifoto   2011. december 24.

Zsuzsa, Mari, javaslom, hogy legközelebb próbáljátok ki. A húgom is már csak ezt a fajtát süti.....

Szilvia68   2011. december 24.

....persze, ...persze...mákos....és ha nem is mákos.. ? :-))))
Ha felvágod, akkor is készítesz róla képet????? :-)
.......LÉGYSZI, LÉGYSZIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!! :-))))
Nagyon szép, gusztusos!!!!!! Hmmmmmmmmmmm........ma remélem ehetek már ilyen mákosat anyukámnál.... :-)
...meg diósat is..... :-)

tacsifoto   2011. december 24.

Ígérem, hogy a keresztmetszetéről is lesz fotó, még ha nem is lesz annyira szép belülről, mint reméltem....
Sőt, kóstoló is lesz! Mind megesszük együtt:)))

kamu   2011. december 24.

Nagyon szép a bájglid, Tacsi
Igaz kicsit girbe-gurba, itt-ott kövér, nomeg sovány, de az íze valószínüleg kárpótol mindenért
Érdekes, én is ezen recept alapján csináltatom, a feleségemmel a bájglit
és szerintem ne fényképezd le, küld el és én lefotózom

Boldog karácsonyt Mindenkinek akiket hozzászólásommal kellőképen felingereltem esetleg álmatlan éjszakát (éjszakákat ) okoztam

bokamari   2011. december 24.

Köszi Tacsi!
Ki fogom próbálni, bár az enyém is jól bevált családi recept, csak megrepedt!
Viszont isteni finom lett!
De most is tanultam valamit és ez jó!:)))


No szaladok készülődni, mert nemsokára jön a Jézuska!
puszi mindenkinek!

tacsifoto   2011. december 24.

Szia kamu! Majd hülye leszek elküldeni! Ennyire jószívű még karácsonykor sem vagyok. Valószínű csak egy bemozdult fényképet kapnék vissza bejgli helyett. Küldd el a tiéteket és majd én visszaküldöm a fotót róla. Jó?

tacsifoto   2011. december 24.

Szia Mari! Csak siess Jézuskázni, a bejgli megvár (legalább is ez a fénykép) az igazi nem biztos.

Zsazsa anyo   2011. december 24.

Kamu: Boldog karácsonyt kivánok! És ne cukkold Tacsit,
majd én lefényképezem a bejglijét és elmesélem, hogy
milyen volt....:))))

kamu   2011. december 24.

Elfogy, elfogy tudom.
Idén szeptemberben Sopronban voltam, szerintem nem volt a tavalyi beigliből már, hacsak nem a műfogsoromat féltette Tacsi és ezért nem kínált meg a maradeékkal
Viccet félretéve hallottam, hogy sáskahad támadta meg a magyar nagyszülőket és elpusztítanak mindent amit csak ottlétükkor fellelnak

Holnap én leszek soron

Segítsetek !!!!!

tacsifoto   2011. december 25.

Szia kamu! Tényleg félretettem a tavalyi bejgliből, mert tudtam, hogy valamikor jönni fogtok. A baj az, hogy amikor szükség lett volna rá, sehol sem találtam, csak most.

Egy egér üzenetet is hagyott rajta, hogy ez már az egércsalád számára is ehetetlennek tűnik. Így aztán beszórtam a halastóba a vadkacsáknak. Majd lassan eleszegetik, ha eléggé megázott.

Attól függ, miben vársz segítséget? Ha kevesled a kosztosok számát, elküldöm a saját családomat, garantálom, hogy az utolsó libacombot is eleszik előled!

Mosogatásban és rom eltakarításban ne számíts rám, megvannak a saját romjaim és mosogatni valóim.

Bízzál benne, hogy túlélitek!

tacsifoto   2011. december 25.

Zsuzsa: köszönöm, hogy nekem szurkolsz. Kamu hozzászólásait úgy veszem, mint folyamatos edzést a soron következő túlélő túrámra.....

tacsifoto   2011. december 25.

Szia Scheffy! Ha a mákosra gondolsz, akkor mi is azt szeretjük jobban....

kamu   2011. december 25.

Hello !! Na kinek mit hozott az öreg kaporszakállu?
Egyébként túléltem a család támadását amit látogatásnak álcáztak, és sikerült holnapra egy kis csipegetnivalót félretenni ( megmenteni)
De a bájgli az maradt
Tavaly majdnem összetűzésbe keveredtem a rendőrséggel, mert májusban mindenáron fegyverviselési engedélyhez akarták kötni a bejglitartást.
Jó, lehet hogy kicsit kemény volt, mde Tacsié biztos nem erre a sorsra fog jutni.

tacsifoto   2011. december 25.

kamu, ha ezt most elkezdem sorolni, akkor beleunnál. Nálunk biztos, hogy nem fog megszáradni a bejgli, mert már most alig van belőle....

Mit akartál kezdeni a tavalyi bejgliddel, hogy fegyvertartási engedélyt kértek? Vállról kilőhető bejglinek nézték?

Nekem holnap van a nagy napom, holnap én leszek a szakács, nálam lesz a megszállás és a nagy déli zaba....

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban