_
Tudod, hol van a Pum ház?
  • 2013. febr. 08.
  • 910
  • 29
  • 21
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Azt mondják, az számít jó Sopron ismerőnek, aki tudja, hol van a Pum ház.
Gyártó: Nikon COOLPIX L19
Fókusztáv: 6.7mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/60
ISO: 64
Készült: 2013. febr. 08. 08:24
Kevesebb
Több

mammaróza   2013. február 08.

Itt lehet venni festéket, amitől a kurkuma sárga lesz?:):):)

tacsifoto   2013. február 08.

mammaróza: valaha (a háború előtt) lehetett....de már régóta nem az, mint aminek látszik. ..Ha jól tudom, jelenleg papírbolt működik benne.

tacsifoto   2013. február 08.

Köszönöm Márti. Egy jeles soproni építész tervezte, az látszik rajta...A ház régi idők tanúja.

tacsifoto   2013. február 09.

Ez volt a kereskedő-tulajdonos neve. Ő már régen nincs, de a ház neve megmaradt.

iiilona   2013. február 12.

Nagyon kép és még a történetét is megismertem röviden :))

fülemüle   2013. február 12.

Nagyon szép épület és érdekes a története is!

franszoá   2013. február 13.

Ismerem én is, odaküldött anyukám vásárolni ezt-azt, még a 60-as években pedig a Bánfalvi úton laktúnk-túl az Erzsébet gartenen.
Szép a fotó a jól megépített karakteres házról !

tacsifoto   2013. február 13.

::))))
Bár mi ebben az utcában laktunk gyerekkoromban, mégis voltak közelebbi élelmiszer üzletek is, így bár ismertem, de ritkábban vásároltam itt.

franszoá   2013. február 13.

Úgy emlékszem, hogy a gengszterváltás után egy ideig a MEINL cég birtokolta.Fenn a magasban egyébként jól kivehetök még a cégre utaló betük.Eredetileg Ún. "fűszer-és gyarmatáru?"Átellenben meg egy kis borbélyüzlet volt a Rákóczy utcában.Rég vót, tán igaz se vót.
Üdvözlöm

tacsifoto   2013. február 14.

A fűszer és gyarmatáru, no és a Rákóczi utcai borbél stimmel, de a Meinl cég nem. Az a Várkerületen működött, az ABC Csemege Áruház helyén.

Fűszer ás gyarmatáruval a Pum család foglalkozott háború előtt, utána az Élelmiszerkiskereskedelmi Vállalat egyik boltja volt itt évtizedekig.

franszoá   2013. február 14.

Úgyvan !
Akkor ennyi Pumékról és most egy másik:
Van valami újabb fejlemény a Russ-palotával kapcsolatban?
Gondolom a városi könyvtáron kívül más elképzelés is díjazható lenne, ha az 1 milliárdot össze lehetne szedni hozzá.Vagy még várja a város a királyfit és állagmegőrizget ( A Wenckheim-palota a fővárosban mint könyvtár "bejött") A Deák-téri Lenck/Múzeum felújítás folydogál és majd ha az kész akkor talán rákerül a sor !?
Üdvözletem, szép napot, jószerencsét!

tacsifoto   2013. február 14.

A Russ villával kapcsolatban semmi fejlemény. Sajnos még állagmegóvásról sem beszélhetünk, mert ahhoz minimum a tetőzetet kéne megjavítani.

franszoá   2013. február 14.

Én még a nyáron jártam ott és alulról feltekintve mintha a tetőt nemrég újitottották volna fel.
A műhold felvétel felbontása kevés, a padlásra meg nem lehet felmenni (bár ki tudja, hátha még kulcs sem kell) Azért nem javaslom senkinek, még merő jószándék fennállása esetén sem, mert be lehet riasztózva.Ami jogos, ha pl. az Öntöde sorsára gondolunk, ami bár "csak" egy 100 éves épület (1910-ben alapította a Vasárugyár Rt- első igazgatója aki 1900-1925 között vezette a céget.Őt Baumann Józsefnek hívták.Államosítás után Zárgyár (Elzett) néven futott az Európa hírű elismert gyár.
Ott az történt, hogy vandálok szétverték ée felgyujtották az irodák berendezését.( Rémes látvány, végigfotóztam tavaly főleg mivel dolgoztam is itt és fel is kavart erősen a látvány !) Lásd még Sotex, Selyem, Afit...etc. Igy múlik el a világ dicsősége ?

tacsifoto   2013. február 14.

Hát még ha azt látnád, hogy milyen sorsra jutott a Maróni hotel (a valamikori Lőver szálló) ! Egy egész újságcikk foglalkozik vele, oldalakon át mutatja a bolzalmas képeket. Ha viszolygásra és elkeseredésre van kedved, keresd a google-on, biztos megtalálod.

franszoá   2013. február 14.

Hát kedves Tacsi, Maróniból van még egy pár, de egy bezárásakor is sokmilliós rendelésállománnyal, exportképes gyártmánystruktúrával, leleményes technológiával és kitűnő szakgárdával rendelkező fitting-öntöde csak egy ez az egy volt az országban.Gyártmányai piacán (pl. viz-gáz csővezetékek menetes idomai, kulcsok-és ezerféle záralkatrész) megjelentek az osztrák Voest Alpine gyártmányai.(Mondani sem kell, hogy osztrák cég vette meg, szerelte le és értékesítette a Vasöntöde automata öntősorait, villamos kemencéit minden berendezését és raktárkészletét, majd pedig csődöt jelentett-ahogy a nagykönyvben meg van irva ? Pedánsan lenullázták a sógorok.)
Egyébként nem vagyok egy katasztrófa-fotós tipus, csak mint emlitettem volt munkahelyem volt ez a gyár anno - nem vezetőként hanem pályakezdőként- és szép emlékeim fűződnek hozzá !
Ez talán érthető, hiszen valamennyien voltunk fiatalok és lelkesek.
Jó éjszakát kivánok !

tacsifoto   2013. február 18.

Tudom, hogy Öntőde csak egy van, de szegény hazánkban szinte minden termelő gyár így járt. Itt ma már semmit sem gyártanak, vesszük a kínai bóvlit.... Nem tudunk egy csónakot megépíteni, 20 egynehány éve még a világtengereket járták az úszódaruink, hajóink, liftjeinkért az arab emirátusok tuti vevők voltak... Most mi van? Semmi. Ebbe az országba mérnök, technikus, szakmunkás nem kell többé. Gondold el, valaha a mi mérnökeink a világ legjobbjai közé tartoztak....
Na és most mi van?
Nagy semmi....
Ez van.

franszoá   2013. február 18.

Ez egy nagy és szomorú téma és még sokat fogunk hallani róla !
Veszélyes amit csináltunk 89 óta (igaz előtte is), elég megnézni pl. Görögországot, amely annak ellenére, hogy turistaparadicsom, minden természeti adottsága megvan hozzá és mégis bajba került ütőképes ipar nélkül.Spanyolország detto és már az olaszok is bajban vannak, pedig északon komoly iparuk fejlődött ki.A tücsök és a hangya meséje ide illik.Mivel fogjuk ellentételezni a sok importot, ha nem termelünk külföldre ? Annyi welnesz-szállodánk termálvizünk nincs, síparadicsomunk meg egy se. Mese nincs ipart kell építeni a romokon és néhány bányát is megnyitni.(Talán még a Kempelen F Gépipari is feléled egyszer - ahová jártam.De már nem fogok, az biztos.)
Egyelőre ennyi (kissé átalakulna ez az esztétikára épülő honlap, ha folytatjuk !
Nagy vonalakban egyetértünk, ami a nosztalgiánkat illeti és talán egyebekben is.
Üdvözletem.

tacsifoto   2013. február 24.

kedves franszoá: direkt a kedvedért a napokban elsétáltam az egykori Vasöntődéhez és készítettem néhány felvételt. Egyet raktam fel, mert a többitől sírva fakadnánk.
Katt ide: http://indafoto.hu/tacsifoto/image/17987927-46d05f4a/user

Kedvencnek jelölték
Albumokban