_
az ország legnagyobb távcsöve
  • 2015. szept. 14.
  • 690
  • 6
  • 0
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
RCC távcső, Tanyasi Tahó, 2015, a részlet és az egész kölcsönös értelmezése.

A piszkéstetői RCC távcső észlelés közben. Hosszú expozíciós HDR felvétel.
Az RCC a Ritchey-Crétien-Coudé nevek rövidítése, és a távcső optikai rendszerére utal. A Ritchey-Crétien optika egy a közepén átfúrt homorú forgási hiperboloid főtükörből és egy domború forgási hiperboloid segédtükörből áll, a főtükör furatán kilépő fénynyaláb a tükör mögötti felületen hozza létre a képet. A piszkés-tetői távcső főtükre 101 cm átmérőjű, Ritchey-Crétien elrendezésben a fókusztávolság 13,6 m és 150 mm átmérőjű képet tud élesen kirajzolni, amely egy 43 szögperc (kb. másfél Hold-átmérő) méretű terület az égbolton. Az optikai rendszer életlensége néhány tized szögmásodperc, amit általában lényegesen leront a légköri nyugtalanság miatti élesség-veszteség, Piszkés-tetőn ritkán lehet 1 szögmásodperc felbontásnál jobbat elérni, tipikus az 1,5- 2 szögmásodperc (kb. 0,1 mm a képsíkban).
A távcső átállítható Coudé optikai rendszerbe is, akkor a fókusztávolság 39 m lenne és a kép a kupola egy alsóbb szintjén keletkezne, de erre az elmúlt 41 évben még soha nem került sor.
A távcső a jénai Zeiss művekben készült, 1974-ben helyezték üzembe, és ez volt az első távcső az országban, amit eleve számítógépes vezérléssel láttak el. A vezérlő számítógépet a magyar VILATI készítette. Az idők folyamán a vezérlő számítógép változott, de egészen 2013-ig az eredeti meghajtórendszer működött. 2013-2014-ben a magyar Hepenix cég teljesen átépítette a meghajtórendszert is és a vezérlést is. Az új rendszer lehetővé teszi a távészlelést, ezért az észlelő csillagásznak ki sem kell mennie a kupolába. Nem is megy ki, ezért tudtam én ott nyugodtan fényképezni.
Gyártó: PENTAX K-r
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 10.000 s
ISO: 3200
Készült: 2015. szept. 13. 21:12
Kevesebb
Több
Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban