_
Csipkerózsi "házteteje"
  • 2011. febr. 20.
  • 741
  • 2
  • 2
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
"A századfordulón épült meg az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb tüzérlaktanyája, melyet a szovjet csapatok kivonulásáig katonai objektumként használtak. A laktanya közelében található az első és második világháborús katonai hősi temető.
Az öthektáros területen fekvő, háromszintes, összesen hatezer négyzetméter alapterületű kastély 1906-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia idején császársági és királyi tüzérségi "lövőiskolának" építették. Ezzel végleg intézményessé vált a vidék évszázados katonai jellege. A tüzérségi lövőiskola, lőtér, a "tábor" és létesítményei a monarchia állítólag legnagyobb katonai telepének, egy valóságos modern városnak a megteremtését jelentették.
A hatalmas, soképületű hajmáskéri katonai bázist a Monarcia építette, majd a Ludovika Akadémia egykori tisztjei kiképző gyakorló oktatókká váltak a táborban. A Ludovika Akadémiát 1944-ben Németországba telepítették, majd meg is szüntették. Hivatalosan Magyarországon a tisztképzést le is állították.
1944-ig a németek, majd a magyarok, 1945 után a szovjet hadsereg használta egészen 1990. november 15-ig." Wikimapia
Gyártó: Panasonic DMC-FZ18
Fókusztáv: 17.5mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/320
ISO: 100
Készült: 2011. febr. 20. 13:20
Kevesebb
Több

Rózsi a rozsomák   2011. február 21.

Mint mindent nálunk! Talán szovjet laktanya volt, így pláne lerobbant. A hatalmas méretei miatt szerintem hozzá sem fognak nyúlni, a kisebb kastélyokkal sem boldogulnak.

Kedvencnek jelölték
Albumokban