_
Fertőrákosi Kis-kápolna felirata
  • 2015. okt. 27.
  • 391
  • 4
  • 4
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Fertőrákos Fő utca 242. házal szemben

A falun kívül a Balf felé vezető út mentén állították 1714-ben azt a kis kápolnát, amely ráccsal elzárt fülkében egy Szűz Mária szobrot foglalt magában. Ez a kis kápolna egy 6 méter magas, valószínűleg mesterséges dombon állt.

Mikor a Kisrákosi utca kiépült, egy Kamper nevű halász 1936-ban házhelyéhez ezt a területet is igényelte. Az engedélyt azzal a feltétellel kapta meg, ha a kis kápolnát a falu felé viszi, és azt faragott kövekből újra felépíti, valamint új szobrot állít a régi helyére.

A Halász-kápolnának nevezett építmény homlokzatán kőkereszt, a bejárata felett német szöveg.
Magyar fordítás::
Istennek, a legszentebb Szentháromságnak, továbbá Isten anyjának, Máriának tiszteletére készíttette el ezt a kápolnát nemes Emirelk Franck János Máté úr, őfelségének a dicső római katolikus Hohenzollernnek a kürtöse, és az ő házastársa, Anna Katalin. Történt ez 1714. május 1-jén.

Balla Béla   2015. október 28.

Ezt a Kis-kápolnát számtalanszor megörökítettem - amikor arra jártam. Zavart, hogy a szöveget nem teljesen értettem - értelmeztem. Most, hogy már a történetét is megismerhettem, bizonyára felkeresem újra egy sopron környéki kirándulás alkalmával. Köszönöm "tacsifoto"! :-))

tacsifoto   2015. október 29.

Szívesen. Hát nem könnyű a szövegét megérteni, pedigelég jól beszélem a német nyelvet. A betűk is régiesek, archaizálók, de az a jó benne. Kora tavasszal egy 1300-ből való latin feliratú kőtábla fordításából derült ki, hogy ott volt városunk első iskolája....büszke vagyok rá, mert én bukkantam erre a kőlapra, egy udvar leghátsó, csalánnal borított részén...

Balla Béla   2015. november 01.

Kívánok sok szép - ehhez hasonló - felderítő munkát. Én meg decemberben újra meglátogatom a kőfejtőt, mert legutóbb mikor arra jártam zárva volt felújítás miatt. :-)

tacsifoto   2015. november 01.

Igen, már nyitva van, de azért nézz utána, télen is működik-e,

Kedvencnek jelölték
Albumokban