_
...egészben...a Pocem...

...egészben...a Pocem...

Chromcsi

  • 2013. júl. 22.
  • 905
  • 46
  • 15
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. 1862-ben 64 pincelakásban laktak családok, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Még 1970-ben is az északi és déli területeken 40 pinceházban 159 ember élt. Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30%-a ilyen barlanglakásokban élt.

1997-ben a barlanglakásokat egy szobrászokból álló csoport megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását. Az épületek helyrajzi számmal rendelkeznek, a felújítási munkálatokat a szakhatóság engedélyezte. Az eredeti állapotoktól eltérően az újjáépített házak közművesítettek (villany, víz…). A többek között a Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület segítségével megvalósuló felújítási munkák a befejezés előtt állnak, hamarosan alkotótelep megnyitását tervezik a tulajdonos művészek.

A közönség számára korlátozott nyitvatartással lesz látogatható a művésztelep, hogy a művészi tevékenységet ne akadályozza a folyamatos vendégjárás. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik. Ehhez kapcsolódik a következő link: http://www.pestiest.hu/cikk/61999/a_noszvaji_barlangla...
Gyártó: Canon PowerShot SX150 IS
Fókusztáv: 5.4mm
Rekesz: f/4.5
Zársebesség: 1/1000
ISO: 80
Készült: 2013. júl. 06. 14:06
Kevesebb
Több

Kati-ka   2013. július 23.

Szépen megörökítetted! Jó sorozat!

Chromcsi   2013. július 24.

Köszönöm Kati-ka, h velem tartottál! :)

irenne56   2013. július 24.

Értékes és még ma is élhető területet vásárolt a művészcsoport, dicsérendő kezdeményezés a felújítás! :)) Remekül megmutattad ezeket az értékes barlanglakásokat, azt hiszem, én is tudnék itt élni! :)) Egyszer el kell ide látogatni, megismerni személyesen ezt a területet! Köszi az infót és a fotókat! :)))

balmár   2013. július 24.

Nagyon látványos, szép fotó!!
Külön köszönet a leírásért!

Chromcsi   2013. július 25.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, érdekes, élményekben gazdag kirándulási célpont ez....

rezirezi   2013. július 25.

Szóval, amikor én arra jártam, egy teljesen más világba csöppentem. Érdekes, szép, igazi kincseket, értékeket rejtő vidék, de a szegénység általában érzékelhető volt. Pl. bementem egy boltba és alig volt valami választék, vagy hogy láttam még lovaskocsit és nem turistákat vitt..., stb.
Törökországban Kappadókkia nagy és sok területén számtalan barlanglakás látható és még vannak híresebb ilyen tipúsú lakások máshol is.
Magyarország büszke lehet a sajátjaira, bár arra nem, hogy a szegénység indokán jöttek létre.

Nagyon jó képekkel mutatod be a vidék építészeti stílusát. :)

Chromcsi   2013. július 27.

Rezike, most is így van.... teljesen más világba csöppensz, Cserépfalun pl. mintha megállt volna az idő... Rengeteg parasztház, számomra teljesen varázslatos, Valójában nem lehet tudni miből élnek az itt lakók, de úgy tűnik annyira nincs szegénység...
Noszvaj pedig igazi ékszerdoboz, sokat hallottam már róla, de bármikor visszamennék...

magocilla   2013. augusztus 02.

Nagyon jó tájékoztató, szép fotó. Köszi.

aussie47   2013. augusztus 02.

Még egy dolog amiről még nem hallottam.

boszildi   2013. augusztus 02.

Szép fotó, jó tájékoztatás, köszönöm..:))

Chromcsi   2013. augusztus 08.

Nagyon köszönöm : Magocilla ! :)
Aussie ! :)
Ildi ! :)
Zsazsa ! :)

franszoá   2013. augusztus 12.

Ilyen lakásokat én Ózd külterületén láttam, még a 80-as években.
Lehet, hogy meglepő, de igen jó a hőgazdálkodása a barlangházaknak-tkp.földhő hasznosítók-van egy ilyen építészeti irányzat is (dombház)

Chromcsi   2013. augusztus 13.

Nem meglepő, ebben a hőségben igazán jó volt bent tartózkodni...:)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban