_
Csontháború
  • 2016. szept. 09.
  • 228
  • 0
  • 0
Minden évben születik egy-két olyan érme, amit ha meglátok, elakad a lélegzetem. Számomra idén ez az.
44 mm-es gyönyörűség, egyik oldalán áttetsző háttérszinekkel, alatta mindenféle dinoszaurusz csontokkal és foszforeszkáló fehér tyrannosaurus rex csontvázzal, a másik felén enyhén domborított "élő" velociraptor tépi át magát éppen az érmén. A követőkód az érme nevére utalva BW-vel kezdődik és stílszerűen egy gerincoszlopon helyezkedik el.

Az érme két amerikai őslénykutatónak, kezdetben barátoknak, később ádáz vetélytársaknak, a köztük egy életen át tartó rivalizálásnak, a tudományos körökben Csontháborúnak nevezett versengésnek állít emléket. Egyikőjük Edward Drinker Cope (Philadelphia 1840. július 28. – Philadelphia, 1897. április 12.) őslénykutató és összehasonlító anatómus. Élete során legalább 1000 új fajt és számos kihalt gerinces nemet fedezett fel, melyek közt megtalálható 56 dinoszauruszfaj is, például a Camarasaurus, az Amphicoelias és a Coelophysis. Cope rendkívül termékeny szerző volt, élete során több mint 1200 tudományos írást jelentetett meg.
A másikuk Othniel Charles Marsh (Lockport, 1831. október 29. – New Haven, 1899. március 18.) őslénykutató. 1871 májusában felfedezte az első amerikai pterosaurus fosszíliát, emellett rátalált néhány korai ló maradványaira is. További leletei között szerepelnek kréta időszaki fogas madarak, (az Ichthyornis és a Hesperornis), valamint számos jura és kréta időszaki dinoszaurusz, mint például az Apatosaurus és az Allosaurus. Az 1877-ben tévesen Nanosaurusként azonosított egyik leletét mintegy száz évvel később az ő tiszteletére nevezték el Othneliának. Emellett a Marshosaurus is róla kapta a nevét.
A két tudós közti barátság akkor szakadt meg, amikor 1869-ben Cope épp egy fajról, az Elasmosaurus platyurus-ról készült publikálni, de az eddig nem ismert állat csontjainak összeállításakor elkövetett egy hibát: a dinosaurus fejét a farka végére tette. Marsh, aki éppen nála járt, rámutatott erre a tévedésre, ami éles vitához vezetett. Végül felkértek egy harmadik szaktekintély, döntse el, melyiküknek van igaza. Marshnak volt. Ettől kezdve Cope Marsh ellenfelévé vált.
Ahogy mindketten egyre elszántabban vetették magukat a kutatásba, az újabb és újabb fajok felfedezésének versenyébe, az ellentét egyre csak élesedett. Cope igyekezett minden azonnal publikálni, ezért munkájában számos hiba került. Marsh a kisebb erőszaktól és vesztegetéstől sem riadt vissza, hogy újabb és újabb fosszíliákhoz jusson, Cope orra elől leleteket elhappoljon.
A Csontháborút Marsh nyerte meg, 80 új fajjal, szemben Cope 56-jával.
Bár a vetélkedés felemésztette a két tudós életét, az általuk felfedezett fosszíliák, az tudományos munkásságuk képzi az amerikai palentológia alapjait.
4 000 Ft
Gyártó: Apple iPhone 6s
Fókusztáv: 4.2mm
Rekesz: f/2.2
Zársebesség: 1/33
ISO: 100
Készült: 2016. aug. 11. 10:48
Kevesebb
Több