_
zsilip
 • 2016. okt. 27.
 • 1059
 • 7
 • 0
 • beágyazás
  XL L M S XS
  px
  HTML
  URL
 • jelentem
Műszaki emlék. A C&O Canal (Chesapeake és Ohio Csatorna) zsilipje Georgetown_DC-ben.
A sziklás völgyben folyó, sok helyen nehezen vagy egyáltalán nem hajózható Potomac folyó legalsó szakasza mentén , a virginiai oldalon, már a XVIII. század végén épült egy hajózó-csatorna (Patowmack Canal), aminek ma már csak a nyomai vannak meg.
A XIX. században egy a Chesapeake öböltől - ebbe torkollik a Potomac tölcsér-torkolattal - Ohio államig érő hajózócsatorna építésébe fogtak a folyó marylandi oldalán. Bár a csatorna soha nem készült el teljesen, néhány száz kilométer azért elkészült belőle, a nagy szintkülönbségek miatt több tucat zsilippel. Évtizedekig használták, de az 1920-as években végleg leálltak a használatával. Gazdaságtalanná válásának csak egyik oka volt a vasút konkurenciája, nyomós ok volt a bezárásra az, hogy a Potomac nagyjából tíz évente olyan áradásokat produkált, ami a csatorna egyes szakaszait megrongálta és hónapokra használhatatlanná tette.
A csatornán öszvérek vontatta bárkákban szállították a szenet, élelmiszert, stb. Egy-egy bárkába - úgy becsülöm - egy mai kamion árumennyisége fért el.
Néhány évtizede a csatorna egy szakaszát műszaki emlékként helyreállították, kirándulásokat is lehet tenni öszvérvontatású bárkákon.
1999. május 31-én fényképeztem PENTAX ZX-M fényképezőgéppel, SMC PENTAX 2/50mm-es objektívvel 100-as FUJICOLOR filmre.
Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban