_
Kenyérgombóc készítés
  • 2011. máj. 29.
  • 3880
  • 0
  • 8
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A szárított kenyérdarabokat reggel tálba téve vízbe áztatom. Mikor teljesen puhára ázott, amennyire csak tudom, kifacsarom belőle a vizet, majd mennyiségtől függően hozzáteszek 1-3 egész tojást, megsózom, kissé megborsozom, majd kézzel alaposan összedolgozom. Ha túl lágy a gombóc formáláshoz, annyi zsemlyemorzsát adok hozzá, hogy erőteljes, gombóccá formálható masszát kapjak. Az elkészült masszából gombócokat formálok. Erősen össze kell formázni, majd vizes kézzel a gombóc felszínét simára dolgozni. Forrásban lévő vízbe rakjuk a megformázott gombócokat, és körülbelül 10 percig főzzük (ez függ a gombóc nagyságától is), de ne túlságosan lobogó vízben, nehogy szétfőjön. Pár perc után a gombócokat merítő kanállal a felszínre segítjük, majd ha mindegyik gombóc alaposan átforrt, tálalásra kész.

A gombóc előnye, hogy több nap után is puha marad. Ajánlható mártásos húsételek, valamint sóska, kapor, paradicsom és egyéb mártások mellé. Ha maradék, több napos gombócunk van, azt sem kell kidobnunk, hanem kb. 1 cm vastagságúra felszeleteljük, olajban mindkét oldalát kissé átsütjük, végén ráütünk 1-2 rántottának előkészített tojást és úgy tálaljuk. Csemege uborkával gyors és fenséges étel.

A képen látható kenyér mennyiséghez 3 egész tojást adtam és 19 db közepes nagyságú gombóc lett belőle.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/30
ISO: 125
Készült: 2011. máj. 29. 08:17
Kevesebb
Több

Zsazsa anyo   2011. június 03.

Tacsi! Ma sem keltem fel hiába! Gazdagabb lettem egy új
recepttel! Szép napot kivánok!

tacsifoto   2011. június 03.

Szia Zauzsa!

Bátran ajánlhatom, hogy próbáld ki. Nem fogsz csalódni benne. Éppen tegnap ettem "tábori" ebédként sült gombócot, 2 tojással leöntve. Pompás volt, és pukkadásig jól laktam. Nem is szabadna ennyit enni:)))))

kamu   2011. június 04.

De hol a gombóc????????????????????????????
és mennyi domba kell bele?
Ez a mennyiség hány kg. húshoz elegendő???
stb., stb., stb., stb., stb., stb., stb., stb., stb., stb.,
Csupa kérdés az életem.
(azért adtam neki 1 pipát)

tacsifoto   2011. június 04.

kamu: az előtte lévő képen látható egy tányérban az elkészült ebéd. Miért kéne bomba bele? Csak nem vagy titkos terrorista?

Gomba meg pláne nem.... Gombócba? Ki hallott már ilyet.
Ez ez adag annyi húshoz elegendő, amennyit meg tudsz enni és venni. 1 adag ebédhez átlag 2-3 gombócot szoktak enni, de a jó étvágyúak többet.

Köszönöm a kedvencelést. Megkaptam a képeket a gombócról és a nejedről, egyik szebb, mint a másik. Egyáltalán miért nem teszed fel az indafotóra a képet?

tacsifoto   2011. június 04.

Apropos: melyik a gombóc, és melyik a nejed?
Csak azért kérdem, ha találkozunk, megismerjem őket.

kamu   2011. június 04.

Ezt az utolsó mondatodat továbbítom