_
Várfalra néző házak
  • 2013. jún. 29.
  • 419
  • 8
  • 8
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Sopron, Várfal sétány
Gyártó: NIKON COOLPIX L27
Fókusztáv: 4.6mm
Rekesz: f/8.0
Zársebesség: 1/125
ISO: 80
Készült: 2013. jún. 28. 17:17
Kevesebb
Több

franszoá   2013. július 01.

Érdekes sétát lehet tenni a várfal mentén (elég sokáig kellett várni hozzá), megszemlélve a Várkerület felől "kiglancolt" házacskák szerényebb hátsó fertályát is.Leleményesek voltak az akkori építészek nagyon !

tacsifoto   2013. július 02.

Igen, én nem tudok betelni a Várfal sétánnyal. Mindig találok új témát. Nekem ez a "hátsó fertály" is tetszik....érdekes lenne egyszer légi felvételen látni, ahogy a várfal felé keskenyednek a házak.

franszoá   2013. július 02.

Én úgy 'tom (Sawyer) hogy amikor a török-és kuruckori csatározások elmúltak, anno és a várfal -vizesárok "felszabadult"- eladták a Várkerület sávját (és a várfal anyagát) az építkezés lázába esett polgároknak.
Akik viszont óvatosan csak keskeny telkecskéket vettek meg és ezekre húzták fel ezeket a mesebeli házacskákat, melyeket mi most csodálunk és joggal !

tacsifoto   2013. július 02.

Sajnos eleink egyáltalán nem vigyáztak a történelmi értékekre, különösen az épített örökségekre nem. Kész szerencse, hogy a templomok kivételek voltak....tavasszal, amikor a Storno utca felől beláttam a házak hátsó udvaraiba rádöbbentem, hova tűnt a külső várfal anyaga. Az egész Szent Mihály utca abból épült. Meg az sem megy a fejembe, amikor az új városházát építették, egy egész városrészt leromboltak válogatás nélkül. Még jó, hogy a Tűztornyot el nem tolták a helyéről...

franszoá   2013. július 02.

Nem tolhatták odébb -márcsak a római kőalap miatt sem - megaztán az nekik is módfelett tetszett és igen hasznos is volt (hasonlít rá a Pozsonyi.A koronázóvárosunk más szempontból is minta és rivális is lehetett)
Elég szigorúan itélsz, de gondolj arra, hogy volt egy erős "kalmárszellem" annak minden negatív és pozitiv hozadékával. Aztán jól befürödtek vele amikor az Építő -és Földhitel Bank bebukott 1901-ben és szinte 0-ról kezdhették a gyarapodást ezek a derék kalmárcsaládok (tisztelet az igazi elitnek).A bankbukásról még annyit : Akkor még volt betyárbecsület, mert a német származású sikkasztó bankár a soproni erdőben öngyilkos lett.

tacsifoto   2013. július 02.

Ha mondjuk nem a soproni, hanem a röjtökmuzsaji erdőben akasztja fel magát, akkor kevésbé lenne betyárbecsületes? Mint egykori banktisztviselő azt vallom: olyan ember, akit megtántoríthat a pénz és a hatalom, ne vállaljon semmilyen magasabb beosztást.....

franszoá   2013. július 02.

Ezt a kérdésedet az erdőről, momentán nem tudom értelmezni-de éppenséggel mindegy lehet azt gondolnám (feltéve, hogy elég erős az ág) Egyébként hasonlóan vélekedem én is.Tehetség kell mindenhez és ami nagyon nem megy arra ne vesztegessük az időt.
.....Na ja, mondaná pl. Bruckner, Steiner ...etc.?

tacsifoto   2013. július 02.

Franszoá, pedig nagyon mély értelme van, talán kissé túlságosan is....

Szóval a soproniak....:) Mert én is ezt mondom...

Kedvencnek jelölték
Albumokban