_
olympiastadion, berlin / hertha-hamburg
  • 2017. febr. 18.
  • 42
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Hertha BSC Power von der Spree :)))
2016. október 1.

Hertha-Hamburg 2:0
Trainer: P. Dardai

A helyszínen eredetileg két stadion állt, az egyiket az első világháború miatt törölt 1916-os nyári olimpiára építettek.

A jelenlegi stadiont, amelyet a hatalmas Olympischer Platz vesz körül, az 1936-os nyári olimpiára építették. Azóta egyszer átépítették, a 2006-os futball világbajnokságra pedig felújították. A második világháborúban alig szenvedett károkat, bár 1945 májusában a birtoklásáért nagy harc folyt a Vörös Hadsereg és a németek közt, amelyben a gyerekkatonákból verbuvált Hitlerjugend 2000 tagja halt meg.

A stadion szomszédságában építtette meg Adolf Hitler a Maifeldet, a 250 ezer nézőt befogadni képes hatalmas gyepes mezőt, ahol a Harmadik Birodalom május 1-jei gimnasztikai bemutatóit tartották.

Az Olympiastadion eredeti befogadóképessége 110 ezer ember volt. Volt egy VIP szektora, ahol Hitler és meghívottjai foglalhattak helyet.

A stadion ma is magán viseli a nácik építkezésének nyomait. Miután kiderült, hogy ez lesz a 2006-os világbajnokság döntőjének helyszíne, ez némi vitát is gerjesztett. „A történelem, az épületek totalitása itt van. A náci látkép nem tűnt el teljesen” – mondta Huenter Gebauer sportszociológus. „Erődhöz illő tornyok állnak itt, és amikor az emberek idejönnek, azt fogják kérdezni, hol ült a Führer.” A felújított stadion megnyitóján Otto Schily akkori német belügyminiszter is elismerte, hogy a stadion rossz emlékeket is felébreszthet, de hozzátette: „2006-ban a világ egy modern, demokratikus és nyitott Németországra fog tekinteni.”

2002. január 9-én, a felújítás közben a munkások egy ülés alatt második világháborús bombára bukkantak, amit a berlini rendőrség a stadionon kívül felrobbantott.
Gyártó: Apple iPhone 5s
Fókusztáv: 4.2mm
Rekesz: f/2.2
Zársebesség: 1/360
ISO: 6400
Készült: 2016. okt. 01. 15:08
Kevesebb
Több