_
Hitler elleni első merénylet
  • 2012. febr. 01.
  • 603
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
http://indavideo.hu/video/Hitler_elleni_elso_merenylet...

1939-ben Georg Elser, a náciellenes ellenállási mozgalom tagja saját készítésű bombával próbálta megölni Hitlert és a náci vezetés tagjait a barna ingesek találkozóján a müncheni sörfőzdében. A Führer azonban szokásával ellentétben jóval a tanácskozás vége előtt váratlanul távozott a pincéből, így ő - a meg sem jelent Hermann Göringgel és Heinrich Himmlerrel együtt - megúszta a támadást. "Röviddel az után, hogy a führer befejezte a müncheni Udvari Sörfõzde pincéjében tartott mai beszédét, erős robbanás történt, amely számos áldozatot követelt. Kétségtelen, hogy a merénylet ellenséges ügynökök műve.
Figyelem ! A határok lezárandók !
Mindazon személyeket, akik e pillanattól fogva gyanús körülmények között készülnek elhagyni a Birodalom területét, azonnal le kell tartóztatni, s kilétüket haladéktalanul jelenteni a müncheni Gestapo parancsnoksága mellett müködõ különbizottságnak !" Konstanzban pedig, a Németország és Svájc közötti határ átkelõhelyen, december 8-án, húsz óra tízkor, tehát több mint egy órával a merénylet elõtt (és a határokon való különleges éberségre intõ parancs kiadása elõtt) elfogták Georg Elser asztalost. Best és Stevens, de mindenekelõtt Elser játszották azután, a merénylet körüli bonyodalmakban a nem éppen irigylésre méltó fõszerepet.
Elser asztalos érthetetlenül gyermeteg módon, minden szükséges irat nélkül próbált átjutni a határon, a zsebében azonban terhelõ anyag lapult, egy gyújtóberendezés mintadarabja, annak a heidenheimi Voith-gyárnak a legújabb modellje, ahol Elser egykor dolgozott, ezenkívül több repülõszerkezet mûszaki vázlata "Szigorúan bizalmas" pecséttel. Motozása során télikabátja hajtókájának belső oldalán az RFB (Roter Frontkampferbund) betiltott kommunista szervezet jelvényére bukkantak,http://anotherlife2time.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=...