_
Régi portál
  • 2013. okt. 28.
  • 414
  • 9
  • 3
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A két világháború között Közép-Európa legnagyobb illatszervállalatává nőtt az MM. Ekkor azonban már nem a cégnévben szereplő urak voltak tulajdonosai, hanem Bartha István. Molnár József és Moser János 1889-ben alapították drogériavállalkozásukat, és az első világháború után vette meg tőlük Bartha István, megtartva az eredeti, már bejáratott cégnevet. A Magyar utcai házat Bartha István építtette 1931-ben. A legfelső emeleten helyezkedtek el a hálószobák és lakosztályok, az első emelet termei teljesen egybenyithatók voltak, itt tartották a fogadásokat, nagyobb összejöveteleket. A földszinten működött a laboratórium. Ebben a házban sok kitűnő kölnit, krémet, hintőport, szappant, fogkrémet, szájvizet, hajszeszt, dezodort (már 1930-ban!), folttisztítót és hasonló terméket kísérleteztek ki. A portálon olvasható a főüzlet, Petőfi Sándor utca 11., valamint a fióküzlet, Váci utca 23. címe is. Persze a cég fénykorában sokkal több fióküzlet létezett, Bartha megvásárolt szinte minden eladó drogériát Budapesten. Sőt drogériás iskolát is alapított. Kartács utcai gyárában havonta 100 hektoliter kölnit készítettek. A céget 1949-ben államosították, a tulajdonos és családja Kanadába menekült.Az MM-illatszereket egyesek még mindig keresik, a cég jellegzetes színeit, az ezüst-kéket pedig az Azúr-boltok viszik tovább.
Még több:
http://www.mfor.hu/cikkek/Illatokban_utaztak.html
Kevesebb
Több

Puffancs   2013. október 29.

Én is nagyon szeretem ezt a helyet, csak nehéz autómentes pillanatot kifogni... - gyorsan alá is szerkesztettem a történetét, és utólagos engedelmeddel kipótoltam az általad idézett cikkel:-)

nevetnijo   2013. október 29.

Kár hogy nem hozzák rendbe... Persze, nyugodtan felhasználhatod, így legalább többen megismerkednek az épület történetével :)))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban