_
olaszok bringón
  • 2013. szept. 29.
  • 71
  • 6
  • 7
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gyártó: OLYMPUS IMAGING CORP. VR360,D760
Fókusztáv: 12.1mm
Rekesz: f/4.7
Zársebesség: 1/50
ISO: 125
Készült: 2013. szept. 29. 11:30
Kevesebb
Több

iiilona   2013. október 08.

Nen kérdezted meg, hogy érzik magukat.Bár, nagyon szeretik Magyarországot.
Vannak ismerőseim, tudom tőlük. Romániát, Albánia előtt emlegetik, habár a nyelv miatt sokkal könnyebb értekezni, itt nekik.

ibi67   2013. október 08.

Nem kérdeztem, olyanokat mondogattak a mellettük sétáló lányokra, hogy jobbnak láttam nem beszélni. 6 évig éltem Olaszországban, sok erdélyi kifejezést is megtanultam. Férjem erdélyi ismerőseimen keresztül értette meg, hogy Magyarországon sem egységes a nyelv. Néha románul szidtak, mert olaszul válaszoltam a kérdésükre, és meg voltak győződve, hogy beszélek románul, mondták, ne játszam az eszemet, válaszoljak románul. Nem beszélek, csak értettem a kérdést, mert hasonlít az olaszra. Talán több az "u" betű benne.

Néha annyira jól elvannak és vadulnak az olasz fiatalok, hogy jobb hagyni őket, egymás közt.

ibi67   2013. október 08.

Előtte sokat vitatkoztunk, igaz, mindig Pesten éltem, olasz férjemmel, hogy olaszul sokkal több a dialektus, mint magyarul. Bergamóban pedig erdélyi barátaink "pityókáról" és "murkról" beszéltek, hallhattunk felvidéki kifejezéseket, szóval, érdekes tapasztalat volt. Kevés magyarországi magyar dolgozik Bergamóban (főleg a Ryanair-nél), viszont rengeteg erdélyi és felvidéki magyar dolgozik, sok szektorban (kórház, irodák, építkezések, call centerek, idős gondozás). Szóval, tágabb lett a világ Bergamóban.

iiilona   2013. október 08.

Egy napot töltöttünk, 2003-ban Bergámóban. Mikor behúzott a buszunk a parkolóba és szálltunk le a buszból, 3 csajszi is ugrott a nyakunkba, Hargita megyeiek....tapsikoltak örömükben. Közben mi csak néztünk, hogy kinek az ismerősei. Aztán kiderült, hogy csak nagyon megörvendtek nekünk, mert ők is Hargita megyéből voltak. Nagyon kedvesek voltak, és gyorsan elmondták, hol lehet olcsón enni. Sőt egyikük jött velünk és teljesen átvette az idegenvezető szerepét. Csak jó emlékeim vannak onnan.
A murok és a pityóka tényleg erősítik a szabályt, a magyar nyelv sokszínűségét. Már a kvíz játékokban is szerepelnek. :) Igy szép és kerek a világunk.

ibi67   2013. október 08.

Nagyon sokan voltak Hargita megyéből. Éveken keresztül, ha juhtúrót akartam enni, Hargita megyeit kaptam. Hargita megyei péktől vettem a kenyeret, mert az olasz kenyérbe nem tettek elég sót. Szép évek voltak, csak munka nélkül maradtunk. Érdekes, most Pesten vagyunk itthon és Bergamoban otthon. Nagyon finomak a Hargita megyei tejtermékek, a kolbászt is abban az üzletben veszik a magyarok, karácsonyra savanyú káposzta (levél is) és tejföl is ott kapható.

iiilona   2013. október 08.

Ezeket az ízeket ha megkóstoltad, nem igen felejted el. Nekünk annyira természetes, hogy mikor nem azt vásároljuk, akkor tapasztaljuk a különbséget.
Nem tudom, mikor mi voltunk, már létezett-e ez a hargitai üzlet ott. Mi viszont valami helyi specialítást kerestünk, olcsóm, ebben segített a Gyergyói lány, aki velünk maradt. Egy kifőzde lehetett, a kertben hosszű és kerek faasztalok voltak. A csaj segített, megrendelte amit akartunk, megbeszélte a termetes asszonysággal, hogy mikor jövünk vissza. Nagyon finom ételt készített a lányával, mire jöttünk vissza, Volt csirke és hal, rengeteg sült zöldséggel és gyümölccsel, természetesen paradicsomos szószban tocsogva, és az elmaradhatatlan metélt tészta. Minden asztalra egy egy nagy tál, annyit ehetünk, amennyit akartunk és nagyon keveset fizetünk. Még bort és frissen csavart narancslevet is kaptunk.
A látnivalókról nem is beszélek, milyen panoráma fogadott fenn várból. Ennek is 10 éve és milyen szívesen vissza mennék egy kicsit több időre.
Nem csodálkozom, hogy ott otthon érzitek magatokat. Talán történik egy kis csoda. :)

ibi67   2013. október 09.

Az egyik legjobb bolt a hargitai. A várat fel is újították. Sajnos, most már kevés kifőzde van. Amikor megyünk, sorra zárnak be a helyeink, sajnos. Nyáron vannak "sagra"-k, az oratoriumok mellett is szerveznek ebédeket, vacsorákat. Ott jól főznek és olcsók.

A bergamoi ételek közül a nyuszival sose tudtam megbarátkozni, és a polenta-t (puliszkát) nehezen emésztem meg. Kicsit sok vörösbor kell a polenta-hoz.


Különben a Ryanair-rel oda lehet repülni (néha oda-vissza megúszható 35 euroból az oda-vissza utazás), a szállás egy kicsit drága, 50 euro/2 fő.

Kedvencnek jelölték
Albumokban