_
Fertőrákosi Kis-kápolna
  • 2015. okt. 27.
  • 393
  • 10
  • 13
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Fertőrákos Fő utca 242. házal szemben

A falun kívül a Balf felé vezető út mentén állították 1714-ben azt a kis kápolnát, amely ráccsal elzárt fülkében egy Szűz Mária szobrot foglalt magában. Ez a kis kápolna egy 6 méter magas, valószínűleg mesterséges dombon állt.

Mikor a Kisrákosi utca kiépült, egy Kamper nevű halász 1936-ban házhelyéhez ezt a területet is igényelte. Az engedélyt azzal a feltétellel kapta meg, ha a kis kápolnát a falu felé viszi, és azt faragott kövekből újra felépíti, valamint új szobrot állít a régi helyére.

A Halász-kápolnának nevezett építmény homlokzatán kőkereszt, a bejárata felett német szöveg.
Magyar fordítás::
stennek, a legszentebb Szentháromságnak, továbbá Isten anyjának, Máriának tiszteletére készíttette el ezt a kápolnát nemes Emirelk Franck János Máté úr, őfelségének a dicső római katolikus Hohenzollernnek a kürtöse, és az ő házastársa, Anna Katalin. Történt ez 1714. május 1-jén.

nevetnijo   2015. október 27.

Kinyitják ezt a kis kápolnát, belülről is meg lehet tekinteni?

tacsifoto   2015. október 28.

Valószínű, hogy idegenvezetéskor és körmenetkor (ez a második stáció a körmeneteknél) kinyitják. Fertőrákoson létezik egy kisvonatos program: „Fertőrákos hét csodája” abban ez a pont is szerepel. Mindig készülök rá, hogy egyszer részt veszek benne, mert ezek a „csodák” elég messze esnek egymástól.
Befotóztam, igen jelentéktelen kép lett belőle. Bekukucskálva a látvány is csalódást okozott, ugyanis egy lourdes-i Mária szobor áll az oltár közepén, ami a 20. század elejére utal. Ez az a bizonyos típus szobor, ami elárasztja a katolikusok világát.
A kápolna belsejét nem tudtam jobban lefotózni, mert a gépem lencséje nem fért át a rácson.

nevetnijo   2015. október 29.

Ehhez a kápolnához valami régebbi szobrot képzel el az ember. Sopront már régen felírtam a bakancslistámra, most ez is felkerült. Hogy mikor jutok el azt még nem tudom.

tacsifoto   2015. október 29.

Pedig igyekezned kell.... Fertőrákos már önmagában megéri. A kőfejtőt és a barlangszinházat csodálatosan helyrehozták, van ott minden.... csak remélni merem, hogy a mi Várkerületünk is elkészül egyszer (eredeti dátum aug. 20, de még mindig teljes ott a káosz) és most igazán szép a város, bár túlzsúfolt, másfélszer ennyi ember lakja, ment amennyi az infrastruktúra kapacitása. Megértem, hogy nem tudnak lépést tartani ezzel a népesség szaporodással. le.

nevetnijo   2015. október 30.

Remélem egyszer csak eljutok hozzátok. Utoljára osztálykiránduláson jártam Sopronban, a kőfejtőben is voltunk. De ugye ez ezer éve volt... :))))

tacsifoto   2015. október 30.

Feltételezem, hogy néhány éve. Rengeteg változás történt a városban és kö9rnyékén. Nem lehet lépést tartani vele.

anna schwelung   2015. november 03.

nevetnijo: Egy időben jártunk ott, mert én is ezer éve már, hogy Kőfejtőztem. :-)

tacsifoto   2015. november 10.

Igen, milyen érdekes, hogy nem csak térben, de időben is el lehet kerülni egymást. Legfőbb ideje, hogy újra jöjjetek, mert teljesen megújult és megszépült a kőfejtő a barlangszínházzal együtt, .

nevetnijo   2015. november 10.

Érdekes ez az idő és tér fogalma. Jó lenne egy kirándulást szervezni hozzád, egy indafotósat, jó kis fotózással egybekötve.

tacsifoto   2015. november 11.

Nem is rossz ötlet, akkor egyszerre többen is összeismerkedhetnénk, és jó társaságot alkotnánk. Ln a magam részéről már több ilyen internetes ismerősök találkozóján is voltam (egyik sem volt indafotós) és nagyon kellemes volt.

nevetnijo   2015. november 11.

Akkor már "csak" meg kell szervezni a találkozót.

tacsifoto   2015. november 11.

Hát az már szinte semmiség.:D Mindenképpen úgy javaslom, ha már mennek a buszok a Fertő tóra, mert azt is érdemes megnézni. Utána fogok nézni, hogy télen nyitva van-e a kőfejtő.

Kedvencnek jelölték
Albumokban