_
málé :)
  • 2012. okt. 14.
  • 1095
  • 19
  • 64
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
kukorica málé
Gyártó: Sony DSC-H9
Fókusztáv: 5.3mm
Rekesz: f/2.8
Zársebesség: 1/40
ISO: 320
Készült: 2012. okt. 14. 14:22
Kevesebb
Több

Ági mama   2012. október 14.

Nagyon guszta, de sajnos nekem nem megy az íze:(

dzsaguar   2012. október 14.

különösebben nekem se, de ez most bejött. :)

Bányászlány   2012. október 15.

....már legalább egy hete, hogy megvettem két tasakkal, valamit kezdenem kellene már vele, pedig annyi jó receptet olvastam kokorica darából, de könyörgöm, kicsit több lelkesedést kedves indás társaim.....:-)))

dzsaguar   2012. október 15.

Kedves Bányászlány! Egy somlói galuskáért inkább tudnék lelkesedni.
De igaza van Ági mamának, változik az ember. Úgy 20 éve akkor se ettem volna meg ha ostorral ütnek. Három éve sütött a ilyet a feleségem (egy hagyományőrző rendezvényre), akkor ettem két darabot parasztbecsületből.
Tegnap (való igaz)különösebb lelkesedés nélkül lecsúszott úgy tíz darab.
Nem tudom mi lesz tíz év múlva... Talán sírni fogok ha nem kapok málét :)))

mammaróza   2012. október 15.

Bányászlány!! Néha eszembe jut és csinálok, (csak magamnak:)) dinsztelt savanyú káposztával, sült szalonna szelettel a tetején:):):)

dzsaguar   2012. október 15.

Ájjjunk csak meg egy szóra mammaróza! Ami itt van fönt az édes, a tetején is volt valami vékony cukormáz szerű(nincs a közelben az illetékes ezért nem tudom megmondani micsoda)
Ez a szalonnás variáció kimondottan felkeltette az érdeklődésemet :)

dzsaguar   2012. október 15.

Ági mama, ne vedd el a kedvemet! El tudom én azt képzelni, hogy kifelejtik a cukrot a kulimájszból, netán egy kis sót tesznek bele(majdnem tévedésből) amikor beleöntik a tepsibe, olyan 5*5 cm-es pontozásban szalonna falatkákat raknak rá(pont akkorát amit amúgy is bekapnék ha szalonnát falatozgatok) majd így be a sütőbe. Gondolom mire elkészül, ez a szalonna olyan üvegesre sül....
hmmm... :)

mammaróza   2012. október 15.

Bányászlány! Én asztat látom, hogy ez édesség, de én jobban szeretem a szalonnás változatot!:):)

mammaróza   2012. október 15.

Ági! én ettem régen gyermekkoromban (de úúútáltam) puliszkát!! de ezt az új kukoricadarát - vagy is tudom hogy hívják- megkedveltem!!:):) Igaz, hogy még sütire nem alkalmaztam, de még az is előfordulhat!!:):)

Ági mama   2012. október 15.

Biztosan igazatok van, láttam a múlt hétvégén Nádudvaron, hogy millió fajta kukoricás ételt lehet készíteni és finomat.

Kóstoltam, is, de egyedül a málé nem jött be.

dzsaguar   2012. október 15.

Pontosíccsunk!
Errefelé volt olyan, hogy puliszka. Azt kukoricalisztből csinálták.
Asztán vót a kása amit kukoricadarából.
Mind a kettőt főzték, úgy nézett ki mint a tejbegríz, csak ugyebár sárga mert kukoricából lévén mindkettő.
Amikor kiszedték cukrozták, esetleg egy kis tejet öntöttek a tetejére VAGY kolbászzsírt.
Ezeket már öreganyám is csak nosztalgiából csinálta, én meg elmenekültem mielőtt kimondta volna, hogy egyek belőle.
Azután itt van ez a málé ami ugyebár édesség, de mammaróza már is rácáfolt egy sós változattal, de a lényeg, hogy ezt sütni kell.
Azután vót még a görhe, ami egy pogácsaszerű mittudoménmicsoda, meg azt se, hogyan csinálták.
FIGYELEM! Ezen ételek elnevezése, elkészítésének módja akár településenként is változó volt, még a néprajzi lexikon is tanácstalan ezügyben.
Ezért maradjunk annyiban ahány ház annyi szokás :)))

Reménykedjünk, hogy ezek az ételek örökre a múlté maradnak, mert ugyebár amikor ezek mindennaposak voltak az egy egészen más világ volt...

mammaróza   2012. október 15.

Dzsaguár! Lehet, hogy nem is lenne olyan nagy baj, ha mondjuk egy héten egyszer ezen ételek az asztalunkon lennének, a sok E-betűs nemtommik helyett!!:)

dzsaguar   2012. október 15.

Kedves mammaróza! Más hozzászólásaimban már többször hangoztattam én kissé konzervatív ember vagyok ez okból nem sok E-betűs holmit fogyasztok. Az a betűsöket tolerálom, úgy mint:
a kolbász, a szalonna, a zsíroskenyér az alma.
a hús a fagyasztóból, a baromfi a disznó az udvarról(ólból) na jó
a sör a boltból, a pálinka nem a boltból, a bor a pincészetből :)))

dzsaguar   2012. október 15.

mammaróza, én fentebb inkább arra gondoltam, hogy a kukoricás ételek fogyasztását ne a kényszer, hanem csak a változatosság a nosztalgia a hagyományőrzés hozza elő.

ági mama pontosan értette mire gondoltam, valamikor a kukoricás ételeket nem a bőség zavarában fogyasztották.
persze ma már a kukorica se olcsó, ezért nem is tudom.... :)

Mária képei   2012. október 15.

arról sem felejtkezzetek el,hogy a lisztérzékenyek diétájában nagyon jól felhasználható a kukorica liszt és dara

dzsaguar   2012. október 15.

Igazad van kedves Mária, könnyen beszél aki nem dadog :)

Mária képei   2012. október 15.

dzsaguar tettem fel neked egy képet vagy két hete az a címe Dzsaguarnak,nem jó a kép,csak szerettem volna ha látod

mammaróza   2012. október 15.

Dzsaguar! Nincs baj! Én is szívesebben eszem az "a" betűs kajákat. ... Igen, de szép is volt, mikor csak elkaptam egy csirkét az udvaron és mire a nagyok hazajöttek a munkából, az iskolás kisjány megfőzte a vacsorát!!! .. az az íz már csak álmomban jön elő a számban!.):) Most bezzeg állhatok sorba húsért ... arról nem is beszélve, hogy az előttem álló hölgy a hentessel csontoztatja ki a csirkecombokat!!:):):)

dzsaguar   2012. október 15.

Kedves Mária, köszönöm még egyszer. Az jelenet tényleg szívem csücske :)

Mária képei   2012. október 15.

gondoltam dzsaguar azért fotóztam le neked , mi is nagyon szeretjük a képe és a rézkarcot is,sajnos csak másolatunk van

Bányászlány   2012. október 16.

...hát gyerekek engem már a kukorica dara úgy, ahogy van hidegen hagy, mivel annyira beteltem ezzel a jóízű trécseléssel itt fennen, egészségünkre váljon! :-)))

dzsaguar   2012. október 16.

Bányászlány, ha már pénzt adtál érte, csinálj vele valamit! Ha sokáig őrzöd valami károsodás éri :))

dzsaguar   2012. október 16.

Kedves Mária! Lehet, hogy most én leszek az inda hülyéje (rajtam kívül mindenki tudja a választ), de mégis felteszem a kérdést:
Hol? :)

csuru   2012. október 16.

Es mennyire jo a tejes puliszka, vagy szilvalekvarral a puliszka!!!

csuru   2012. október 16.

Bocsanat nem is lekvar , hanem kemenyre fozott szilvaiz, amit most rezust hianyaban a lerben fozok kemenyere, amivel nagyon jo a szilvaizes derelye. Ugye?
Szombaton emlegettelek az unokaimnak:))) Kedves dzsaguar!, megmagyarazvan a kicsinek, hogy mit jelent a "..kisirtam..

Bányászlány   2012. október 16.

...na jó, nem bánom, de csak is az édes változat jöhet számításba....:-)))

dzsaguar   2012. október 16.

csinálj valamilyen édeset Bányászlány, de mutasd is meg! :)

dzsaguar   2012. október 16.

franczk, mire gondolsz? erre itt fent, vagy erre itt:

http://indafoto.hu/dzsaguar/image/16953719-8cf4dc77/user

... mert közben csuruval elkalandoztunk ide :)

franczk   2012. október 16.

A kukoricamáléra gondoltam, erre itt fent. Ha jól emlékszem, utoljára a nagymamám sütütt olyat.

dzsaguar   2012. október 16.

értem kedves csuru :))
a lekváros derelye is nagyon finom. néha szokott mákos is lenni. a mákos kívül is mákos, nem morzsás. mézzel szoktuk enni.
fentebb szó volt róla, hogy változik az ember. nos derelye ügyben nem változtam, mióta eszem tudom nagyon szeretem. akármivel van töltve :))

dzsaguar   2012. október 16.

igen franczk, ez már a múlté. ma már csak nosztalgia :)
próbálkozunk vele, azután megállapítjuk léteznek ennél sokkal finomabb dolgok :))

franczk   2012. október 16.

Biztosan vannak finomabb dolgok is. Ha jól emlékszem, akkor a kukoricamálé a kevésbé tehetős emberek csemegéje volt valamikor. Most úgy megkívántam!

dzsaguar   2012. október 16.

így van franczk, erről is volt szó fentebb. tudom ezzel nem oldom meg a problémádat, de így virtuálisan szívesen megosztom veled ezt a málét :)))

Bányászlány   2012. október 17.

.úgyis előttünk a hosszú hétvége, egy jó kis málé sütés mindenképpen belefér....

dzsaguar   2012. október 17.

ennyi maradt franck, fogyaszd belátásod szerint :)

Bányászlány   2012. október 18.

Jelentem, feladat idő előtt végrehajtva. Ma reggel 1/2 6 körül megszületett...bár kicsit lapos, kissé más, mint a többi, eddig megszokott, de mégis csak a miénk...nem tudom eljutok e valaha, abba a tudaton kívüli állapotba, hogy akár 10 darabot is magamévá tegyek akár csak Dzsaguár azt hősiesen megtette. :-))
http://indafoto.hu/banyaszlany/image/17067957-9f6d0dbd...
http://indafoto.hu/banyaszlany/image/17067959-9814b7bd...
http://indafoto.hu/banyaszlany/image/17067967-3c01107e...

dzsaguar   2012. október 18.

Kedves Bányászlány! Egy kis gyakorlással könnyen eljuthatsz ebbe az állapotba. Amidőn testsúlyod eléri, illetve kissé meghaladja a száz kilogramot, akkora nem okoz gondot ebből a dologból egy vasárnapi ebéd után öt darabot magadévá tenni :)))
a másik öt előétel volt vacsora előtt :)

Bányászlány   2012. október 18.

....kiváló beleérzésseddel most aztán igazából érzékeny pontra tapintottál, az "egy kis gyakorlás" roppant jól megy nekem, látod, pontosan ez az, ami visszatart a gyakori sütögetésektől.....a hatvankilenckilósnak ezesetben a délelötti 4 már bizton tudom soknak számít ! (?) :-)))

dzsaguar   2012. október 18.

szerintem nem vészes. amikor ez az étel mindennapos volt, a száz kilós ember ritkaság lehetett.
ne fogd vissza magad! :)))
megyek alkotok valami egyszerűt... ha jól sikerül megmutatom :)

Bányászlány   2012. október 18.

..ne tedd ezt velem, hová fog vezetni ez az út, ami számodra egyszerű az nekem meglehet maga a paradicsomi csábítás.....(na, azért csak ess neki, improvizálj valami nagyszerűt!)...:-))))

dzsaguar   2012. október 18.

nem improvizálás volt, előre megfontolt szándékkal készült:

http://indafoto.hu/dzsaguar/image/17069237-7e6c8b1d/user

nagyvonalakban ennyi a konyhai tudományom. ezzel már nem árt óvatosabban bánni

Zsazsa anyo   2012. október 18.

Ez a málé édes? Még soha nem ettem, csak hallottam róla. Elárulná a feleséged a receptet?

dzsaguar   2012. október 18.

szerintem szabvány, csak kristálycukor volt szórva a tetejére, és sütés közben egy édes máz képződött. utánajárok :)))

dzsaguar   2012. október 18.

3 tojás, 1,5 pohár cukor, 1 pohár étolaj, 3 pohár kukoricaliszt, 1 sütőpor, 1 pohár tej. A hozzávalókat összekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét kristálycukorral meghintjük és 200-220 fokos sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

Bányászlány   2012. október 19.

...ez sokkal jobban hangzik, az enyém kissé keménykés lett, de ott lényegesen több kukoricaliszt volt írva. (van különbség ez esetben a dara és a liszt között?)

dzsaguar   2012. október 19.

Bányászlány, erre nem tud az illetékes válaszolni. ha nagyon bejött próbálkozzál. ;)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban