_
Iránytű rózsa 2014 - Immortality (Halhatatlanság)
  • 2015. febr. 12.
  • 424
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
50 mm átmérőjű, elegáns gyönyörűség. Antik bronz.

A gyűjtök körében minden évben várva várt esemény az ún. irányrózsa érmék megjelenése. Szép grafikájuk, különleges kidolgozásuk, limitált példányszámuk, érdekes témaválasztásuk közkedvelté teszi őket.
Az idei évben az ókori Kínából merített a tervező. Nem egy bizonyos térkép szélrózsáját vette alapul, hanem általánosságban egy Han kozmikus tükör dekorációját.
De mi az a Han kozmikus tükör? Egy bronzból készült, nagyon fényesre csiszolt, díszes tükör, amelyet elsősorban i.e 206 és i.sz. 220 között használtak.
A peremrész szimbolizálja a kerek mennyország felhőit, a középső négyzet jelképezi a földet, amit akkoriban a kínaiak négyzet alakúnak godoltak, de egyben jelképezi magát Kínát is, a "Közép Birodalmat". A perem és a négyzet közti terület a "Négy Tenger"-t jelképezi. A "Négy Tenger" kifejezés alatt valójában nem vizet értettek, hanem a Kínán kívül eső négy területet. A négy cirádás T betűre emlékeztető minta a négyzet oldalainál négy Kínába vezető kaput jelképez. A négyzet sarkaival szemben elhelyezkedő cirádás V vagy M alak mutatta az irányt mint egy iránytű. Úgy gondolják, hogy a tükör az 5 irányt volt hivatott mutatni: északot, délet, nyugatot, keletet és a közepet.
A tükör nemcsak a földrajzi irányok megmutatására szolgált, hanem a lélek iránytűje is volt egyben. Védelmezte tuljadonosát a negatív hatásoktól és segített meghatározni hogy jó vagy rossz nap ígérkezik.
A legtöbb kozmikus tükrön szerepel tigris és sárkány ábrázolás. A sárkány jelképezi az erőt, a jóságot és a változást. A tigrist nagyon tisztelték.A sárkány és a tigris alakját nemcsak az érme hátoldalán látjuk, hanem a "Közép Birodalom" körül a "Négy tenger" területén is. Vannak itt még más apró figurák is! A négy égtájat úgy hitték, hogy egy-egy lény uralja: nyugatot a fehér tigris, északot a teknős, delet a főnix, keletet a sárkány. A kecses daru madár a hosszú élet jelképe a kínai mitolódiában és ő viszi a lelkeket a mennyországba.

Az érme aktiválatlan és saját ikonnal rendelkezik.
5 000 Ft
Gyártó: Apple iPhone 5s
Fókusztáv: 4.1mm
Rekesz: f/2.2
Zársebesség: 1/30
ISO: 125
Készült: 2015. febr. 11. 22:52
Kevesebb
Több
Albumokban