_
cseh kucsmagomba, verpa bohemica
  • 2017. febr. 18.
  • 83
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A cseh kucsmagomba süvege 2-4 cm magas és 1-5 cm átmérőjű. Harang formájú, mozgatható is a tönkön, a teteje lekerekített. Szétbontva látszik, hogy a süveg csak a tetején kapcsolódik a tönkhöz. Színe fiatalon világosabb sárgás, sárgásbarnás, majd idővel sötétedik, vörösbarnább lesz. Felületén erős hosszanti redőzöttség, bordázottság figyelhető meg, nyújtott, méhsejtszerű üregekkel a bordák között. A fiatal gomba süvegének széle még érintheti a tönköt, idős korában pereme felhajló lehet. Húsa fehéres, törékeny, nedvdús. Szaga és íze kellemes.

A spórák a süveg redős, külső részén teremnek. Spórapora sárga. Spórája igen nagy, 60-80 mikrométer hosszú és 15-18 mikrométer széles, megnyúlt, elliptikus.

Törékeny tönkje 5-15 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Színe fehéres vagy sárgás, alakja hengeres vagy lefelé vastagodó. Felülete lehet sima vagy apró sárgás szemcsék lehetnek rajta. Belül üres, a fiatal kucsmagomba tönkjét belül vattaszerű anyag tölti ki.
A többi kucsmagombafélétől a süveg tönkhöz való magas kapcsolódása alapján jól elkülöníthető. Hasonló faj a mérgező redős papsapkagomba és az ehető fattyú kucsmagomba.
Eurázsia mérsékelt égövi területein honos: Európában és Észak-Amerikában általánosan elterjedt, de leírták Törökországból és a Himalája indiai előhegyeiről is.

Lombos ligeterdőkben, erdőszéleken vagy bokrosokban, bozótosokban fordul elő. A nedves talajt preferálja. Március-májusban terem, Magyarországon a legkorábban megjelenő kucsmagomba.

Ehető gomba, de nyersen könnyen allergiát okozhat és gyorsan megromlik, ezért fogyasztása csak frissen és forrázás után ajánlott.
Gyártó: Apple iPhone 4S
Fókusztáv: 4.3mm
Rekesz: f/2.4
Zársebesség: 1/20
ISO: 160
Készült: 2013. ápr. 06. 18:15
Kevesebb
Több
Albumokban