_
421.Az Ikva Röjtökmuzsajnál
  • 2012. ápr. 22.
  • 787
  • 26
  • 13
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Az Ikva patak Röjtökmuzsajnál éri el legdélibb pontját. Itt éles kanyarral északi irányba fordul egész a torkolatáig észak felé folyik.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/160
ISO: 100
Készült: 2012. ápr. 21. 15:51
Kevesebb
Több

Ági mama   2012. április 23.

Nagyon szép, látszik, hogy jó idő volt a kirándulásra.

tacsifoto   2012. április 24.

Köszönöm Mari. És itt milyen tiszta a víz! Látni lehet a cseppnyi halakat a vízben.

franszoá   2013. augusztus 14.

Remek a kép !
Az Ikva is érdekel, de maga Röjtökmuzsaj is a kastéllyal és ősfás parkkal, úgyhogy fel fogom keresni még az idén (azt hiszem Béla bácsi is faragott ide egy-két dolgot, ez egy további ok !)

tacsifoto   2013. augusztus 14.

Köszönöm. Röjtökmuzsaj gyönyörű természeti környezetben lévő igen szép falu. A vadászkastélyról nem is beszélve, ami most Szidónia Szállóként üzemel.

franszoá   2013. augusztus 14.

A Szidiben nem valószinű, hogy megszállok-arra nem "fussa"-de a többi érdekelne, még Handler Nándor temploma is, mert az Orsolyitákét is ő találta ki és tette rajzlapra.
Apropos !
Elbogarászva a dig.térképen amit küldtél a minap, egyértelműnek tűnik, hogy a Pázmány utcai "kerti lak" is a külső várfalra(ból) épült - ui. ott éppen van egy beszögellése a falnak.Az egykori evang.temetőtől Ny-ra (a Liceum mögé temetkeztek a hivek, majd az Erzsébet u. és egyebek létesítésekor felszámolták)
nem tudnál bekukkantani a Várfal utcába is (Ferenczy u-ból nyilik) és lefotózni az ott látható faldarabot ? Az Újteleki u.29. van a másik oldalán ?
Egyébként elnézve a XIX.sz.-i térképet, a külső falgyürű igen hosszú (ki fogom számolni) sokkal hosszabb a belsőnél ! Izgalmas a Bécsi-kapu alatti része is, a Patak utcai kisrondella és az a kiszögellés az egykori Gyalogoslaktanyánál ("N").Itt a belépő Ikva szakította meg a falat-, ami elég furcsa védelmi szempontból.(vagy azért volt ott a laktanya ?)

tacsifoto   2013. augusztus 14.

A Várfal utcában több felvételem is van az indafotón. Jól sejtetted: teljesen biztos, hogy a Pázmány Péter utcai kerti lak a külső várfal egyik bástyája. Sőt, egyre jobban meg vagyok győződve, hgy a hajdani kertünkben lévő "Lusthaus" is egykor bástya volt. Sajnos a piacnak minden áldozatul esett.....Le vagyunk fotózva 1960 elején a várfal melletti kertben, ahol a Lusthaus egy darabja is látszik..... Hatalmas veszteség a városnak.....ez a hét az unokám szülinapja körül forog, plusz Bp-i vendégeink is lesznek (keresztfiam és családja) de utána megint teljes energiával fotózok (a tervem legalább is ez)

franszoá   2013. augusztus 15.

A "Lusthaus"-otokról eszembe jut a gyerekversike,- a "Ich bin Peter, Du bist Paul..." amivel a Tanti gyötört minket nyelvoktatási célból (szinte 0 eredménnyel, sajnos).
Ha belegondolsz, hogy a derék rómaiak 36 db félkör alakú bástyát építettek a belső várfalba, akkor feltételezhető hogy a külső gyűrűbe (ami sokkal hosszabb) is lehetett jónéhány - bár ezek már a középkorban épültek és kisebbek.Én a legépebbet a Patak-utcában láttam eddig, de megnézem az emlitett képeidet is feltétlenül.Máskülönben az Újteleki u.-i régi porta kertfala is "gyanús", de szerintem az Újteleki kapu és erődített környezetének anyagát szekerezhették oda a gazdapolgárok, újrahasznosítási célból.Én is sajnálom a falak szinte teljes elbontását anno, de tkp. törvényszerű volt és legalább a belső falgyürű bemutatja ezt a sokáig kiválóan funkcionáló védelmi rendszert, amely annyi dúlástól mentette meg őseinket.Kamerát a kézbe és irány pl. a Panoráma-szálló feletti rész-az is viszonylag ép maradt, ráadásul ott van mögötte a tündérszép Sopron.( Valahogy a temetőfal tetejére kéne feljutni,- nem ? Azért akrobatamutatványra sem akarlak annyira inspirálni, inkább magamat nógatom !)
A kis trónörökös szülinapjára minden jót kivánok,- neki, neked és a vendégseregnek is !

tacsifoto   2013. augusztus 15.

franszoá: a "mi" Újteleki utcai kertünk kerítése volt maga a várfal. Sőt, a kertünkben is volt egy Lusthaus (egyetlen felvétel van róla, az sem totál kép) Ez teljesen biztos. A várfal az Újteleki utcai kertek mögött húzódott és a Pum ház előtt 3-4 házzal kanyarodott ki az Újteleki utcára,ahol a kapu volt, amit aztán az 1800-as évek végén lebontottak. (Az Újteleki utca jóval régebbi, mint sokan gondolják, mert már a 16. században létezett, ott laktak a gazdálkodó poncichterek.... )
Sajnos a mi "Lusthausunk" is áldozatul esett az agyalágyult piac építési ötletnek. Pontosan tudom a helyét, le is fotóztam. A hátsó kertfal a Várfal utcára és az ottani házakra nézett, ahol valamikor a Jezsuitakert volt...

tacsifoto   2013. augusztus 15.

Ha a várfalas képeimre kíváncsi vagy, akkor jobboldalt, a neved felett van egy keresési lehetőség, aminek a jobb oldalán látsz egy kis lefelé mutató nyilat. Ha arra kattintasz, írd be a várfal szót és lenn a felhasználóneveknél a tacsifoto nevet. Az összes jól címkézett várfalas képem előjön erre a hívásra. Szóval így kell célzottan képekre rákeresni az indafotón, ezért fontos a címkézés.... Kíváncsi vagyok, sikerül-e, majd számolj be róla. Sajnos az első években még én sem értettem a címkézés jelentőségét, de most már tudom,

franszoá   2013. augusztus 15.

Na ezt a know-howt is köszönöm !
Tacsi, ma délután sokáig böngésztem a 2 térképet (az "A" ls "B"-t is) és pl. a B-n a most emlitett Jezsuita-kerted is fel van tüntetve és ezen is jól látszik, hogyan haladt a fal a kapuk között itt.A Gyógyszertár és a Pum-ház kertjében É-nak, aztán a Piac és a Buszpályaudvar (itt az erőditményt a Lovassági laktanyával együtt elbontották) majd az Ikvánál megszakadt (érdekesen - ráccsal oldották, meg- rajzát megtaláltam és elküldöm).
Az Újteleki és Bécsi-kapuk között 6 db bástyát számoltam meg, ebből a Mező u. és Újteleki u. között 3-nak kell lenni (ill. volt még 1910-ben !) Igen érdekes a régi Szt.Mihály temetőt körülölelő szakasza is, benne az 1905-ben a gazdák számára megnyitott "Wieden-Thor"-ral ! 1297-ig a mai belvárost csak a római városfal, és az erre támaszkodó vörös sánc vette körül, a legbelső és a külső falgyűrű 1297–1339-ig, a várárok pedig 1340–1344-ig készült el, a tápláló vizrendszerrel, amiben a Rák (Bánfalvi)-pataknak döntő szerepe volt. Büszke vagyok rá, hogy gyerekkoromban annyit foglalkoztunk vele-vizimalom-makett és korcsolyázás tárgyában !

Kedvencnek jelölték
Albumokban