_
DSC 4587 Salisbury Katedrális
  • 2014. jan. 17.
  • 96
  • 7
  • 2
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Geospace.hu:
Salisbury Cathedral, Salisbury

Sarum története:
A katedrális első helye egy Stonehenge közelében lévő domb volt, amelyen először egy vaskori telep, majd egy római város létesült.
A normannok egy várat és egy kis katedrálist emeltek a helyen, amelyet Sarumnak neveztek el.
Azonban nézeteltérés volt a vár lakói és a katedrális hívei között. Herbert Poor püspök pedig elhatározta, hogy új katedrálist építtet vízben gazdagabb birtokán. Mert a régi Sarumnak rossz volt a vízellátottsága.
A püspök még a munkák megkezdése előtt meghalt, a fivére lett a következő püspök. Richard Poore megkapta a pápai engedélyt és hozzálátott a terv megvalósításához.
Új Sarum néven egy közösség települt meg az új katedrális körül, ebből fejlődött ki a mai Salisbury.
A katedrális amellett, hogy gyönyörű, több dolog miatt is különleges.
A templomhajóban található egy 1368-ban készült óra. Nincs mutatója, de az órákat üti. Ez talán a világ legrégebbi, ma is működő órája. amikor 1956-ban restaurálták, már több, mint 5 milliószor ütötte el az órát.
A katedrális alapozása csak alig valamivel mélyebb, mint egy méter, ami ilyen hatlmas épületnél(144m hosszú és a hajó 25m magas) szokatlan és első hallásra talán merésznek tűnhet. Azért járhattak el így, mert az épület széles, természetes alapokon nyugszik, egy réteg kvarckavicson. Azt, hogy mennyire biztosan áll, kora is bizonyítja. 1220-ban rakták le az alapkövet. 1225-ben szentelték fel az első három oltárt, a főépület megépítéséhez 33 évre volt szükség, 1258-ban szentelték fel.
További különlegessége még ennek a katedrálisnak a tornya. 123m magas, ez Nagy-Britannia legmagasabb tornya.
1285 és 1315 között sisakos tornyot építettek a katedrálishoz. Az építkezéshez 6500 tonna követ használtak fel! (Egy faváz köré építették a torony sisakját, amely még ma is látható.)
A hatalmas súly azonban megvetemítette a tornyot tartó négy pillért. Íveket és támpilléreket emeltek, hogy javítsák a súlyelosztást. Ennek ellenére, amikor négy évszázaddal később Christopher Wren (többek között a londoni Szt. Pál tervezője) megvizsgálta a torony csúcsát, 75 cm-es elhajlást talált. Vasrudakkal erősítette meg, így azóta nem ferdült tovább.

Ken Follett - A katedrális
A regényben szereplő Kingsbridge városka nem létezik,
viszont a katedrálist az író létezőkről mintázta,
többek között Salisbury katedrálisa adott ihletet.
Gyártó: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/3.5
Zársebesség: 1/15
ISO: 1400
Készült: 2013. aug. 14. 18:25
Kevesebb
Több

iiilona   2014. január 17.

Gyönyörű felvételek.
Köszi az ismertetőt.

Kedvencnek jelölték
Albumokban