_
A pataknál,,,

A pataknál,,,

Rolling

  • 2013. márc. 15.
  • 1054
  • 49
  • 15
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Az Eger-patak a leghosszabb vízfolyás Egerben és környékén. A Balaton község területén, a Vajda-kútnál eredő kis patakocska innen délkeleti irányban 68 kilométert tesz meg a Tiszáig, amelynek jobb oldali mellékfolyója. Az Egri kistérség, illetőleg a Bélapátfalvai kistérség majdnem egész területe e vízfolyás vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza mintegy 40 km, ezért a térség vízrajzának meghatározó alkotóeleme. A patak az Eger-Laskó-Csincse vízrendszer egyik fő alkotóeleme.[1]

A patak kialakulása valószínűleg a miocén időszakban kezdődött el, amikor is a Bükk hegység mintegy 300-400 méternyit emelkedett, és így számottevő magasságú, mélyülő völgyekkel tagolt hegységgé alakult, és elkezdődött a máig tartó karsztosodás és a vízhálózat kialakulása.[2]

A 20. században és már a korábbi évszázadok során is a vízfolyás fölsőbb szakaszain vízimalmok sorát építették ki, ami megváltoztatta a folyó természetes vízjárását, és gyakorlatilag megszüntette a hordalék hegységbeli utánpótlását. A rendszer utolsó tagja az Egerlövőn felépített egerlövői vízimalom.

Az Eger-patak három városon és tizenhárom községen halad át útja során; vízgyűjtő területe összesen öt várost és negyven községet érint két megyében, illetve négy járásban. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük Heves megye székhelye, Eger, valamint a szintén városi rangot kapott és azóta is kistérségi központként működő Bélapátfalva. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak.

iiilona   2013. március 15.

Nagyon szép fotó! Nyugalmat és ugyanakkor vidámságot áraszt.

DittusPhoto   2013. március 17.

De jó részt találtál. Gyönyörű árnyékok, szép színek. Nagyon jó hangulata van!

Rolling   2013. március 17.

Sétáltam a Tűzoltók felé,le a Szerb templomig.Eger szerethető város.Sajnálnám,még bringásként is,ha a patak mellé elkészülne a bringa út.Így szép,megbontatlanul,kis házaival,,
Köszi.

DittusPhoto   2013. március 17.

Amikor mi voltunk Egerben, a patak mellett nagyon nagy munkálatok folytak, nagy gépekkel dolgoztak. Szerintem tisztították a patak medrét, stb... Egy ilyen városban mindíg van valami, amit helyre kell hozni, szépíteni kell. Attól ilyen szép ez a város, mert folyamatosan karbantartják.

Rolling   2013. március 18.

Megkezdődött az egri belváros 5 milliárd forint értékű rekonstrukciója. A tervek szerint 2014 tavaszán befejeződő munkálatok célja, hogy a Dobó tér, az Eger patak belvárosi szakasza, valamint a belvárosi terek megújításával tovább növekedjen a település történelmi belvárosának vonzereje.

A program hivatalos neve: Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja (ÉMOP-3.1.2/C-09-2f-2011-0001). A 25 elemből álló fejlesztés, több mint 3 milliárd forint támogatást kap az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében – közölte Zentai László, az önkormányzat médiareferense.

A tervek szerint 2014 tavaszán befejeződő munkálatok célja, hogy a Dobó tér, az Eger patak belvárosi szakasza, valamint a belvárosi terek megújításával tovább növekedjen a település történelmi belvárosának vonzereje – tette hozzá. Mint elmondta: a program a többi között tartalmazza a piac mellett egy parkolóház építését, a városképi jelentőségű Senator ház, a Minorita templom homlokzatának felújítását, a Kis Dobó tér, a Dobó tér, a vár alatt húzódó Dobó utca és a Dózsa György tér teljes rekonstrukcióját. Része egy kerékpárút kialakítása az Eger-patak medrében, a patakmeder rekonstrukciója, a Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele, a Városháza részleges rekonstrukciója és egy híd rehabilitációja, illetve egy új híd létesítése az Eger-patakon. A közterületi fejlesztések során közmű rekonstrukcióra is sor kerül.

A pro

Rolling   2013. március 18.

Kérdés,kell e pont ide bringa út?
A szobor áthelyezése ezután szokássá válik?
Egy hónapja az Önkormányzatok komoly állami támogatásra szorultak!
Biztosan ez a legfontosabb teendő?Az ott élők tiltakoznak.

DittusPhoto   2013. március 18.

Köszi szépen! Szinte mindent megtudtam a rengeteg információdból. Sok beruházás folyik most, különféle pénzekből (eus. és ahogy Te is írod, stb. ... ) de rá is férne a történelmi múltú és nem történelmi múltú városokra, kisebb településekre is.
A bringa út és a szobor áthelyezés ügyében teljesen egyetértek veled és az Ott élőkkel.

Rolling   2015. január 14.

Akkor ,most duplán örülök,hogy a szépet láttam meg.Talán a főtér után erre is sor kerül.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban