_
Wall street-i bombatámadás 1920 merénylet pénzvilág New York tőz
  • 2012. febr. 02.
  • 253
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
116.500 dollárért kelt el az a vintage utcanévtábla, mely a Wall Street és a Broad Street sarkán állt, a New York Tőzsde szomszédságában. A névtábla a 19. század második felétől 1920-ig mutatta az utat a manhattan-ieknek. A Christie's aukciós ház 60-80 ezer dollárra tippelt, de egy névtelen, telefonos licitáló felnyomta az eladási árat 116 ezer dollár fölé. A zománc utcanévtábla június 18-án került árverésre és 22-én, kedden már el is kelt. Ugyanez a tábla egy darabig az Amerikai Pénzügyi Múzeum kiállítási tárgyai között is szerepelt.

De miért olyan különleges ez a tábla és mi történt a Wall Street - Broad Street kereszteződésében?
Amennyiben nagyobb felbontású képem lenne a névtábláról, látnátok, hogy apró zúzódásokkal van tele. Megésrült. Repeszdarabok az 1920. szeptember 16-i Wall street-i bombamerényletből. Erről az eseményről keveset tudunk itthon, ezért érdemes kicsit elidőzni, többet megtudni az amerikai történelemnek ezen véres eseményéről.

A Wall street-i bombatámadásnak, mely 1920. szeptember 16-án történt, pontosan egy perccel dél után, 38 halálos áldozata és 400 sebesültje volt. A támadásért valószínűleg egy galleanista csoport volt felelős.

Luigi Galleani, olasz anarchista politikus, 1901 és 1919 között tevékenykedett Amerikában. 1919-ben deportálták. Politikájában a hatalom elleni erőszakos fellépést, a terrosizmust tartotta megfelelő módszernek. Követői több véres merényletet követtek el a nevében Amerika-szerte. A történelembe, mint anarchista kommunista írta be a nevét.

1920. szeptember 16-án, déli 12-kor egy lovaskocsi haladt át az ebédelni igyekvő manhattan-i tömegen, majd megállt a J.P. Morgan Bank Wall Street 23. számú épülete előtt, New York City legforgalmasabb üzleti csomópontjában, platóján 45 kilogramm dinamittal, valamint 230 kg nehéz, öntöttvas rakománnyal. Az időzített bomba, millió darabra szaggatva a szerencsétlen lovat és az egész kocsit robbant fel, borzalmas terhét ágyugolyó lövedékekként szétrepítve a környéken.
A robbanás 38 ember azonnali halálát okozta és 400 ember sérült meg súlyosan. Valamennyi áldozat fiatal hivatalnok, gyorsíró, távirdász, bróker volt. A bank épülete szinte teljesen megsemmisült, a környék épületeiben 2 millió dolláros kár keletkezett.
A nyomozás a közvetlen körülményekből szinte azonnal megállapította a terrorcselekedet tényét. A New York Tőzsde kormányzója úgy döntött, az lesz a legjobb, ha másnap kinyitnak és a lehető leghamarabb visszaáll a az élet a normális kerékvágásba. Az utcát egy éjszaka leforgása alatt megtisztították, sajnos ezzel eltűntetve fontos nyomokat, melyen a rendőrség elindulhatott volna.

Az áldozatok között nem volt a kocsi vezetője, s a kovácsot is, aki a halálos rakományért volt felelős, csak októberben találták meg, aki azonban nem sokat tudott segíteni a nyomozásban. Hosszú évekig tartott a kivizsgálás, de lezárni az ügyet sosem tudták. Minden szál a galleanistákhoz vezetett, letartóztatási parancsot mégsem tudtak kiadni senki ellen, bizonyítékok hiányában.