Elkészítés:
10-15 dkg fehér színű szárazbabot előző este beáztatok, majd másnap enyhén sós vízben puhára főzöm. Mikor a bab megpuhult leszűröm, félreteszem, de a levét sem öntöm ki, hanem kb. 6-8 db szikkadt, darabokra szabdalt zsemlyét beleáztatok, míg minden része elázik (lehet, hogy további vizet kell még hozzátölteni)
Mikor teljesen átázott a zsemlye alaposan kicsavarom, kinyomkodjuk belőle a nedvességet és hozzáteszek cca 2-3 kanál saját készítésű zsemlyemorzsát, 2 egész tojást, sót, egy kevés őrölt borsot és kézzel alaposan összedolgozom. Ha szükséges, ehhez még a burgonyatörőt is használom. Ha szükséges, teszek hozzá még morzsát, hogy megfelelő tartása legyen. Ha mindezt alaposan összedolgoztam, hozzákeverem a babot, de azzal már szelídebben bánok, nehogy összetörjenek a puha szemek. Közben a főzővíz forrni kezdett, gombócokat formálok, alaposan simára dolgozom, majd a forró, lobogó vízbe rakom. Kb. 10 perc főzés kell neki, attól függően, mekkora gombócokat készítettem.
Paradicsom, sóska, kapor és egyéb mártásokkal imádja a családom, de bab nélkül kiváló köret vadas és bármilyen mártásos ételhez. Még a székelykáposztába is bátran beleteszem, ott is megállja a helyét.
Az én masszáimban kenyér is van, mert elvből nem dobok el kenyér-maradékokat, egy fehér kendővel letakart üvegtálban gyűjtögetem. Ha megfelelő mennyiség összegyűlt, jöhet a gombóckészítés.
Családom egyik kedvenc eledele.
tacsifoto
tacsifoto 2016. március 09.
Karolina: ez egy valamikori süteményes készlet egyetlen megmaradt darabja. Tele vagyok ilyen egyetlenekkel. Egész készletre való van belőlük :D
köbüki
köbüki 2016. március 20.
Nekem is nagyon tetszik a recept. Már le is mentettem. Hamarosan kipróbálom.:)
tacsifoto
tacsifoto 2016. március 20.
Jó étvágyat hozzá!