_
ARAD
  • 2012. júl. 10.
  • 212
  • 8
  • 5
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Háttérben a magyarok által emelt kegyeleti szobor az 1848.október 6-i aradi vértanúk emlékére, előtérben a románok a hősök név nélküli ellenszobra.
Gyártó: OLYMPUS IMAGING CORP. VR310,D720
Fókusztáv: 4.2mm
Rekesz: f/7.9
Zársebesség: 1/407
ISO: 80
Készült: 2012. júl. 07. 13:09
Kevesebb
Több

tacsifoto   2012. július 16.

Azt hiszem Kolozsváron láttam, hogy a rusztikus Magyar Színházzal szemben építettek egy másik színházat. A kettő szembenéz egymással.

Nálunk meg mi van? Szegény szovjet elesett katonákat még holtukban sem hagytuk békén, kiforgattuk áthelyeztük a temetők legelhagyottabb zugaiba.Az átkosban felállított összes szobrot eltávolították. Nem csak a politikai tárgyúakat, hanem a legártalmatlanabb témájúakat is pusztán azért, mert a stílusuk "szocialista realista." Az átkosban meg fordítva történt minden. Lassan nem lesz mit tanulmányozniuk a történészeknek.
Már most féltem a Várkerületi "ottfelejtett" munkásszobrot. A városrendezéskor félő, az is áldozatul esik majd.

tacsifoto   2012. július 16.

Bocsánat ezért az eszmefuttatásért, ha úgy érzed, nem ideillő, nyugodtan töröld.

csiri40   2012. július 16.

Nekem az anonimitással volt bajom...... sehol egy tábla, egy utalás, csak vonulás ----- az ősök megérdemlik, hogy kiírják a nevüket, főleg ha egy történelmi esemény vértanúi.... Ezért szememben kiemelt a Zala György szobor, mert mindegyik vértanú, nemzetségi megkülönböztetés nélkül, egyforma mell-domborművet kapott, nevének és korának megjelölésével....

tacsifoto   2012. július 16.

Nem igen tudok hozzászólni, hisz nem láttam valójában ezt a szoborcsoportot. Talán a szobrászművésznek épp ez volt a koncepciója: a névtelenség, mint például az ismeretlen katona sírja stb....

franszoá   2013. március 03.

A koncepció itt a halálukban is győztes névtelenek felmagasztalása lehetett.Azért a diadalív, amiremég egy emeletet ráhúztak, hogy magasabb legyen.Egyértelmű hogy ellenszobor, mert az új hatalomnak 1948-49 nem ünnep, pláne nem márc.15 a magyar zászlókkal.

Kedvencnek jelölték
Albumokban