_
Mi ez 16
  • 2012. aug. 16.
  • 207
  • 0
  • 10
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Olympus E-420
Fókusztáv: 14.0mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/100
ISO: 100
Készült: 2012. aug. 16. 09:24
Kevesebb
Több

tacsifoto   2012. augusztus 16.

Ilyen nekem is van, szoktam is használni.
Nem írom még le, mi ez

dzsaguar   2012. augusztus 16.

itt lesz valami turipszság. ez nem az aminek első pillanatra látszik, legalábbis nem ott használják :))

tacsifoto   2012. augusztus 16.

Na, akkor leírom, minek gondolom: távolság számláló, térképolvasásnál használatos. Ha egy-egy túrára készülök, ezt vezetem végiga a térképen a megtervezett útvonalon, és akkor megmutatja nekem, mekkora a megteendő, vagy túra után számolva a megtett távolság. . Azért van több skálája, mert a különböző léptékű térképekhez alkalmazkodik.
Jól gondolom?

Lev53   2012. augusztus 16.

Tacsi kimerítő leírást adott ! Gratula ! :-))

tacsifoto   2012. augusztus 16.

Lev: mit nyertem? Remélem elméleti sétarepülést?

Annyira kimerítő volt?
A régi túráim (mert bakancsos túravezető volnék) azok igen, azok kimerítőek voltak, 30-40 km egy sereg szintkülönbséggel, több napi felszereléssel, de az évek múlásával egyre szelídülnek a túrák, végül már csak az van hátra, hogy az Erzsébet kert padján leülünk és én elmesélem, merre kirándulnánk, ha nem lenne mankónk, kampósbotunk, kerekes székünk, de leginkább fiatalabbak lennénk:)))))

dzsaguar   2012. augusztus 16.

na ilyen jószágról még életemben nem hallottam.
azt rögtön láttam, hogy nem nyomásmérő, de .... :)))

tacsifoto   2012. augusztus 16.

Nekem pedig van, igazolom Lev kérdését, é elég gyakran használom is. Mivel szintet nem tud mérni, ezért a magassági szintekkel be kell szorozni a kilométereket. Nem azt mondom, hogy halál pontosan, de nagyjából ki lehet mutatni vele a megteendő kilométerek számát, ehhez jön a magassági szorzó, plusz beszorozzuk kilométerenként a megfelelő számmal (minél nagyobb a társaság, annál alacsonyabb szorzóval) és kijön, hogy körülbelül hány órás túra várható.
Az eltévedés, elkeverés más dolog, az ebbe nincs benne, de pakliban igen...... Ezért van szükség arra, hogy egy túra órákkal a naplemente előtt véget érjen.....
Hála Istennek, az én túráimon még sosem éjszakáztunk szabadban. Mindig elértük a célt, és hegyi mentőknek sem kellett keresgélni bennünket.....
De ami késik, nem múlik, bár most már csak minimális túravezetést vállalok, és ha igen, mindig viszek magammal segéd túravezetőt.

Lev53   2012. augusztus 17.

Kedves Tacsi ! Én egy ilyen választól nem merülök ki ! :-))
Elméleti sétarepülésként ajánlom figyelmedbe a Légi fotók albumomat. :-))

tacsifoto   2012. augusztus 17.

Köszönöm az ajánlatot, egyszer már megnéztem, de most jutalmul még egyszer megnézem. Szeretem a repülős képeket -nézni-. Repülni kevésbé.