_
Megyei könyvtár, Veszprém
  • 2021. febr. 11.
  • 221
  • 11
  • 4
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
"Az eredeti épület a Püspöki Jószágkormányzóság számára készült el 1902-ben Schmahl Henrik tervei alapján, eklektikus stílusban, neogótikus jegyekkel. Az épületet körülölelő díszkertet, az ún. Püspökkertet - Padányi Bíró Márton alakíttatta ki a 18. században, amelyből a 20. századra csak a vadgesztenyefák maradtak fenn.
A feltöltések ellenére, még ma is Veszprém belvárosának legmélyebben fekvő részén álló épület homlokzatán lévő címer Csikász Imre alkotása, az egyik saroktornyon látható terrakotta mellszobrok pedig a korabeli város és megye jeles személyiségeit ábrázolják: Csenkey Géza törvényszéki elnököt, Rainprecht Antal jószágkormányzót, Fenyvessy Ferenc főispánt és Szeglethy György polgármestert. Oromzatán az építtető Hornig Károly püspök fantáziacímere látható.
Az épület az 1945-ös államosítást követően működött élelmiszerüzletként, vendéglátóegységként, volt ifjúsági ház, tervezőiroda és lelkészi hivatal. A hányattatások után 1968-ban a Megyei Könyvtár költözhetett az épületbe és ekkor vette fel az intézmény Eötvös Károly nevét is...."
Gyártó: Nikon D3000
Fókusztáv: 110mm
Rekesz: f/7.1
Zársebesség: 1/800
ISO: 100
Készült: 2017. júl. 19. 10:37
Kevesebb
Több

anna schwelung   2021. február 16.

Örülök, hogy tetszik!
Erzsébet, gondoltam egyet, kikerestem a tudnivalókat.
Szó van benne Csikász Imréről is. ...aki az Ülő lányt szoborta. :-)

aZÉva   2021. február 18.

A munkahelyemen a folyosó végéről erre az épületre látok rá :)
Ha a könyvtárnak hátat fordítasz, egy nem éppen impozáns, 10 emeletes épületet láthatsz, a Pannon Egyetem része.

Kedvencnek jelölték
Albumokban