_
DSC 5638 London, Tower
  • 2014. jan. 17.
  • 71
  • 4
  • 4
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
http://www.fuggetlenutazo.com/utazas/Anglia/London/Tow.../

Az ezeréves épület volt már palota, börtön, kincsestár, állatkert és csillagvizsgáló is. Hódító Vilmostól VIII. Henrikig minden angol uralkodó itt lakott. 1303 óta a Tower őrzi a koronaékszereket – ezeket s a fegyverkiállítást mindenképpen látni kell. Az épület tetejéről csodás panoráma nyílik a városra.
Szokás volt, hogy az uralkodó a Towerben töltötte a koronázása előtti éjszakát, és innen vitték díszkísérettel a Westminsterbe. A koronaékszerek közül a legértékesebb Viktória királynő koronája, mely 1838-ban készült. A korona csúcsán a világ második legnagyobb afrikai gyémántja látható. A híres Koh-i Noor gyémánt az anyakirálynő koronáját ékesíti, mely a babona szerint a férfiakra bajt hoz, csakis nők viselhetik... A brit koronaékszereket védő vitrin előtt nem lehet ácsorogni, egy mozgójárda viszi el a látogatókat előtte, de meg lehet ismételni a kört.
A Tower udvara és kültere kivégzőhelyként is működött. Itt végezte Morus Tamás és Boleyn Anna is. Az I. világháborúban 11 német kémet itt lőttek főbe, és német kém volt az utolsó személy is , akit itt végeztek ki 1941-ben lőtték főbe. A Beauchamp Towerben látható Hitler követe, az 1941. májusában itt raboskodó Rudolf Hess falba karcolt autogramja.
III. Richard itt gyilkoltatta meg 1483-ban unokaöccseit, hogy ő lehessen a király. A kis hercegek földi maradványait csak 200 évvel később, egy tatarozás során találták meg egy szűk csigalépcső alá rejtve. A Westminster apátságban temették el őket. Az Árulók kapuján át vízi úton szállították az árulókat (Thomas More-t, Thomas Cromwellt, I. Erzsébetet) a Towerbe.
Boleyn Anna királynő, akit 1536-ban fejeztek le VIII. Henrik elleni árulás vádjával, néha a torony körül sétál..., hóna alatt a levágott fejével. Hm...
Noha a királyi család már nem lakik itt, a Tower hivatalosan királyi rezidencia maradt, így állandó őrsége van – ugyanaz az egység, amely a királynő testőrségét is adja a Buckingham Palace-nál. Az őrök, akiket Beefeaternek, marhahúsevőknek neveznek, maguk is turistalátványosságnak számítanak. Az őrök minden este végrehajtják a Kulcsok Szertartását és a tornyot bezárják éjszakára.
Évszázadok óta legalább hat-nyolc holló lakott a Towerban, bár nyomot hagytak maguk után, nem lehetett elűzni őket, mert a legenda szerint, ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul az egész birodalom. 1946-ban a háború után azonban egy rövid időre eltűntek. Manapság nem is tudnának elrepülni, mert megkurtítják a szárnyukat.
Gyártó: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/8.0
Zársebesség: 1/250
ISO: 100
Készült: 2013. aug. 17. 10:23
Kevesebb
Több
Kedvencnek jelölték
Albumokban